Un nou început cu proteze dentare

Atunci când ne gândim la proteze dentare, fie pentru noi înșine, fie pentru cei apropiați nouă, apar și tot felul de întrebări și reticențe în mintea noastră, la care poate că nu ne gândisem până la momentul respectiv. Înainte de a ne pune fel de fel de întrebări, trebuie să știm că acestea contribuie radical la îmbunătățirea vieții, începând cu aspectul de ordin estetic, lucru care ne va ușura viață în societate, dar și din punct de vedere al sănătății, și aici ne referim în primul rând la funcția de masticație, lucru care ar afecta forțe mult aparatul digestiv, apoi, maxilarul începe să-și piardă din densitatea osoasă, dinții se vor deplasa din poziția normală și să fie nealiniați, sau dinții aflați lângă spațiile goale încep să se deformeze.

Când apelăm la proteze dentare și ce sunt acestea

Proteza dentară este un element fix sau mobilizabil care are menirea de a înlocui dinții naturali absenți pe care i-am pierdut( total sau parțial) din diverse motive. Fie că ne aflăm la o vastă înaintată, fie datorită unor boli grave ale cavității bucale, fie că am suferit anumite accidente dentare, carii și aceștia nu mai pot fi salvați, suntem nevoiți să apelăm la proteze dentare.

   1.  Pentru proteze dentare fixe, apelăm atunci când numărul de dinți absenți este relative redus iar zona edentată este mărginită anterior și posterior de dinți care pot susține o punte. Acestea pot fi realizate integral din materiale acrilice, metalice, din ceramică sau din zirconiu. Acestea sunt la randul lor de doua feluri:
    -proteze dentare fixe provizorii
    -proteze dentare definitive.
    Protezele dentare fixe sunt dipozitive medicale care se cimentează pe bonturile protetice din cavitatea bucală și prezintă două componente: două coroane dentare de înveliș și unul sau mai multe coroane ce formează corpul de punte al protezei dentare fixe.
   2. Coroanele dentare sunt lucrări protetice ce se cimentează definitiv în cavitatea bucală după realizarea și proba lor iar pentru obținere acestora sunt necesare mai multe etape clinice și de laborator.proteze dentare
   3. Atunci când e nevoie de substituirea mai multor dinți absenți sau chiar a tuturor dintior, iar pe arcadă nu sunt suficienți dinți pentru susținerea unei punți dentare și nici posibilitatea de implanturi dentare, avem nevoie de proteze dentare mobile. Aceste sunt o rezolvare provizorie deoarece în timp la nvelul osului maxilar sau mandibular se produce o rezorbtie osoasă și aceste proteze își pierd din calitatea stabilității.  Proteza dentară mobilă cu sprijin mixt dento-mucozal poate fi de două feluri: proteză scheletată și proteze cu croșete elastice sau rigide.proteze dentare
   4. Proteza scheletată este un dispozitiv medical și prezintă că particularitate o structură metalică formată din două componente: conectorul protezei și una sau două șei în funcție de situația clinică a fiecărui caz. Această rezolvă destul de bine din punct de vedere protetic funcțional cazurile în care implantul dentar este contraindicat. Proteza scheletată este preferata de către pacienți datorită costurilor mai mici decât în cazul unui implant dentar și fără a avea de suferit la capitolul estetic, întrucât partea metalică nu va rămane la vedere.proteze dentare

Evident, fiecare caz este diferit, iar medicul dentist este cel în măsură de a prezența opțiunile (cu avantajele și dezavantajele) unei proteze dentare.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

17 Comments

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Sa avem grija de dintisori sa nu ajungem la proteze.

 2. viatainculori Emilia Oana spune:

  Stiu ca bunica poartă proteze dentare. Eu incerc sa am mare grija de dintii mei pentru a evita acest lucru.

 3. viatainculori paula sosoi spune:

  Mama mea are proteza si a ajutat-o mult atat la mastiucatie cat si la increderea in sine, nu isi mai pune mana la gura cand rade!

 4. Trebuie sa avem mare grija de dintii nostrii sa nu ajungem aici 🙂

 5. viatainculori Deyutza spune:

  Sper din suflet sa nu ajung niciodata sa port proteza dentara

 6. Deși nu recunoaștem, probabil e un fel de temere ascunsă, mulți dintre noi vor avea nevoie de proteze dentare, cel puțin după o anumită vârstă. Util articol.

 7. eu sper sa n-am ghinionul asta, macar sa am dantura pe jumate la fel de buna ca acum

 8. Foarte multe informatii utile am aflat, sper totusi sa nu am nevoie.

 9. viatainculori Mihaela Curea spune:

  Mama mea are proteza dentară, dar ii e incomoda si nu o poate purta tot timpul. De aceea trebuie sa avem mare grija de dintii nostri.

 10. Cred ca as prefera totusi implanturile, parca sunt mai elegante si mai comode.

 11. viatainculori Vyo Vyoleta spune:

  Sper sa nu apelez la asa ceva vreodata

 12. viatainculori Missbear spune:

  Uff, sunt multe alegeri, din fericire va sti medicul sa sugereze un tip de proteza,in functie de nevoi.

 13. viatainculori Corina spune:

  Sa speram ca vom avea nevoie de proteze cat mai tarziu cu putinta!
  Cu siguranta trebuie sa ascultam mai intai recomandarile medicilor.
  Multumesc pentru sfaturi!

 14. Ma bucur tare mult ca s-au inventat protezele dentare!

 15. Nimeni nu isi doreste sa ajunga sa poarte proteza, dar nu se stie. E bine sa fim informati.

 16. viatainculori Rokolla spune:

  Problemele cu dantura pot cauza diverse probleme. Este bine ca au aparut chestii de genul care sa ajute si persoanele mai in varsta sa aiba o masticatie corespunzatoare

 17. viatainculori ghelbere elena spune:

  E dureros cand se ajunge la proteza si cand trebuie sa gasim un cabinet cu un medic si mai ales un tehnician foarte bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: