Profitul firmei

In Romania, a-ti deschide o firma necesita multa munca, o investitie, birocratie si cunoasterea legislatiei pentru a fi sigur ca totul va fi asa cum trebuie. Unul din lucrurile pe care trebuie sa le cunosti este despre impozitul pe profit. Asta inseamna ca tu, ca si patron, trebuie sa achiti statului o parte din banii pe care ii castigi pentru activitatea pe care o desfasori. Cum, majoritatea firmelor sunt mici, adica cu un profit de sub 1 milion de euro, atunci impozitul pe profit va fi de 1% din cifra de afaceri daca ai cel putin un angajat. Aceasta decizie a fost luata pentru a incuraja dezvoltarea firmelor cu capital mic.

Daca te incadrezi la seciunea de microintreprindere, trebuie sa mai stii ca trebuie sa platesti impozit pe venit din anul fiscal urmator.

Daca firma ta este in domeniul agricol, atunci trebuie sa stii ca s-a eliminat impozitul pe terenul agricol lucrat dar s-a dublat impozitul pentru cel nelucrat timp de 2 ani. Exista o legislatie destul de stufoasa in legatura cu acest subiect, care trebuie studiata cu multa atentie de catre cei care si-au deschis o firma sau care urmeaza sa isi deschida una. Orice patron ar trebui sa citeasca Codul Fiscal si sa fie la curent cu fiecare modificare adusa.

Aceste impozite si taxe se achita la sediul ANAF al localitatii de unde ai firma inregistrata. Acest impozit se va plati in termen de maxim 15 zile de la inceperea anului fiscal. Trebuie sa mai stii ca neplata anumitor contributi te face pasibil chiar de inchisoare de la 1 an pana la 6 ani.

Daca calculele tale vor fi corecte atunci, cu siguranta, nu vei resimti plata impozitului. Desigur, pot sa apara si surprize. Totul depinde de cum iti gestionezi afacerea. Indiferent cat de greu pare, trebuie sa te gandesti ca, daca esti cu totul in ordine, vei avea si tu profitul tau si poate vei putea sa iti rasfeti si colegii sau anagataii cu prime, bonusuri sau cadouri. Nu ar fi frumos ca acestia sa iti spuna ca esti cel mai bun sef din lume pentru ca ai impartit cu ei o parte din profitul tau?

Sursă foto: Pexels

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

2 Comments

  1. viatainculori Valeria Chertes spune:

    Multumim pentru informatii.

  2. Ma ia cu frisoane cand ma gandesc cum e sa ai o firma. Oricum cred ca o sa fiu foarte curand nevoita sa imi fac macarun PFA si ma ia groaza pentru ca e vorba de birocratie la greu. Nu doar ca ti se ia, dar mai trebuie sa te doara si capul maxim pana calculeaza ei cat trebuie sa le dai din profit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: