Necredincioasa – Ayaan Hirsi Ali

Iată că și de această dată, Libris m-a surprins cu o carte de excepție, pe care dacă n-aș fi citit-o, n-aș fi știut niciodată cât de privilegiată am fost să mă nasc într-un alt colț de lume decât eroina acestui roman și sub o altă religie. Citind „Necredincioasa – Ayaan Hirsi Ali„, am rămas cu o întrebare, pe care oricât de mult aș vrea să o ignor, ea s-a implementat în mintea mea. Oare, una dintre cauzele atâtor conflicte și violențe să fie și religia? Oare religia să fie cea care a generat atâtea acte teroriste în trecut, dar și cele cu care suntem contemporani? Iată o întrebare pe care oricine va citi această carte și-ar pune-o la un moment dat.

Necredincioasa – Ayaan Hirsi Ali

Ayaan Hîrsi Ali S-a născut în Somalia și ne prezintă lumea în care a trăit sub teroare: triburi, clanuri, familii, mutilare genitală, bătăi crunte, căsătorii aranjate, dezumanizare. Educația pe care a primit-o de la bunica ei în primii ani de viață a fost una în tradiții pre-islamice, apoi a fost educată de către imami în Kenya şi Arabia Saudită, care îi spuneau că, dacă nu îşi acoperă capul, tragedii cumplite se vor abate asupra ei. A fi femeie de religie musulmană, presupunea supunere, suferintă, marginalizare, fără drepturi și fără speranțe.

„Dacă fecioria unei fete este intinată, nu numai că-și pierde onoarea, dar distruge și onoarea tatălui, unchilor, fraților și verilor ei. Nu există nimic mai rău decât să provoci astfel de catastrofe.”
……………………………..

“ O femeie singură este ca o bucată de seu de oaie în soare, ne spuse ea. Grăsimea aceea va atrage totul. Înainte să-ţi dai seama, furnicile şi insectele o acoperă, până nu mai rămâne altceva decât o pată de grăsime. Bunica arăta către o bucată de grăsime care se topea la soare, chiar sub umbra copacului talal. Era neagră de furnici şi musculiţe. Ani de zile imaginea asta mi-a populat coşmarurile.”

Clima și necesitătile zilnice i-au forțat pe somalezi să le acorde femeilor totuși ,un anumit grad de libertate, pentru a putea munci, lucru care nu s-a mai întâmplat în celalalte țări unde a emigrat cu familia. Doar pentru faptul că era femeie, a trăit un coșmar, așa cum îl trăiau milioane de femei musulmane care trebuiau să se supună.

“O femeie baarri este ca o sclavă pioasă. Respectă familia soţului ei şi o hrăneşte fără să pună întrebări şi fără să se plângă. Nu se văicăreşte niciodată şi nu are pretenţii de nici un fel. E puternică în tot ce face, dar îşi ţine mereu capul plecat. Dacă soţul ei este violent, dacă o forţează să se culce cu el şi apoi o tachinează, dacă hotărăşte să-şi ia o altă soţie sau o bate, ea trebuie să-şi coboare privirea şi să-şi ascundă lacrimile. Şi munceşte din greu, fără să i se poată reproşa ceva. Este un animal de trudă, devotat, bine antrenat şi primitor. Asta înseamnă să fi i baarri. ……………. Blestemul unui tată e cel mai rău lucru care ți se poate întâmplă, biletul care te duce direct în iad. „

În Arabia Saudită, unde au fost nevoită să emigreze când  avea 8 ani, datorită tatălui ei, un luptător împotriva regimului lui Siad Barré , lucrurile au stat și mai rău în privință umlirii femeii. Pentru saudiţi, simplul fapt că o femeie era singură în ţara lor era suficient pentru a stabili că este o prostituată, iar pentru regimul lui Siad Barré din Somalia, simplul fapt de a-ţi fi părăsit ţara şi a-ţi fi căutat de lucru în afară era suficient pentru a te cataloga drept un disident periculos al regimului.

După o căsătorie ascunsă, ilegală și nerecunscută în final, tatăl lui Ayaan îi scrie destinul cu o căsătorie aranjată cu un descendent al unui clan bun, care își ducea viață în Canada și pe care ea trebuia să îl urmeze. Căsătoria propiu zisă urma să se consume în Canada, datorită timpului scurt în care acesta a trebuit să stea în țara. Pentru a ajunge în Canada, Ayaan era nevoită să aștepte viza în Germania. Aici, a luat decizia radicală, de a-și urma visul si idealurile către care aspira. Pentru a nu putea fi găsită de familie și de soțul ei fuge în Olanda, unde cere azil politic. Aici, viața ei ia o cu totul altă traiectoie, urmează diverse cursuri de integrare, lucrează ca translator cunoscând foarte bine limbă engleză , o munca destul de bine platita, aspirând către țeluri cât mai înalte. A urmat studiile politice şi mai apoi a ajuns membru în parlament, luptând pentru apărarea drepturilor femeilor musulmane şi reformarea Islamului, scoțând la iveală tot ce a trăit ca femeie în această religie si ceea ce traiesc aproape toate femeile musulmane.

Ayaan Hirsi Ali a fost numită de către Time drept una dintre cele mai influente 100 de personalităţi din lume.

A captat atenţia lumii întregi odată cu moartea lui Theo van Gogh, care a fost regizorul filmului Submission (Supunere), al cărui scenariu a fost scris de Ayaan Hirsi Ali. Criminalul, un musulman din Maroc  i-a lăsat un mesaj de ameninţare pe cadavrul acestuia. De atunci trăieşte permanent sub pază. Este scriitoare, activistă pentru apărarea drepturilor femeilor, politician. Ayaan Hirsi Ali este unul dintre cele mai controversate personaje din Europa, o ţintă pentru terorişti şi o eroină a timpurilor noastre.

După atentatele de la Turnurile Gemene din New York din 9 septembrie 2001, ea s-a simțit socată de justificarea omorului de către Osama bin Laden pe baza unor pasaje existente în Coran. Influentată între altele și de manifestul ateist al lui Norman Philips, la 28 mai 2002 și-a declarat ateismul în mod deschis. Aceasta este Necredincioasa – Ayaan Hirsi Ali

În ultimul deceniu, Hîrsi Ali a criticat islamul mai aspru, considerând că este o religie învechită, violentă, incompatibilă cu democrația.

Ea nu s-a întors împotrivă Islamului, ci doar pledează pentru o reformă. O reformă care vizează, în primul rând statutul și drepturile femeilor, pentru care ea luptă, pe care le vede incătusate într-un sistem ce le neagă dreptul de a fi tratat că niște ființe umane. In 2007 cand s-a reintors din America in Olanda, semnat impreună cu alte 11 personalităti, între care Salman Rushdie, un manifest în care avertizează asupra pericolului unui nou totalitarism.

 

 

 

 

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

27 Comments

 1. viatainculori Oana spune:

  Multumim pentru prezentare si recenzie.

 2. Woow! cu siguranta cartea asta merita si trebuie citita. E un subiect tare interesant.

 3. viatainculori Mihaela Curea spune:

  Știu de carte de ceva timp și nu știu de ce nu mi-am comandat-o încă. Nu mai scapă anul acesta.

 4. viatainculori luca Raluca spune:

  Nu am citit aceasta carte, insa mi se pare tare interesanta! Cu siguranta o sa o citesc si eu!

 5. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Foarte interesanta cartea.

 6. viatainculori yonella spune:

  Aceasta carte pare genul de carte pe care as adora-o. Parerea mea este ca religia este unul din pricipalele motive pentru care exista razboaie.

 7. Pe mine ma tenteaza foarte mult cartile care prezinta culturi diferite de a noastra. Musulmanii cel putin, au o cultura care atrage tot mai mult scriitorii de pretutindeni, nu doar pe cei locali. Cred ca mi-ar placea sa citesc aceasta carte.

  • viatainculori viatainculori spune:

   Pe alocuri, amanuntele politice, s-ar putea sa nu para atat de atractive, dar, cu siguranta sunt interesante. Chiar si in Olanda exista jocuri politice.

 8. viatainculori Mihaela spune:

  Sigur nu religia este de vina pentru ororile care se intampla in lume ci interpretarea ei gresita pe care unii considerati lideri o folosesc in avantajul lor. Cat despre asuprirea si umilirea femeilor islamice, mi-e greu sa inteleg si sa accept ca exista o tara sau un colt de lume unde lucrurile astea chiar se intampla si nu sunt un scenariu de film. Vreau neaparat sa citesc cartea asta.

 9. N am auzit de aceasta carte, dar cei de la Libris sunt cei mai tari, majoritatea comenzilor mele sunt facute la ei.

 10. viatainculori Diana Ion spune:

  Imi plac foarte mult cartile care ne prezinta popoare din alte culturi, mai ales viata grea a unor femei, insa nu am auzit de aceasta scriiitoare…Cartea cred ca este foarte interesanta si mi-ar placea sa o citesc!

 11. viatainculori coco spune:

  chiar am mai citit o carte asemanatoare, nu stiu cum se numea! multumim de recenzie, chiar sunt interesante aceste carti!

 12. viatainculori DeyutzaBlog spune:

  O carte frumoasa cu un subiect interesant, Chiar imi plac astfel de carti si imi place sa stiu despre traditiile diferitelor popoare

 13. viatainculori viatainculori spune:

  Am vazut acum, ca nu mai este dissponibila la Libris, poate la Editura: RAO

 14. viatainculori Albu Steluta Georgiana spune:

  Am vazut o postare odata cu o camera ascunsa pe facebook cum o femeie din Arabia Saudita era omorata cu pietre in piata.Pur si simplu ingropata pana la brau si toti aruncau cu pietre in ea.Primul a fost propriul fiu care avea doar 7-8 ani…cultura lor mi se pare …dezumanizanta si nu stiu daca as vrea sa mai citesc sau sa vad astfel de scenarii….

 15. viatainculori Albu Steluta Georgiana spune:

  Am vazut o postare odata cu o camera ascunsa pe facebook cum o femeie din Arabia Saudita era omorata cu pietre in piata.Pur si simplu ingropata pana la brau si toti aruncau cu pietre in ea.Primul a fost propriul fiu care avea doar 7-8 ani…cultura lor mi se pare …dezumanizanta si nu stiu daca as vrea sa mai citesc sau sa vad astfel de scenarii….

 16. viatainculori Rokolla spune:

  Foarte buna recenzia. Imi doresc s-o citesc si eu

 17. viatainculori Andraxela spune:

  Cei de la Libris au mereu carti foarte tentante! Ma atrage mult titlul, dar si povestea. Faptul ca protagonista e din Somalia parca ma face sa devin si mai curioasa. Mai am cateva carti care asteapta sa fie citite, insa as vrea sa-i dau si acesteia o sansa 🙂

 18. viatainculori Vyo Vyoleta spune:

  Nu imi plac cartile de acest gen dar oricum multumim pentru recenzie.

 19. viatainculori Vyo Vyoleta spune:

  Nu imi plac cartile de acest gen dar oricum multumim pentru recenzie.

 20. Nu am citit aceasta carte, dar din recenzia ta pare mai mult decat interesanta. Am sa o caut sa ma bucur si eu de povestea si lectiile oferite.

 21. Am auzit de carte, dar n-am citit-o inca. Subiectul este fascinant si ma intereseaza asa incat n-o voi ocoli.

 22. viatainculori ghelbere elena spune:

  Aceasta carte chiar merita citita si sper sa ma impresioneze si pe mine la fel de mult.

 23. viatainculori Catalina Coman spune:

  Cat de bine suna cartea asta. Ma tenteaza tare

 24. Multumim pentru recenzie, chiar o pun pe lista, pare o carte foarte interesanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: