De la beciul bunicilor la Beciul Domnesc

– Bunico, deschide porțile că vin fetele din plai, îi strigăm bunicii ori de câte ori vedeam șareta că se apropia de casa noastră. Bunicul lucra în Dealul Viilor, aproape că se mutase acolo, venea destul de rar pe acasă, iar la câte o sărbătoare mereu trimitea înainte o șaretă cu două codane oacheste, legate cu testemeaua cu ciucuri ștrengărește la spate și cu câte o mușcată roșie la ureche. Deschideam porțile larg și descărcau struguri și vinuri de toate soiurile, galbene ca paiul sau roșii rubinii și câte alte bunătăți. Toate astea erau considerate delicatețuri și mergeau într-un loc special, separat de celalalte provizii din beciul răcoros al casei. Nu știam că peste ani, Beciul Domnesc îmi va aduce aminte de beciul bunicilor. Chiar dacă eram copil, simțeam că e ceva deosebit în vinul acela galben, de la parfumul pe care îl răspândea până la gustul dulceag. Văzându-mă bunica, că tot înmuiam degetul într-o ulcică cu vin și apoi îl sugeam, mi-a dat cănuța mea mică cât un degetar, din care savuram și eu la masă, nu înainte de a mă avertiza: ai grijă fată, dulce, dulce dar te duce.

Nu cred că atunci știam să apreciez ceea ce-mi era dat să trăiesc, privilegiul de care aveam parte în casa bunicilor, bucuriile care atunci păreau ceva obișnuit, însă acum îmi dau seama că erau unice si că le-am pastrast în suflet și au devenit între timp comori.
Nu credeam că o să mai am vreodată șansa să simt gustul și aroma acelui vin divin, că voi mai trăi acele emoții și plăceri, însă Muscatul Ottonel de la Beciul Domnesc mă poartă mereu în trecut, în acel timp și loc ce par a fi rămas încremenite, ori de câte ori îl gust. Un vin care împletește arome de miere de albine, flori de tei, note de mosc și ananas, perfect rotunjite de notele dulci datorate maturării strugurilor în liniștea cramei Beciul Domnesc. Vin alb demidulce de excepție, tânăr, plin de savoare și prospețime,  nu se împrietenește cu oricine, dar o face perfect cu carnea de pui, peste și fructe de mare. 

Produs dintr-un soi de struguri al cărui nume îl poartă, vinul capăta un buchet foarte complex, prin culoare, gust demidulce fin și delicat. Îl găsiți în Auchan, Cora, Metro și Profi.

Crama Beciul Domnesc a fost construită în secolul XIV, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare găzduind în prezent peste 100000 de sticle de vin, a căror vechime datează incă din 1949 și pană în prezent. Pe roba fină de praf care le oferă protecția necesară pentru a evolua, poartă cu mândrie cele 63 de medalii de Aur și Argint de la competiții internaționale și naționale de profil.

Istoria acestei licori, pe cât de fascinantă, pe atât de nobilă, este una foarte veche. Alexandru cel Mare spunea despre vin că este „sângele viței-de-vie, puterea pământului și eternitatea soarelui„.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

10 Comments

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Un vin minunat.

 2. viatainculori Munteanu Violeta spune:

  Si mie imi plac vinurile de la Beciul Domnesc insa le prefer pe cele roze. Imi place si Muscat Otonell

 3. viatainculori Irina Sima spune:

  Mie imi place mult vinul de casa. Nu prea consum vin din comert, dar sa stii ca din cele din comert, Beciul Domnesc e un brand care imi place.

 4. viatainculori Irina Sima spune:

  Mie imi place mult vinul de casa. Nu prea consum vin din comert, dar sa stii ca din cele din comert, Beciul Domnesc e un brand care imi place.

 5. viatainculori ghelbere elena spune:

  Mi-aduc aminte cu drag de beciul bunicii sau de bebiul parintilor mei in care erau insirate ca soldatii sticlele de vin.

 6. viatainculori Nicu spune:

  Fain si muscat, dar ramân fidel Fetească. Poate facem un „schimb de experienţă”? Combinăm gusturile…..

 7. tocmai pentru ca nu-s mare consumatoare de vin si nici vreo atenta cunoscatoare a soiurilor si brandurilor de vinuri romanesti, voi merge pe recomandarea ta. Prromit ca, atunci cand voi ajunge la tine in vizita, aduc un vin d-asta bun.

 8. Ce or avea fetele astea de preferă mai toate vinul dulce, nu ştiu. Nu că ar fi rău, ferească Dumnezeu! Eu cu Cabernet Sauvignonul meu, sunt fidel şi loial! 🙂

 9. viatainculori Camelia spune:

  Eu nu stiu mare lucru despre vinuri, le aleg pe principiul: alb pentru peste, rosu pentru carne, spumant pentru desert si cam atat. Beciul Domnesc are vinuri excelente, fara adaosuri cum se intampla la alte marci…

 10. viatainculori Iacob Elena spune:

  Imi plac vinurile de la Beciul Domnesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.