Cartea pe care ți-o recomand: Cheia de Simon Toyne

În primul rând vreau să îmi fac mea culpa fiindcă nu am știut că romanul Cheia, aparut la editura All,  face parte din Trilogia Sancti scrisă de Simon Toyne, iar eu am început cu romanul de mijloc. Primul roman aparut a fost Sanctus, apoi a urmat Cheia si ultimul, romanul Turnul. Asta nu m-a împiedicat însă, să îl savurez pe nerăsuflate, fără a-mi da senzația că îmi scăpa ceva care nu se leagă în actiune și pot să afirm ca este unul dintre romanele care mi-a plăcut cel mai mult din ceea ce am citit în ultimul timp. Poate și pentru faptul că am intrat într-o lume complect străină mie și am fost fascinată de toate aceste aspecte la un loc care au contribuit la realizarea romanului:  coduri, ştiinţă, religie, istorie.

Cine este Simon Toyne. Născut în 1969 la Cleethorpes, în Marea Britanie, a studiat literatură engleză şi teatru la Goldsmiths College din Londra, iar timp de douăzeci de ani a lucrat în televiziune, ca scenarist, regizor şi producător. A produs documentarul „100 Greatest Films“, difuzat pe Channel 4, şi i-a intervievat, printre alţii, pe Omar Sharif, Michael Caine, Peter Fonda şi Steven Spielberg.

Simon Toyne, m-a introdus în acest thriller religios, făcându-mi cunoștință cu trei supraviețuitori aflați pe patul de spital: ziarista americană Liv Adamsen, Kathryn Mann și un singur călugăr, în urma unei explozii din Citadela, cel mai vechi lăcaș de cult religios din istorie, aflat în orașul Ruina din Turcia. Nu încerca să găsești imagini ale locului, așa cum am făcut eu și mulți alții, fiindcă nu vei găsi.

„Am căutat în primul rând în Turcia, unde ştiam oarecum peisajele. Îmi doream să găsesc un loc care să fie la marginea Europei, la marginea Orientului Mijlociu şi la marginea Asiei… ceea ce şi este. Am căutat mult un asemenea loc sau ruina unui asemenea loc, dar nu am găsit ceva care să fie sută la sută potrivit. Am găsit un loc de genul acesta, care are un deal cu un castel în vârf, dar nici el nu era perfect, aşa că, în cele din urmă, mi l-am imaginat tot spaţiul acesta. Pentru că am creat locul acesta, într-un fel am avut parte de mai multă libertate, pentru că îl puteam face fix cum îmi doream”- spune scriitorul în interviul acordat MEDIAFAX.

În urma exploziei, Sacramentul a fost eliberat, călugării Sanctus sunt toți pe moarte, Abatele și Prelatul sunt morți. Liv devine brusc cel mai căutat om și cel mai de temut, mulți considerând că ea este cheia. Cheia pentru membri frăției din Citadela care le-ar asigura supraviețuirea, cheia pentru membrii Bisericii Catolice care o considerau o amenințare dacă s-ar află secretul păstrat de atâta timp, iar pentru un mercenar care operează în deșertul sirian, ar putea descifra unul dintre cele mai mari secrete ale omenirii.  Evenimentul era titrat pe primele pagini ale tuturor ziarelor de pe trei continente, toată lumea era cu ochii ațintiți spre acest eveniment, așteptând noi informații care să îi țină la curent cu ceea ce se întâmplă. Toate indiciile duc la Liv, ea era singura care trebuia cu ajutorul Hărtii Stelare, să găsească locul în care se află Grădina Raiului (Babilon) pentru a opri sfârșitul lumii.

Gabriel Mann, fiul lui Kathryn, singura persoană de încredere și el supraviețuitor al exploziei, se afla  însă în arestul poliției și realizează că Liv și mama sa sunt în mare pericol. Va reuși oare el să le salveze? Va face tot ce îi va sta în putință, înfruntând tot felul de pericole. Cu ce preț, cu ce rezultate? Rămâne să descoperi singur.

Mistere descifrate cu greu, acțiuni la limită, evenimente neașteptate, personaje misterioase, toate acestea alcătuiesc un roman plin de suspans.

Romanul se încheie așa cum a fost scris, plin de suspans. Poți să-l consideri un final de poveste, care te va mulțumi dar te va și dezamăgi, asta în cazul în care nu știi că povestea urmează în următorul roman, Turnul.

Dacă ți-am capatat interesul, cartea o găsești la editura All, la un preț redus cu 25.01%, însă îți recomand să achiziționezi întreagă trilogie.

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

4 Comments

  1. viatainculori Valeria Chertes spune:

    Mi se pare foarte interesanta aceasta carte.

  2. viatainculori ghelbere elena spune:

    Am sa dau o comanda ca am vazut ca toate trei au un pret foarte bun.

  3. viatainculori Iacob Elena spune:

    Un mister total!

  4. inca o data mis e dovedeste teoria privitoare la copertile inchise la culoare care ascund intre ele multe pagini in care domina misterul si ideile care te tin cu sufletul la gura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares