Pompa de recirculare si randamentul asigurat – ce aspecte urmaresti vizavi de alegerea acesteia

Pompele de recirculare sunt folosite in circuitul de incalzire, in ideea de a impinge prin conductele prezente in intreaga cladire apa. Instalatiile sunt de obicei calorifere sau sisteme de incalzire prin pardoseala, lichidul avand rolul de a incalzi spatiul respectiv.

Aspecte precum puterea pompei sau marimea acesteia sunt importante si constituie caracteristici dupa care trebui sa se realizeze alegerea, in functie de aplicatia destinata. Sunt o serie de parametri de urmarit in acest sens dupa cum urmeaza: inaltimea de pompare, debitul pompei, dar si conditiile de functionare. Acestea din urma se refera la tipul instalatiei – circuit de calorifere sau sistem de pardoseala.

Nu este o misiune tocmai usoara sa afli care modele de pompe recirculare Dab ti se potrivesc. In acest sens, o recomandare este sa intrebi un specialist care le cunoaste, dar care cunoaste si categoria specifica de pompe. Indiferent de cum decizi sa procedezi, trebuie sa pui accent pe anumite detalii, care sa te ajute sa te bucuri de un randament corespunzator. Iata care sunt acestea:

 • Distanta dintre axe – aceasta se refera la lungimea existenta intre cele doua capete ale pompei.
 • Dimensiunea racordurilor – aceasta se masoara in toli.
 • Inaltimea de pompare – ca sa ai siguranta unei achizitii potrivite, este necesar sa realizezi calcule in acest sens sau sa faci estimari. Te poti raporta si la caracteristica vechii pompe.
 • Debitul – pe acesta poti sa il calculezi dupa puterea care este specifica centralei.

Despre montarea pompei de recirculare

Unii inca sunt confuzi cu privire la montarea unei astfel de pompe – sa fie tur sau retur? Vorbim despre o constructie cu rotor umed, iar asta se traduce prin faptul ca racirea motorului se face prin fluidul recirculat. Ideea e ca o poti monta in functie de cum consideri mai potrivit. Nu exista nicio obligatie in acest sens.

Pentru a alege o pompa de recirculare eficienta, care sa iti asigure un randament corespunzator, este necesar sa te raportezi la criteriile la inceput mentionate. Ai in vedere in acest sens  nevoile proprii, dar nu pierde in vedere nici diversele clasificari ale acestor sisteme.

Orienteaza-te in alegerea unui model care se pliaza pe nevoi dupa destinatia lor. Modelele pentru centralele care functioneaza pe baza de combustibil solid trebuie sa aiba in vedere si temperatura maxima de lucru – de 110 grade Celsius. Mai exista si categoria de pompe recirculare dab care se utilizeaza in functionarea sistemelor solare ce lucreaza la temperaturi mai mare de cea a centralelor.

Legat de inaltimea de pompare, calcularea acesteia nu presupune prea multe cunostinte. In fapt ceea ce trebuie sa faci este sa reprezinti distanta pe verticala, incepand de la locul destinat centralei si pana la cota caloriferului cel mai inalt. Exista in acest sens formule specifice de care te poti folosi ca sa obtii dimensiunea corecta.

Nu in cele din urma, o alegere inspirata este cea care vizeaza calitatea. De aceea am tinut sa pun accent pe linia de pompe recirculare Dab. Acestea sunt cunoscute si apreciate pentru inalta calitate, dar si prin rezistenta de care dau dovada. Poti comanda si tu un model pe nevoile tale de pe shop-einstal.ro.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

13 Comments

 1. viatainculori Emilia spune:

  Multumim pentru informatiile despre pompa de recirculare. Noi nu avem in gospodarie o astfel de pompa.

 2. Nu stiam importenta acestei pompe. E ceva nou pentru mine.

 3. Atunci cand nu ma pricep in alegerea unor astfel de lucruri intotdeuna apelez la specialisti.

 4. e un subiect la care chiar sunt pe langa, nu m-as baga niciodata sa aleg singur asa ceva

 5. In astfel de situatii mereu apelez la specialisti pentru a alege cat mai corect cu nevoile.

 6. Este bine sa stim la cine sa apelam in caz de nevoie!

 7. viatainculori Rokolla spune:

  Este prima oara cand am auzit de aceasta pompa si informatiile oferite au fost foarte interesante

 8. Habar n-aveam de aceasta pompa, o sa-l intreb pe sot daca nu cumva ne-ar trebui si noua 🙂

 9. viatainculori Catalina Coman spune:

  Chiar nu stiam mai nimic legat de subiectul asta. Pare sa fie importanta o astfel de pompa.

 10. viatainculori Claudia spune:

  Dar vad ca te pricepi la chestii din astea tehnice. Eu nu stiu daca m-as fi priceput sa scriu asa bine despre acest subiect 🙂

 11. viatainculori Doina Racoti spune:

  Subiectul ma depaseste. O sa-i arat sotului meu articolul. Nu stiu, noua ne trebuie astfel de pompa?

 12. viatainculori Ioana spune:

  I-am trimis sotului meu link-ul catre acest articol pt ca il priveste in mod direct. 😊

 13. viatainculori Mihaela Curea spune:

  Sotul meu va citi cu interes acest articol legat de pompa de recirculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares