Privighetoarea de Kristin Hannah – rezumat

privighetoareaNu mi se întâmplă prea des să încep o carte și să fiu captivată încă de la primele pagini, dar iată că autoarea Kristin Hannah prin “ Privighetoarea” a reușit să facă acest lucru și m-a surprins plăcut cu acest aspect, pe lângă întreaga poveste fascinantă pe care ne-o prezintă.

Încă de la primele pagini, acolo unde facem cunoștință cu una din protagonistele romanului, Vianne, am fost atrasă de poveste, fără a știi prea mult din ce îmi va oferi întreaga carte.
Vom cunoaște destinul impresionant a două femei, două surori, Vianne și Isabelle, diferite ca personalitate, orfane de mamă și rămase în grija unui tata distrus, un tată ce fusese marcat atât de moartea soției cât și de evenimentele primulului război la care participase. Fiecare dintre ele însă, luptă pentru același tel, luptă cu destinul tragic al celui de-al doilea război mondial, încercând să-și croiască propriul lor drum. În timp ce Vianne își găsește marea dragoste și se căsătorește cu Antoine, reușind astfel să se desprindă de atmosferă căminului în care trăia cu tatăl și soră ei, sub supravegherea unei femei dure , Isabelle, o fire rebelă, face orice pentru a atrage atenția și dragostea tatălui și a surorii sale. Iat-o ajunsă la vârstă de 18 ani, data afară de la școala de maici, după ce mai fusese exmatriculată de la toate școlile unde mai fusese trimisă, se vede nevoită să se întoarcă la Paris, la tatăl ei.

Războiul însă bătea la ușă, naziștii începuseră să pătrundă în Paris, iar tatăl ei o forțează să plece în micuța localitate Carriveau acolo unde locuia sora ei, crezând că acolo va fi ferită de probbleme. Când Isabelle se alătură miilor de parizieni care părăseau orașul în drumul ei spre Carriveau, îl întâlnește pe Gaeton, un partizan care dorea să lupte contra naziștilor și de care se îndrăgostește, dar destinul îi va despărți pentru o bună perioadă de timp, aducându-i față în față mult mai târziu, poate prea târziu.

Isabelle o găsește pe Vianne singură, doar cu fetiță ei. Soțul ei, Antoine fiind nevoit să plece pe front. Ea nu crede că naziștii vor invada Franța, însă soldații își fac apariția, mărșăluind în număr mare, în convoaie de camioane și tancuri, în avioane care innegresc văzduhul și bombardează ținuturile locuite de oameni nevinovați, pătrunzând chiar și localitatea lor. Când un căpitan neamț își stabilește cartierul general în casa lui Vianne, ea și fiica sa au două opțiuni: fie să locuiască sub același acoperiș cu dușmanul, fie să piardă totul. Fără hrană și bani, deznădăjduită în timp ce pericolul pândește după fiecare colț, tot mai amenințător, Vianne e silită să facă alegeri imposibil de îndurat pentru a-și ține familia în viață.

Ajunsă în Carriveau, Isabelle nu poate rămâne nepăsătoare față de ceea ce se întâmplă în jurul ei, începe cu mult curaj prin a împarți manifeste, ca mai apoi să se infiltreze în Rezistentă, primește acte false și un nume de cod „Privighetoarea” asumându-și riscuri uriașe, grele de dus la îndeplinire. În condiții greu de imaginat, devine călăuză și ajută la trecerea piloților britanici și americani a căror misiune eșuase pe teritoriul Franței , peste munții Pirinei, în Spania. Astfel trupele aliatlor reușind să se regrupeze și să revină în Franța pentru nimicirea forțelor naziste.
Peripețiile sunt uimitoare, condițiile de drum greu de imagina, dar Isabelle, devine o eroină în aceasta misiune și devine omul cel mai vânat de către naziști.

Pe întreg parcursul acestui roman, asistăm la durere, sacrificii și umilintă și speranța. Toate acțiunile în amănunțime le veți afla și vă vor impresiona, dacă veți citi acest roman pe care îl găsiți în librăria online libris.ro
Pentru mine, sfârșitul acestei cărți a fost unul neașteptat, m-a luat prin surprindere. Deși începusem să bănuiesc anumite lucruri, într-un fel nu voiam să accept ceea ce parea a se contura, dar m-am întors imediat la primele rânduri ale acestei cărți și am încercat să înțeleg cuvintele lui Vianne ”Dacă am invătat ceva în lunga mea viată, acel ceva este asta: în dragoste, aflăm cine dorim să fim; în război, aflăm cine suntem de fapt.”

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

20 Comments

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  O carte foarte frumoasa, multumim pentru recenzie.

 2. pare interesanta, vreau sa o citesc si eu!

 3. viatainculori Barascu Violeta Ramona spune:

  O carte perfecta pentru zilele libere care urmeaza, ma bucur ca am citit recenzia dvs.

 4. viatainculori luca Raluca spune:

  O carte foarte intersanta! Poate o sa o citesc si eu! Multumim pentru recenzie!

 5. Multumesc pentru recomandare, n-am citit cartea asta pana acum.

 6. Frumoasa carte, multumim pentru recenzie 🙂

 7. viatainculori Emilia spune:

  Am mai vazut aceasta carte prin online si stiam ca este foarte apreciata. O trec pe lista.

 8. viatainculori Ioana spune:

  Ce actiune tumultoasa! Cred ca mi-ar placea sa o citesc!

 9. viatainculori Mihaela Curea spune:

  A fsot printre cele mai frumoase carti citite, o recomand cu drag si cartea aceasta , dar si altele scrise de Kristin Hannah.

 10. Foarte interesant subiectul, am ramas in urma un pic cu cititul dar mi-ar placea.

 11. viatainculori Oana Durican spune:

  Pare o carte foarte interesanta si captivanta!

 12. O poveste plina de amotie, sunt tare curioasa de final.

 13. viatainculori Vyo Vyoleta spune:

  Pe Libris intotdeauna sunt cartii bune

 14. Daca este adevarat ce spune Vianne, atunci eu nu vreau sa stiu cine sunt de fapt. Este destul de impovaratoare viata si fara un razboi.

 15. O poveste care te capteaza de la inceput pana la sfarsit. Am tot auzit despre „Privighetoarea”.

 16. viatainculori Catalina Coman spune:

  Am si eu cartea asta pe lista de mult timp. Abia astept sa o citesc.

 17. viatainculori ghelbere elena spune:

  Mi se pare a fi o poveste impresionanta si frumoasa.

 18. viatainculori Rokolla spune:

  Mi se pare captivanta povestea celor 2 fete. Iubesc cartile care te tin cu sufletul la gura inca de la inceput

 19. viatainculori MindCocktail spune:

  Mulțumim pentru recenzie, chiar pare o carte plină de trăiri intense și acum chiar vreau să știu cum se termină.

 20. Incep sa imi placa si mie cartile de genul acesta. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: