Alarmă de gradul zero- #MancareCuNotificare

Voi începe prin a-l parafraza pe M. Eminiescu: „Nu credeam c-am să trăiesc a mânca vreodată, #mancarecunotificare.”

Chiar așa.
Dacă ar fi trăit săraca bunica în ziua de azi, ar fi zis că e vorba de ceva vrăjitorie la mijloc. Aproape că mă simt eclipsată de această etichetă inteligență fiindca mi-e greu să înțeleg tehnologia asta, sau mai bine zis, sunt uimită. Când credeai că le-ai văzut pe toate, apare Caroli Foods Group și te uimește cu o etichetă inteligentă, un Carolimetru Termic care te notifică dacă produsul tău este în pericol și nu e păstrat la temperatură optimă! Dacă nu știi despre ce e vorba, zici că îți joacă memoria feste. Îl cumpăr din magazin cu etichetă verde și când ajung acasă după câteva ore, constat că e galbenă. Și ca să nu crezi că vorbesc prostii, am și dovada( mereu trebuie să ai dovada la tine, știm noi de ce ). Văzusem eu la tv. un spot publicitar, dar am vrut să aflu explicația mai amănunțit și iată ce am aflat:

Caroli Foods Group introduce o premieră pe piața românească de mezeluri, eticheta cu cadran termosensibil ce indică temperatura optimă de păstrare a produsului (sub 8⁰C) la salamul Semenic Extra. Acest cadran notifică consumatorii asupra faptului că atunci cand cadranul termosensibil afisează culoarea galbenă, e un semn de atenţionare că produsul trebuie reamplasat la rece la o temperatură sub 8°C . Cadranul termosensibil este amplasat pe partea frontală a etichetei, într-un mod cât mai vizibil, uşor de remarcat.”

Adică acest cadran își schimbă culoarea în funcție de temperatură:

 • sub 8°C are culoarea verde
 • peste 8°C începe să se coloreze în galben  

Nu-mi rămânea decât să îl pun la frigider să verific cele afirmate. Și am verificat și iată și rezultatul în imaginea de mai jos :
De menționat că noile etichete inovatoare cu ecran termosensibil, nu influențează în niciun fel prețul de vânzare al produselor.
Momentan, eticheta este disponibilă pe cele 3 sortimente ale Salamului Semenic-Extra cu 90% carne, Picant Extra cu 90% carne și varianta Gastro.Salutară ideea Caroli Foods Group, să tragă un semnal de alarmă prin campania denumită #MancareCuNotificare asupra pericolelor care ne pasc la tot pasul datorită bacteriilor patogene care găsesc un mediu propice în”zona periculoasă” pentru dezvoltare și care își pot dubla numărul la fiecare 20 de minute.

                            Cum funcționează calorimetrul termic

Dacă produsul este scos din frigider și ținut mai mult de 20 de minute la o temperatură ce depăseste 8⁰ C, culoarea etichetei se modifică din verde în galben. Deci, cum ziua în care l-am cumpărat a fost o adevărată zi de primăvară, călduroasă și depășind mai mult de o oră până când am ajuns acasă, era evident că această etichetă își va schimba culoarea.  Timpul în care cadranul termosensibil se schimbă din verde în galben depinde foarte mult de temperatura la care a fost depozitat produsul la rece și apoi la cât de cald este ambientul în care se amplasează.

De exemplu:

– Dacă produsul a fost depozitat într-un frigider la 6°C și apoi se amplasează pe masa din bucătărie în care temperatura este de 26°C, cadranul termosensibil devine galben în aproximativ 40 de minute (atunci când produsul ajunge la o temperatură mai mare de 8°C).

– Dacă produsul a stat pe masa din bucătărie (cu o temperatură ambientală de 26°C), și se reamplasează în frigider (la 6°C) cadranul termosensibil se va colora în verde în aproxomativ 60 minute.

ATENŢIE! Această etichetă, nu îţi certifică faptul că produsul este în termenul de valabilitate, acest fapt este menţionat separat, pe verso, în dreptul menţiunii: „Expiră la data:…”

Eticheta, doar îți certifica faptul că produsul este păstrat la o temperatură optimă. În acest sens, Caroli Foods, monitorizează permanent întregul lanț frigorific al produselor- începând cu producția și ambalarea în fabrică, apoi cu depozitele din ţară, în timpul transportului cu mașinile frigorifice proprii și terminând cu verificarea vitrinelor frigorifice ale magazinelor partenere.

Așteptăm cu interes, că această inițiativă să se extindă și la alte produse și de ce nu, și la alți producători.

Te las în continuare să vizionezi și tu clipul publicitar și să-mi spui părerea ta despre această inovație.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

27 Comments

 1. Foarte interesanta inventia asta 🙂

 2. viatainculori Corina spune:

  Am descoperit si eu carolimetrul termic! Super inventie! Sper sa aplice eticheta minune si pe alte produse alimentare.

 3. viatainculori Mihaela Curea spune:

  As vrea sa faca aceasta eticheta la cat mai multe sortimente si cat mai multe alimente. As vrea sa se aloce mai multa atentie produselor alimentare.

 4. viatainculori ghelbere elena spune:

  Aflu pentru prima data de acest salam care are un astfel de cadran. Felicitari Caroli, sa puneti la toate produsele.

 5. viatainculori Infrasunete spune:

  Chiar ca este o inventie salutara! Citisem despre etichele de genul, nu stiam insa ca au ajuns si la noi. Ma bucur sa aflu ca au aparut si ca sunt deja pe piata. Consider ca etichetele de genul poate ajuta si disciplina consumatorul. Reversul medaliei o reprezinta insa faptul ca nu stim cat a stat acel produs afara si daca mai e bun dupa aia.

  Adica, ok, cand il iei, eticheta e verde. Daca insa il uiti afara juma’ de zi? Se face galbena. Da, il bagi inapoi, dar cat a stat deja afara, nu l-a influentat oare? Asta e chestiunea la care trebuie sa fim atenti.

  MI-ar placea sa se implementeze mai repede si eticheta care sa ateste daca mai e sau nu bun de consum respectivul produs.

  • viatainculori viatainculori spune:

   Trebuie sa-i credem pe cuvant pe cei de la Caroli Foods, care spun ca monitorizează permanent întregul lanț frigorific al produselor- începând cu producția și ambalarea în fabrică, apoi cu depozitele din ţară, în timpul transportului cu mașinile frigorifice proprii și terminând cu verificarea vitrinelor frigorifice ale magazinelor partenere. Nu cred ca ar face compromisuri.

 6. viatainculori Mirabela spune:

  Mi-am dat seama ca eticheta asta e in magazine de ceva vreme,dar nu i-am dat atentie. Acum vad ca a inceput campania de informare a consumatorilor. Un lucru bun!

 7. viatainculori Mirabela spune:

  Mi-am dat seama ca eticheta asta e in magazine de ceva vreme,dar nu i-am dat atentie. Acum vad ca a inceput campania de informare a consumatorilor. Un lucru bun!

 8. viatainculori Antoaneta spune:

  Nu se poate spune ca traim intr-o lume simpla asa ca ma bucur mult ca exista asemenea inventii.

 9. viatainculori Nicu spune:

  Super tare această idee, dar zic şi eu……oare când toate produsele perisabile de pe piaţă vor avea acest cadran? Chiar ar fi necesar….

 10. viatainculori Barascu Violeta Ramona spune:

  O idee excelenta, asa pot sa verific daca produsele din supermarket-uri sunt pastrate la temperaturi optime.

 11. viatainculori Camelia spune:

  Foarte interesanta inventia. Un lucru excelent, deosebit de util.

 12. Clipul e funny! Iar ideea e foarte interesanta!

 13. viatainculori Valeria Chertes spune:

  O idee foarte buna.

 14. viatainculori Diana Ion spune:

  Super inventie, abia astept sa ajung sa il cumpar sa ma conving 😀

 15. Din câte înţeleg acum noi putem verifica doar dacă produsele stau la temperatura potrivită în raft. Aşa este?

 16. viatainculori Andraxela spune:

  E chiar util un asemenea intrument. Ar trebui ca toate alimentele sa aiba un asemenea ”verificator” termic. Eu de multe ori nu stiam exact unde sa depozitez anumite produse si tocmai de aceea se stricau, deci investeam degeaba. Apreciez initiativa celor de la Caroli! Chiar este o ”inventie” utila 🙂

 17. viatainculori Andraxela spune:

  E chiar util un asemenea instrument. Ar trebui ca toate alimentele sa aiba un asemenea ”verificator” termic. Eu de multe ori nu stiam exact unde sa depozitez anumite produse si tocmai de aceea se stricau, deci investeam degeaba. Apreciez initiativa celor de la Caroli! Chiar este o ”inventie” utila 🙂

 18. Super asa! O sa incerc si eu variantele astea noi!

 19. ideea e buna dar mai trebuie dezvoltata pentru ca nu simt ca ma ajutat asa mult o eticheta care se face verde cand produsul e pus la frigider dupa ce a stat 2 zile in depozit la 10 grade. Ideala ar fi eticheta care sa ne spuna cat de proaspat e produsul.

 20. viatainculori Vyo Vyoleta spune:

  Si sotul a mers la cumparaturi zilele trecute si am vazut ca si-a luat acest salam, mie una nu imi plac.

 21. Interesanta idee si foarte practica aceasta eticheta termosensibila.

 22. viatainculori Rokolla spune:

  Trebuie sa incerc si eu aceasta varianta de salam. Nu prea mananc salamuri si nu mai stiu exat ce sa aleg

 23. Mai si am zis ca mi-l iau doar si uite ca am uitat, sper ca data viitoare cand mergem la cumparaturi sa nu mai uit.

 24. viatainculori Iacob Elena spune:

  Imi plac produsele Caroli! Si sunt si accesibile la pret!

 25. Mi-am dat seama ca eticheta asta e in magazine de ceva vreme,dar nu i-am dat atentie.O idee foarte buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares