Ce ar trebui să știi înainte de a-ți deschide o firmă

A începe o afacere poate fi provocator și înfricoșător în același timp, dar dacă te-ai decis să îți deschizi propria ta afacere, înainte de toate, cel mai bine ar fi să te gândești la un domeniu care să te pasioneze, dar care să și funcționeze pe piață, doar așa vei găsi drumul spre success. Apoi, dacă ai luat decizia de înființare firmă, află că nu este un lucru atât de ușor.
Hotărârea fiind luată, va trebui să alegi forma juridică pentru care optezi în funcție de posbilitatile exitente și de țelul pe care ți l-ai propus.
Poți opta pentru înființarea unui PFA , S.R.L., S.R.L. – D, a unui S.R.L. Student sau a unui S.A..
Înființarea unui PFA este cea mai simplă formă sub care se pot desfăsura independent activităti economice, și a luat amploare din ce în ce mai mult datorită situației economice de la începutul anului 2018 și modificărilor prevăzute în Codul Fiscal.

Cele mai importante avantaje ale unui PFA sunt:
-se înfiintează și se desfiintează într-un timp foarte scurt
-contabilitatea se poate ține în partidă simplă și nu este nevoie de un contabil autorizat
-sunt mai puține declarații de depus
-se poate beneficia de încasările făcute, în orice moment
-se poate alege modalitatea de impozitare: pe profit sau pe normă de venit
-există posibilitatea de a participa la diverse programe de finanțare

Acte necesare înființare PFA :
-Carte de identitate titular
-Acte de studii (în domeniul în care se dorește autorizarea) sau documente din care să reiasă experiență profesională în domeniul în care se dorește autorizarea
-Dovada de proprietate pentru adresă la care se va stabili sediul profesional
-Specimen de semnatură dat la notariat

Nu uita că, indiferent de forma juridică pe care o vei alege, ai nevoie de înregistrare marca OSIM, lucru care îți va asigura protecția juridică necesară a brandului. Marca se referă la un set de semne distinctive care ajută la identificarea și distingerea sursei comerciale a bunurilor sau serviciilor. Aceste semne pot fi logo-uri, nume sau culori, precum și orice alt mod de a identifică originea comercială, cum ar fi forma produsului și ambalajul și posibil sunete sau arome.
În România, a-ți deschide o firmă necesită multă muncă, o investiție, birocrație și cunoașterea legislației pentru a fi sigur că totul va fi așa cum trebuie. Tocmai din acest motiv te-aș sfătui să apelezi la o echipă de consultanți specializați în asistentă juridică și comercială, precum Fabrica-de-firme.ro.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

11 Comments

 1. viatainculori Ioana Pavel spune:

  Si eu am 2-3 ani de cand ma tot gandesc si razgandesc cu privire la infiintarea unei firme. Inca nu m-am hotarat asupra formei de organizare.

 2. viatainculori Oana spune:

  Bine de stiut pentru cei intentioneaza sa infiinteze o firma 🙂

 3. viatainculori sosoi paula spune:

  Infiintarea nu ar fi o problema majora, e mai greu dupa, cand trebuie sa lupti ca sa o mentii pe linia de plutire.

 4. viatainculori Mihaela spune:

  Al meu tocmai si-a deschis un PFA si cam asteapta dupa certificatul de inregistrare fiscala.

 5. viatainculori Claudia spune:

  Da, e foarte usor sa iti faci un PFA doar ca… in ziua de azi, din cauza fiscalitatii nu prea mai merita. E mai bun un SRL!

 6. Bine de stiut. Oricum inainte de a infiinta o firma trebuie sa fim bine informati.

 7. E o mare alergatura cu infiintarea unei firme. O spun din proprie experienta 😛

 8. Intr-adevar, sunt multe de rezolvat si multa fuga de ici colo. Cel mai bine este sa apelezi la ajutorul specialistilor.

 9. viatainculori Rokolla spune:

  Mi-as dori sa am o idee interesanta de afaceri. O firma se deschide foarte usor cu un minim de acte si cu cativa bani

 10. viatainculori Ioana Radu spune:

  La inceputul anului urmator vreau si eu sa-mi deschid o firma si chiar am inceput deja sa strang informatii despre asta, drept pentru care si materialul tau imi este util. Nu prea imi permit sa apelez la o firma de consultanta care sa ma ajute cu asta, dar daca simt ca nu ma descurc cu siguranta voi face si pasul acesta. La cata birocratie e in Romania, nu m-as mira sa ma pierd printre foi si sa am nevoie de ajutor.

 11. Pe mine deja m-ai pierdut. Eu as fi fost tentata sa imi deschid o firma sau sa imi fac macar un PFA pentru colaborarile pe blog, dar sunt foarte speriata de birocratie si forumulare si formule… Iti trebuie mult curaj sa te bagi la asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.