Cum să pregătești tot ce trebuie pentru o înmormântare

Deși este o etapă firească a vieții și face parte din ciclul natural al acesteia, decesul este întotdeauna un eveniment extrem de trist și de temut. Trecerea în neființă a unei persoane apropiate poată părea un lucru peste care nu se poate trece, dar timpul le vindecă pe toate.

Lipsa persoanelor plecate dintre cei vii este cea mai dureroasă și grea parte a unei înmormântări, însă la toată această suferință se adaugă și agitația și stresul pentru punerea la punct a celor necesare. De la căutarea unei firme de sicrie și a bisericii unde va avea loc slujba și până la cumpărarea mâncării și înștiințarea rudelor și a prietenilor, organizarea unei înmormântări poate fi extrem de complicată.

4 pași pentru a pregăti o înmormântare asa cum trebuie:

Nu are rost ca la suferința enormă să se mai adauge și stresul referitor la organizare. De aceea, următoarele sfaturi au rolul de a ușura tot acest proces.

1. Cere ajutorul rudelor sau prietenilor

Pe lângă familie, le poți cere rudelor să te ajute cu organizare (prepararea mâncării, obținerea tuturor obiectelor necesare ritualului, respectarea tradițiilor de acoperi oglinzile, de a pune doliul deasupra ușii de la intrare etc).

Având ajutor de nădejde și împărțind sarcinile, toate lucrurile se vor realiza mai repede și mult mai organizat.

2. Apelează la firme specializate

Pe lângă firmele pentru sicrie, transport și manevrare, oamenii sunt îndemnați să apeleze la firmele de catering sau cele de curățenie pentru a avea timp să se ocupe de alte lucruri.

3. Discută cu preotul dinainte

Nu aștepta ultima zi de priveghi pentru a vorbi cu preotul. Încă din prima zi de priveghi, stabilește toate ritualurile ce vor fi făcute, precum și ce obiecte sunt necesare pentru ziua slujbei. Astfel, din prima și până în ultima zi de priveghi oamenii vei avea timp să cumperi toate cele necesare.

4. Nu te chinui să faci cosmetizarea decedatului de unul singur

Și de această dată, există firme ce includ în pachetele lor pentru înmormântări, astfel de servicii. Deși poate să nu pară dificil să faci asta pe cont propriu, cum copul unei persoane decedate este mult mai greu decât cel al unei persoane vii și mai greu de manevrat, întregul proces se poate dovedi extrem de obositor. În plus, cei specializați în astfel de servicii, având mai multă experiență, se vor descurca mult mai bine.

Desigur, priviți mai în amănunt, pașii pentru o înmormântare ca la carte sunt mult mai mulți. Obținerea documentelor necesare reprezintă unul dintre acești pași. Iată aici o listă cu toate actele necesare pentru înmormântare și de unde se pot obține.

În cadrul unei înmormântări, deși sunt multe aspecte de organizat, nu trebuie să uităm de însemnătatea acestui ritual, și anume suferința față de persoana trecută în neființă și ultimele gânduri transmise acesteia.

(Sursă foto: https://unsplash.com)

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

3 Comments

  1. viatainculori Valeria Chertes spune:

    Este un subiect de care ne nu îmi place sa vorbesc.

  2. viatainculori Cristina Dragomir spune:

    Data fiind evolutia starii de sanatate a bunicii din ultimele saptamani, ma gandesc tot mai des la asta. Va fi mult de umblat dupa acte, mai ales ca noi vrem sa o ducem sa o ingropam la tara.

  3. viatainculori Munteanu V. spune:

    Nu e un subiect placut, dar face parte din viata noastra si nu avem incotro. E multa alergatura, asa ca cel mai bine ar fi sa apelezi in caz de nevoie la o firma specializata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares