Dicționar explicativ al limbii române- cartea întregii familii

 

Dicționar explicativ al limbii române

Sunt sigură că majoritatea dentre noi deținem în biblioteca personală un Dicționar explicativ al limbii române.  Este cel mai cuprinzător dicționar de uz general al limbii române, cartea care se pare că este cea mai bine vândută la oră actuală și care sub nicio formă nu ar trebui să ne lipsească. Deși era tehnologiei ne-a obișnuit ca doar cu un clik să obținem orice informație, în cazul unui dicționar explicativ român, eu aș opta spre variant clasică, adică, să o deținem în bibliotecă.
De multe ori ne întâlnim cu anumite cuvinte pe care nu le cunoaștem , fie că le auzim în diverse conversații sau în momentul în care citim ceva, fie că le auzim într-o frază la televizor sau pur și simplu copii noștrii ne întreabă ce înseamnă un anume cuvânt și suntem în imposibilitatea de a-i da o explicație( se mai întâmplă). În acest din urmă caz, căutând împreună în DEX, copilul tău va fi fascinat să descopere că există o carte care îi poate explică oice cuvânt și în felul acesta, cu siguranță pe parcurs va deveni o îndeletnicire plăcută pentru el și totodată educativă.
Poate mulți dintre noi, deținem o ediție mai veche, iar în acest caz s-ar putea să nu ne ajute prea mult deorece între timp au apărut termeni noi aparținând unor domenii de actualitate (informatică, finanțe, drept, religie, mass-media etc.) Din acest motiv v-aș recomanda noua ediție a III-a, revăzuta și adăugită, elaborată de un grup de cercetători de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti”, apărută sub egida Academiei Române, cu noile norme ortografice, ortoepice și de punctuație ale limbii române.
Dicționarul înregistrează și explică peste 67 000 de cuvinte, cele mai utilizate în limbă română contemporană și în operele literare clasice, un mare număr de regionalisme, arhaisme și neologisme, cât și temeni de specialitate din diferite domenii, așa cum am specificat mai sus.
Ceea ce este de remarcat, acest dicționar explicatv indică și originea cuvintelor și vine în ajutoul tuturor celor care au nevoie de informații și lămuriri noi în legătură cu vocabularul actual al limbii române.
Profitati de achiziția Dicționarului explicativ al limbii române-ediția 2016, pe care încă îl găsiți cu o reducere de 50 %.

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

11 Comments

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Un Dex este bine venit in casa fiecarui om.

 2. viatainculori Cristina Dragomir spune:

  recunosc ca nu am DEX-ul in varianta tiparita, dar sa stii ca sunt cuminte si ma duc mereu la cel online ca sa lamuresc una-alta. Promit ca-mi cumpar si varianta tiparita anul asta.

 3. viatainculori ghelbere elena spune:

  DEX-ul cred ca este o carte de capatai in orice casa.

 4. viatainculori Mihaela spune:

  O sa-l cumpar si eu, mai ales ca e la reducere si sunt sigura ca Dragos va avea nevoie de el la scoala. Si o sa-l folosesc si eu atunci cand vreau sa folosesc cuvinte mai elevate pe blog. 🙂

 5. viatainculori Deyutza spune:

  Clar aceasta carte nu trebuie sa lipseasca din casa nici unui roman

 6. Consider ca DEX ul trebuie sa se afle in biblioteca oricarei persoane.

 7. viatainculori Mihaela Curea spune:

  Îl aveam acasă la părinti, dar trebuie să-mi cumpar să am și la casa noua.

 8. Eu pe Amira o indemn intotdeauna sa caute in DEX ce nu stie. Deja ii place mult treaba asta.

 9. viatainculori Corina spune:

  Un DEX ar trebui sa aiba in casa orice roman!
  Eu as face o campanie pentru dotarea Parlamentului/ Senatului cu cateva zeci de exemplare!

 10. viatainculori Rokolla spune:

  Imi este si rusine sa spun ca nu am inca un dex. Ma gandesc serios sa-mi achizitionez si eu unul

 11. viatainculori maria spune:

  Al mau trebuie sa ajunga, abia astept

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: