Plata anticipata pentru stagiu de cotizare pentru pensionare.

Cum poti sa cumperi un an de pensionare in avans?

 „Sistemul public de pensii, astfel cum este acesta reglementat prin Legea 263/2010, cu modificarile si copmpletarile ulterioare, permite asigurarea facultativa in vederea completarii stagiului de cotizare si a venitului asigurat, insa permite cumpararea in avans a stagiului de cotizare doar in conditiile art. 32 alin.(4) din lege.

Astfel, conform acestor prevederi legale, plata contributiei de asigurari sociale, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), respectiv a celor asigurati facultativ, se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.

In acest context, din coroborarea prevederilor art. 6 alin.(2) cu cele ale art. 37 din lege, apreciem ca persoana in cauza nu poate plati imediat toti cei 5 ani de stagiu pe care trebuie sa ii mai realizeze pana la deschiderea drepturilor de pensie anticipata.”

Stagiul de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Stagiu complet de cotizare reprezinta perioada de timp prevazuta de prezenta lege In care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.

 Atentie la faptul ca exista si perioade necontributive dar care constituie stagiul de cotizare. Aceste perioade sunt:

– perioada in care o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate;
– perioada in care o persoana a urmat cursurile de zi ale Invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
– perioada in care o persoana a satisfacut serviciul militar ca militar In termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau In prizonierat;
– perioada in care o persoana a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
– perioada in care o persoana a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
– perioada in care o persoana a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului In varsta de pana la 2 ani sau, In cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
– perioada in care o persoana a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de Invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu excepttia liceului militar.

Nu uitati faptul ca beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare asiguratii care au realizat stagii de cotizare In una sau mai multe din urmatoarele situatii:

– au desfasurat activitate in conditii de munca speciale (fosta grupa I);
– au desfasurat activitate in conditii de munca deosebite (fosta grupa II);
– au desfasurat activitate in alte conditii de munca;
– au realizat un stagiu de cotizare In conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat;
– nevazatorii care au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
– beneficiari ai Decretului-lege nr. 118/1990.

Persoanele care au prestat activitate In grupele speciale de munca anterior date de 01 aprilie 2001 dar si persoanele care au realizat ulterior acestei date stagiu de cotizare in conditii deosebite sau speciale de munca beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare. Perioadele de vechime in munca realizate In grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare In conditii deosebite, In vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate In activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt Incadrate In conditii speciale.

Sursa : LegislatiaMuncii.ro 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares