Butonii pentru cămașă- între ieri și azi

Dacă aveați impresia că o pereche de butoni camasa, este un accesoriu nou în vestimentația bărbaților, va înșelați. Aceștia au apărut în Europa, la începutul secolului al XVII-lea, ca o utilitate pentru a prinde manșetele cămășilor, înlocuind astfel panglicile și dantelele cu aceste bijuterii, devenind un semn distinctiv pentru aristocrația acelor vremuri. Confecționați din email, argint, oțel, safir sau platină, sub diferite forme, butonii au devenit o extensie a unei personalități sofisticate și al unui stil rafinat. Cam așa arătau o pereche de butoni moderni în sec XVII.  
Prin anii ’70, rolul funcțional al butonilor a fost înlocuit de nasturi, însă pentru o perioadă scurtă de timp, aș zice, fiindcă în anii 90 s-a revenit treptat la la butoni, ajungând azi să fie purtați nu numai la ceremonii sau ocazii speciale, ci și în ținutele de zi, la birou, întâlniri importante, conferințe, etc.
Evoluția butonilor pentru manșete, a reprezentat prin stilul lor, mereu perioada tranzitată, astfel că la sfârșitul secolului al XIX-lea reprezentau o “noua arta”, anii ’40-’50 au fost reprezentați de stilul excentric, în anii’60, când erau preferații starurilor holywoodiene au adoptat acest stil, astăzi preferați sunt cei fanteziști, care nu duc lipsă de imaginație.
Alegerea butonilor, nu este deloc ușoară și trebuie să ținem cont de foarte multe aspecte. Iată, câteva dintre ele:

-Sunt accesorii care alături de batistă de buzunar, cravată/ papion, cureaua, acul de cravată, poate pune în valoare atât o ținută business cât și una de ceremonie.

-Un bărbat stilat se va limită doar la ceas și butoni ( eventual verighetă) atunci când vine vorba de bijuterii.

-Butonii emailati sau colorați, trebuie asortați cu nuanța cămășii, cravata sau papionul, batista de buzunar. Mulți merg până intracolo încât spun că ar trebui asortați și cu, cureaua, acul de cravată( dacă acesta există), sau cu șosetele.

-Trebuie să țineți seamă de un aspect important atunci când alegeți o pereche de butoni dintr-un material prețios, astfel că toate celalalte bijuterii, ceasul, acul de cravată, să meargă pe aceeași linie. Niciodată nu vei asorta o pereche de butoni arginții cu un ceas auriu.

-Culoarea butonilor, e bine să fie o culoare putrenica, contrastantă cu manșeta cămășii pentru a fi pusă în evidența vestimentația și conferindu-i celui care o poartă, personalitate.

În funcție de eveniment puteți opta pentru: butoni cămașa clasici, butoni cămașa pietre, butoni cămașa tematici, butoni haioși sau butoni lux.

Se spune ca: ” Butonii sunt și vor fi mereu un deschizător de conversații, iar dacă ții în mână și un pahar de whiskey bun, cel mai sigur nu vei dormi în patul tău în acea seară.

Ce ziceti, domnilor? 😀

Și ca o curiozitate :

„Muzeul Butonilor de Cămaşă se află în Conway, New Hampshire, şi cuprinde peste 70.000 de exponate;
Cei mai scumpi butoni din lume au fost dăruiţi lui Edward al VIII-lea de către viitoarea sa soţie, Wallis Simpson. Decoraţi cu diamante montate în platină, s-au vândut ulterior la licitaţie pentru 440.000 de dolari;
În 1960, perioada de glorie a butonilor, se produceau peste 12 milioane de bucăţi pe an. În prezent, producţia medie se ridică la 200.000 anual;
În 1880, un american a patentat un mecanism de realizare a butonilor bazat pe o maşină de produs cartuşe din Războiul Civil;”

( sursa foto si info: bester.ro si destepti.ro)

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

7 Comments

 1. Ce să zic, nu mă omor după whiskey dar port butoni când e cazul. Ce mă fac, dorm singur?

 2. viatainculori Popa Oana-Gabriela spune:

  Sunt foarte importanți butonii la cămașă pentru bărbați, este un plus de eleganta.

 3. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Foarte frumoase modele de butoni.

 4. viatainculori ghelbere elena spune:

  Am purtat si port si eu butoni, uneori ii fur si sotului.

 5. viatainculori Andraxela spune:

  Nu stiam ca au o asemenea istorie! Oricum, cei inserati in prima parte a articolului arata foarte vintage si imi plac mult de tot! Nu stiu daca as alege pentru partenerul meu acei butoni cu sigla ford, insa cu siguranta cei cu mecanism de ceas, pe care am pus deja ochii, sunt fabulosi! Merita sa-i fac cadou, nu? Nu pot sa nu remarc pe acest site diversitatea modelelor, chiar sunt unele la care nu m-as fi gandit 😀

 6. sa stii ca al meu sot are o singura pereche de butoni si tocmai mi-ai dat ideea de cadou de Craciun, ca nu sunt nici scumpi si e si un cadou practic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares