Inelul de logodnă – Atribute și semnificații

Obiceiul de a dărui un inel unei persoane speciale datează încă din cele mai vechi timpuri, fiind o dovadă incontestabilă a iubirii eterne. De altfel, forma circulară a acestei podoabei constituie un simbol al perfecțiunii și al unității dintre doi oameni.

În Antichitate (Grecia și Roma), inelului îi erau atribuite proprietăți magice cu rol de protecție asupra purtătorului său.

Originile inelului de logodnă

Se spune că tradiția inelului de logodnă provine de la vechii egipteni care utilizau inelele pe post de sigiliu ce reprezenta puterea, iar despre persoana care îl purta se credea că are multă autoritate.

De regulă, inelul sigilar era prevăzut cu o piatră dură, gravată în adâncime, denumită intalie sau camee. Dacă o persoană de viță regală voia să-și transfere puterea unui oficial, avea obligația să-i ofere propriul său inel.

Ulterior, inelul a fost utilizat doar pentru funcția sa estetică, iar materialul din care era confecționat era un indicator social al statutului, astfel că femeile sărace aveau inele din bronz, sticlă sau lut, iar femeile care proveneau din familii aristocrate purtau inele de aur chiar pe toate degetele.

Papa Nicolae I a impus o cerință obligatorie – inelul de logodnă să fie confecționat neapărat din aur deoarece, în felul acesta, bărbatul dovedea că putea să aibă grijă de soția sa. În anul 1215, Papa Inocențiu al III-lea și-a exprimat acordul ca inelele să fie confecționate din orice metal (inclusiv fier și argint).

Logodna, cea mai importantă ceremonie

Unii oameni, în special reprezentanții Bisericii, considerau logodna drept fiind cel mai important eveniment din cadrul nunții. Dacă viitoarea soție primea un inel confecționat din fier simplu, însemna că logodnicul său avea o situație materială precară și că viața pe care o va duce alături de el nu va fi lipsită de griji.

Încă din clipa în care accepta inelul, femeia își lua angajamentul că-și va asculta bărbatul și că îi va fi supusă până la moarte. Ulterior, mireasa primea de la soțul ei două inele, primul fiind fabricat din aur, pe care îl purta doar în cazul unor evenimente speciale, iar cel de-al doilea era confecționat din fier și îl purta acasă, împiedicând, în acest mod, uzarea celui mai valoros.

În multe culturi se considera că fierul are o valoare sacră, deoarece oamenii aveau credința că acest metal a venit din lumea zeilor, fiind un soi de mesager care transmite un mesaj pământenilor.

Obiceiul de a purta inelul pe al patrulea deget de la mâna stângă se datorează grecilor; se considera că prin acest mod se realiza conexiunea cu vena amoris (vena iubirii).

În creștinism, cercul simbolizează legătura sacră care se înfiripă între doi oameni ce se iubesc și care formează un întreg prin ritualul de căsătorie. Un alt exemplu este conferit de călugărițele care poartă un inel ce semnifică uniunea cu Hristos.

Ce inel să cumpăr?

Dacă dorești să-i oferi iubitei un inel de logodnă deosebit, orientează-te către un model care să se potrivească personalității sale.

Pe site-ul E-ring.ro poți găsi inele de logodnă cu diamant la prețuri competitive. Alege un inel deosebit, care să fie pe placul iubitei tale!

 

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

18 Comments

 1. viatainculori Mihaela-Daniela Dobre spune:

  Este superb inelul! <3

 2. Inelul de logodna este special pentru fiecare femeie!
  Stiu ca eu ii zisesem sotului (iubit la momentul acela) in gluma, necrezand ca ma va lua in seama, ca atunci cand va fi momentul eu vreau inel cu piatra roz :)) si ce crezi?! Cu piatra roz mi.a luat 😍

 3. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Pentru o femeie este un moment unic cand primeste inelul de logodna.

 4. viatainculori paula sosoi spune:

  Eu am unul mai nonconformist, cu vreo 5 diamante mici dispuse orizontal 😉

 5. Eu unul, aș prefera un inel din wolfram. Dar eu mereu am fost mai altfel! 🙂

 6. nu dau atata importanta inelului de logodna pe cate am dat verighetei. eu am inelul din argint, in general purtam argint, aur am doar la verigheta si tare mi-ar fi placut sa fie alba si ea!

 7. viatainculori Mihaela Curea spune:

  Imi amintesc si acum cand am primit inelul de logodna, dincolo de frumusetea lui, au contat cuvintele care a insotit inelul.

 8. Corect. De-asta si eu am suferit putin ca nu am primit niciodata un inel de logodna. Chiar si unul ieftin, din argint, ar fi fost o reala bucurie pentru lucrurile pe care le simbolizeaza el, nu pentur valoarea lui materiala.

 9. viatainculori Mihaela spune:

  Al meu iubit nu intelege inca cum sta treaba cu inelul de logodna dar o sa-l lamuresc pana la urma si o sa-l conving sa-mi ia unul cu diamant ca sa nu parem niste sarantoci. :))

 10. viatainculori Vyo Vyoleta spune:

  Nu am primit un inel de logodna, dar cred ca nici acum nu poate fi timpul trecut.

 11. viatainculori Barascu Violeta Ramona spune:

  Hai sa-l rog pe sot sa arunce o privire pe acest site, poate gaseste cadoul ideal de sarbatori!

 12. viatainculori Miss Bear spune:

  Inelul meu de logodna a fost exact pe placul meu, micut, finut, cu o pietricica super stralucitoare. Nu il mai port acum deoarece agat toate hainele cu el, tot zic ca il duc la bijutier sa l repare (banuiesc ca are ceva), insa nu mi am facut timp.
  Imi place mult si inelul prezentat de tine.

 13. viatainculori Popa Oana-Gabriela spune:

  Deja am primit inelul de logodna si sunt mai mult decat fericita, este exact asa cum mi l-am dorit.

 14. viatainculori Claudia spune:

  Oh, ce multe lucruri pe care nu le stiam despre inelul de logodna!
  Aurul ar fi fost mai bun pe vremuri? Hm, mie imi place mai mult agintul :p

 15. Mi-a placut felul in care ne-ai purtat prin istorie si mai ales ca am aflat de ce se poarta inelele pe inelar – realizeaza conexiunea cu vena amoris (vena iubirii).

 16. viatainculori Catalina Coman spune:

  Waw. Ce lucruri interesante legate de inele am aflat. 😀 Super articol.

 17. viatainculori Rokolla spune:

  Inelul de logodna are multiple semnificatii si este rodul dragostei. Emotiile au fost foarte mari in momentul in care l-am primit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: