În ape adânci-Paula Hawkins

An aparitie: 2017
Autor: Paula Hawkins
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fiction Connection
Nr. pagini: 430

” Nel Abbott este moartă. E ultima dintr-un lung șir de femei înghițite de apele întunecate ale râului. Sora ei, Jules, e măcinată de regretul că i-a ignorat strigătul de ajutor și are certitudinea că Nel nu s-a sinucis. Ferește-te de apele liniștite. Nu știi niciodată ce ascund. „
Paula Hawkins vine cu un thriller alert, provocator, ce analizează caracterul iluzoriu al emoției și al amintirii, precum și modul tulburător în care trecutul se poate insinua în prezent.

 

Acțiunea romanului se petrece în Beckford, un orășel ciudat străbătut de un râu cu ape adânci, cu oameni la fel de ciudați, un orășel în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, fiecare lăsându-ți impresia că deține câte un secret, un oraș a cărui liniște este tulburată din nou prin dispariția lui Nel Abbott în „Bulboana Înecaților”, un loc în care mereu dispar femeile nesupuse. Sora ei Jules, e nevoită să se întoarcă în acest loc din care plecase cu mult timp în urmă, și în care spera să nu fie nevoită să mai revină vreodată, un loc bântuit de amintiri urâte care tot îi mai bântuiau mintea și sufletul. Furioasă și înspăimântată, pe măsură ce înainta spre Casa Morii, locul în care își petrecuse copilăria și adolescența, convinsă fiind că fusese doar un scenariu al surorii ei pentru a atrage atenția, i se derulau prin minte toate suferințele și umilințele la care fusese supusă, hotărâtă fiind ca de data asta să își înfrunte sora și să-i spună tot ceea ce nu reușise să-i spună la timpul potrivit.
Din păcate, găsește doar o casă plină de amintiri dureroase, pe Lena  în vârstă de 15 ani, fiica lui Nel, o adolescentă rebelă pe care nu o cunoscuse încă și adevărul că soră ei, întradevăr dispăruse în apele adânci ale Bulboanei; un politist nesigur în curtea casei lor și foarte multe enigme care  se cereau a fi descifrate. Cu atât mai mult cu cât, cu puțin timp în urmă, în aceleași ape se innecase Katie, prietena cea mai bună a Lenei, fiica celei mai bune prietene a lui Nel. Ceea ce pentru marea majoritate părea o sinucidere, alții credeau că întâmplarea avea legătură cu faptul că Nel, începuse să scrie o carte despre femeile dispărute în apele adânci ale bulboanei și asta ar fi putut scoate la iveală secrete bine ascunse. Dar cine anume??
Avem personaje multe: detectivul Sean Townsend, martor și el în copilărie la dispariția mamei sale în apele bulboanei, Helen, soția acestuia și tatăl acestuia Patrick, un profesor de-al Lenei- Mark Henderson, o clarvăzătoare locală Nickie Sage, dar privită de toti ca fiind nebună, Louise Whittaker, mama lui Katie și a lui Josh, și el traumatizat de moartea surorii sale și al unui secret pe care simțea că nu îl mai poate ține în frâu, Robbie, iubitul lui Nel din adolescentă și presupusul tată al Lenei, cel care i-a marcat viața și lui Jules și care într-un fel a adâncit și mai mult prăpasitia dintre cele două surori.
Suspiciunile planează asupra multora dintre ei, iar în momentul în care crezi că un anumit personaj ar putea fi cheia, autoarea vine în următorul capitol și îți îndreaptă atenția către un alt personaj, în așa fel încât suspiciunea se îndreaptă către altcineva.

Povestea este intercalată pe alocuri cu pasaje din manuscrisul cărții pe care o scria Nel, dorind să întărească unele aspecte și să te facă să te gândești mai profund la situațiile noi care apar, pentru a putea găsi un indiciu cât de mic în rezolvarea misterului morții ei.

Răsturnările de situație și noi suspiciuni care apar mereu, felul în care autoarea joacă cu tine un fel de ping- pong de la un personaj la altul, de la o acțiune la alta, te fac să nu lași cartea din mână prea ușor.

Ce s-a întâmplat cu Nel, a fost crimă sau sinucidere, vei află dacă citești cartea pe care o poți achiziționa de la libris.ro , acolo unde ai parte de transport gratuit dacă valoarea comenzii depășește 30 de lei.

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

21 Comments

 1. viatainculori Oana spune:

  Multumim pentru prezentare si recenzie.

 2. viatainculori Mihaela-Daniela Dobre spune:

  Mulțumim pentru recenzie! :-*

 3. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Multumim pentru recenzie.

 4. Romanul acesta pare foarte captivant, dar la cat citesc eu…Ma multumesc si cu o recenzie, doar.

 5. viatainculori paula sosoi spune:

  Ideea cu fereste0te de apele linistite e la fel ca aia cu tine-ti dusmanii aproape 🙂

 6. viatainculori Claudia spune:

  Sa stii ca am tot auzit si eu de cartea asta si e pe lista mea. Si ”Fata din tren”. Acum mai ramane si sa le cumpar si apoi sa am timp sa le citesc. Sunt alte carti pe lista inaintea lor…

 7. viatainculori Albu Steluta Georgiana spune:

  Pe Libris.ro si eu gasesc carti minunate! Multumim pentru recenzie!

 8. viatainculori Popa Oana-Gabriela spune:

  Nu am citit cartea dar pare tare interesanta, imi place povestea ei. <3

 9. viatainculori coco spune:

  pare un roman captivant, imi amintesc unul asemananator, nu mai stiu cand am citit ceva apropiat, imi plac acest gen de carti!

 10. viatainculori Vyo Vyoleta spune:

  Site-ul Libris.ro au mereu cartii bune.

 11. viatainculori Barascu Violeta Ramona spune:

  O carte pe care o voi citi in vacanța de iarna, Ador romanele cu intriga și mister.

 12. ii tot dau tarcoale de ceva timp, mi se pare un subiect interesant!

 13. Imi place ideea cărții din recenzia ta, cred că o voi citi si eu.

 14. viatainculori Ioana Radu spune:

  Am citit cartea aceasta si mi s-a parut destul de tulburatoare pe alocuri. E un roman bun, iar Paula Hawkins are cu siguranta un stil aparte. Totodata, la Libris am gasit si eu multe comori de-a lungul anilor :D.

 15. Am si eu aceasta carte in wishlist de ceva vreme, dar acum o sa mi-o iau cat mai repede. Multumim de recenzie.

 16. N-am citit-o si n-am citit nici Fata din tren, dar am vazut filmul Fata din tren si nu prea mi-a placut. Chiar sunt curioasa daca stilul autoarei este tot la fel de plictisitor ca filmul, ceea ce nu as crede pentru ca in scris faptele pot parea altfel.

 17. Nu am citit-o, dar poate o sa o iau si am sa vad cat este de faina.

 18. Imi spunea ceva numele, dar nu stiam de unde sa iau aceasta autoare, dar cand am vazut poza cartii mi-am reamintit.

 19. viatainculori Catalina Coman spune:

  Chiar eram curioasa de cartea asta. Fata din tren mi-a placut.

 20. viatainculori Rokolla spune:

  Foarte antrenanta cartea și un subiect mai mult decât interesant

 21. viatainculori DeyutzaBlog spune:

  Subiectul e oarecum pe gustul meu, cred ca mi-ar place si mie sa o citesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares