In Tara Norului Alb – Sarah Lark (scurt rezumat)

Nu știu dacă vi s-a întâmplat vreodată ca citind o carte, să vă transpuneti într-un peisaj de care pur și simplu să te îndrăgostești doar din descriere, fără a-l fi văzut vreodată și să simți că îți dorești să rămâi acolo. Ei bine, Sarah Lark, prin cartea sa, “ În țara norului alb”, a reușit să o facă atât de bine, încât cu fiecare pagină parcursă simțeam cum îndrăgesc din ce în ce mai mult mai mult această țară, fără a știi mai nimic despre ea. N-aș fi gândit că m-ar putea fascina atât de mult un colț îndepărtat de lume cum ar fi Nouă Zeelandă, căci despre ea este vorba, însă, însoțindu-le pe cele două protagoniste ale poveștii în călătoria vieții lor s-a întâmplat acest lucru. Pășuni întinse cu iarbă grasă de un verde intens, râuri cu apa cristalină, munții cenușii învăluiți în nori albi, oi și cai de rasă, câini ciobănești de rasa Collie dresați să strângă oile, sate pitorești și ferme întinse, despre civilizația triburilor maori și emigranți, totul crează un peisaj de poveste din care nu vrei să te lași dus.

Helen și Gwyneira (sau Gwyn,cum i se mai spune), două femei diferite, provenind din lumi diferite, pornesc din Londra, în anul 1852, către Noua Zeelandă sau În țara norului alb, nume dat de către băștinașii maori, care li s-a înfățișat prima data când au ajuns pe acest pământ ca un nor alb.

După o călătorie de 3 luni cu vaporul, timp în care cele două tinere se cunosc și se împrietenesc, după multe peripeții, ajung la destinație pentru începutul unei vieți noi, ca viitoare soții ale unor bărbați pe care nu-i cunosc, și dau piept cu realitatea care li se desfășoară în față.
Niciuna dintre ele nu va avea parte de viața pe care și-au imginat-o, descoperind o cu totul altă lume. Fiecare dintre ele luptă cu concepțiile și regulile familiilor din care fac parte, două familii rivale, între care cele două încearcă să lege un pod. Vor reuși ele acest lucru, vor reuși copiii lor? Greu de crezut după cum vor evolua lucrurile.

Helen, 27 de ani, fiică de pastor, o guvernantă blândă dar și exigentă atunci când se impune, cumpătată și introvertită, crescută cu frică de Dumnezeu, a cărei personalitatea s-a modelat după regulile și rigorile impuse de religie. Până într-o zi când citește un anunț într-un ziar și se hotărăște să pornească în călătoria vieții ei, în Țara norului alb pentru a-și întâlni alesul. O decizie pripită, lucru ce nu o caracterizează, dar, pentru unele tinere la vremea aceea, care nu aveau nicio zestre, asta era singura și ultima sansă, din acest motiv ia această hotărâre. Va întâlni în Howard O’Keefe, omul la care a visat și asupra căruia și-a făcut o imagine în urm unei scrisori trimise de acesta? Nici pe departe. Va găsi un om plin de vicii, fără educație, un fermier încăpățânat, cu o situație precară, alături de care va trebui să muncească cot la cot, făcând lucruri pe care nu le mai făcuse niciodată.

Gwyneira, 17 ani, o fată plină de viață și dornică de aventură, care nu își găsea nicidecum locul în nobilimea engleză, incorsetată la propriu și la figurat în reguli de conduită. Ea nu putea fi cum își doreau părintii ei să fie și cum erau alte fete din societatea din care făcea parte. Nu visa la un prinț bogat care să vină să-i ceară mâna, ci mai degrabă la unul dintre bărbații care să semene cu peronajele pe care le citea ea în cărți, care să semene mai degrabă cu un cowboy. Lui Gwyn îi plăcea să călărească și o făcea ca un bărbat adevărat, îi plăcea să se ocupe de îngrijirea turmei de oi a fermei tatălui său. Era o fire curioasă și indrăzneată, iar ideea de a pleca în Noua Zeelandă și de a începe o viată cu totul diferită, indiferent de conjunctura în care s-a podus, a încântat-o. Se va căsători cu fiul lui Gerald Warden, Baronului oilor, cunoscut în tot ținutul ca fiind cel mai bogat. Un personaj foarte prezent pe tot parcursul romanului, care se dovedește a nu fi nici pe departe un gentlemen așa cum ai crede și pe care vei ajunge să îl urăști pentru faptele sale. Aici însă va găsi realitatea crudă care îi va bulversa viața, Viitorul soț, Lucas, deși manierat, blând, dedicat artei, este un personaj total opus ei și în contradictie cu locul în care va avea să își ducă viața, având surpriza să afle mai târziu că nu este deloc atras de femei, plăcându-i de fapt bărbații. James McKenzie, un fel de șef al fermei, este un alt personaj care va juca un rol foarte important pe tot parcursul lecturii, un personaj pe care îl vei îndrăgi și pe care ți-l dorești tot mai prezent alături de Gwyn, deși aceasta încearcă la un moment dat, prin orce mijloace să-l îndepărteze de ea, din motive pe care le veți înțelege citind cartea.

O poveste vie și colorată, cu personaje pline de viată, cu tradițiile maorilor și ale coloniștilor, cu relația dintre animale și stăpanii lor și cu viață simplă, în stransă legătură cu natura din Nouă Zeelandă. Povestea e complexă și nu poate fi redată detaliat, căci se întinde pe mulți ani, urmărind mai multe generații. Apar foarte multe personaje, dar autoarea nu lasă pe niciunul în urmă și fiecare are parte de povestea lui. Romanul curge ușor, povestea te prinde imediat și te poartă într-o altă lume,

Un roman fascinant despre dragostea şi ura, încrederea şi duşmănia a două familii ale căror destine se întrepătrund.‘ Un roman pe care îl puteți găsi pe libris.ro

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

8 Comments

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Pare o carte foarte drăguță,mulțumesc pentru recomandare.

 2. viatainculori Cristina Dragomir spune:

  Stiu ca are mai multe carti Sarah Lark, o serie de fapt. Ca si pe mine ma tentase titlul asta- Tara norului alb- dar am dat putin inapoi cand am auzit ca sunt mai multe volume.

 3. viatainculori Claudia spune:

  Pare draguta cartea. M-ai facut curioasa si am trecut-o si eu pe lista de lectura 🙂

 4. viatainculori Paula Ion spune:

  M-ai convins, vreau si eu cartea asta . Chiar mi-ar placea sa vad daca cele doua prietene vort reusi sa impace cele doua familii rivale.

 5. viatainculori Mihaela spune:

  Am vazut ca aceasta saga de familie are 3 volume, o sa le iau si eu ca imi plac povestile pline de intamplari si de invataminte. Si mai presus de toate vreau sa vad si eu Noua Zeelanda prin ochii eroinelor lui Lark.

 6. viatainculori Mirela Marin spune:

  M-ai cucerit cu descrierea peisajului. Cu siguranță mi-ar plăcea să citesc ”În țara Norului alb”.
  Trec pe lista scurtă.
  Mulțumesc pentru recomandare!

 7. viatainculori Urban Story spune:

  Un romand frumos.Nu am mai citit de mult o carte de dragoste asa buna

 8. viatainculori Rokolla spune:

  Imi place acest roman si m-ai facut curioasa sa-mi doresc sa-l citesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: