Art 6 CEDO asigura transparenta in procesele penale

Un proces civil este mult mai usor decat unul penal, dar in ambele este indispensabila interventia unui avocat bun, cu experienta si solide cunostinte juridice. Daca doi civili care isi disputa un teren sau un imobil nu pot pierde altceva decat proprietatea in cauza, in procesele penale, acuzatii isi pot pierde libertatea si alaturi de viata si de sanatate, libertate intra in categoria celor mai scumpe bunuri ale omului.

Fiecaruia dintre noi ne place sa decidem cand ne asezam la masa, ce mancam, in compania cui ne bem cafeaua. Libertatea reprezinta posibilitate alegerii. Sigur ca nu poti sa faci numai ceea ce iti place, dar in arest faci numai ce hotarasc altii. In libertate iti poti cumpara ce vrei, poti intra la baie cand doresti. In penitenciar ti se face program la toate.

Daca acasa ne alegem colegii de camera si avem posibilitate sa ne retragem de cate ori simtim nevoia sa fim singuri, in inchisoare trebuie sa ne adaptam noilor conditii si sa le facem pe plac detinutilor vechi, care fac legea in camera si sunt tratati cu mult respect de catre ceilalti si de catre personal.

Tocmai de aceea, cand omul are un dosar penal pe rol, face tot ceea ce este posibil sa aduca dovezi ca nu este vinovat sau ca nu este atat de vinovat cat lasa sa se inteleaga martorii acuzarii si acuzarea.

Transparenta in procesele penale inseamna ascultarea cu acelasi interes a ambele parti implicate in proces, oricat de mare ar fi durata procesului respectiv. Dar ce faci, cand judecatorul refuza audierea martorilor care ar putea clarifica aspectele confuze? Nu simti cum clocoteste in tine frustrarea ca nu ai fost audiat, cand ai solicitat un supliment de declaratie?

Evident ca simti frustrare, nedreptate, mai ales ca din cauza lipsei unor detalii, fapta ta se poate incadra la incalcarea unor articole importante de lege si iti aduce un supliment de pedeapsa!

In loc sa iei exact cat meriti pentru greseala ta, iei mai mult. Este ca si in cazul unui bolnav caruia i se administreaza o cantitate mai mare de medicamente si isi imbolnaveste alte organe vitale in loc sa se faca bine. Niciodata intr-o societate o nedreptate, o fapta care aduce un prejudiciu, nu se corecteaza printr-o nedreptate si mai mare!
Art 6 cedo garanteaza transparenta proceselor penale, judecatorii fiind obligati sa asculte toti martorii acuzarii si in aceeasi masura toti martorii apararii si sa analizeze atent absolut toate dovezile de la dosar.

Incalcarea articolului 6 al acestei Conventii sau a altor articole face posibila rejudecarea la CEDO si obtinerea unor despagubiri de mii de euro. Sunt aspecte mult mai importante insa decat miile de euro castigate la CEDO. Iata care sunt acestea:

-judecatorii din tara isi vor revizui atitudinea si un astfel de demers la CEDO inseamna corectarea unor aspecte negative ale justitiei din tara noastra.

-hotararea prin care se demonstreaza ca justitia din tara noastra a gresit reprezinta o modalitate de reabilitare sociala a celui care a suferit o condamnare pe nedrept sau a carui pedepsa a fost mult prea mare.

-multumirea sufleteasca venita dupa esec poate vindeca ranile sufletesti cauzate de nedreptate sau de detentie.

O hotarare CEDO prin care statul roman este obligat la plata unor despagubiri reprezinta o forma de recunoastere a dreptatii pe care a avut-o cel in cauza si care fost mutilata de neglijenta cu care fost judecat un anumit caz.

In fata justitiei tratamentul fiecarei parti trebuie sa fie egal, indiferent ca este parat sau reclamant si prezumtia de nevinovatie se aplica de la inceputul procesului, pana la sfarsitul acestuia.

Aveti dubii in legatura cu hotararea judecatoreasca data de instanta din Romania pe care tocmai ati primit-o? Nu mai lasati sa treaca timp, ci actionati pentru a corecta eroarea!
Iata ce pasi aveti de urmat:

1. Intrati pe site-ul firmei Consultanta-cedo.ro care va conduce la Casa de Avocatura Grigoriu & Grigoriu!

2. Cititi cu atentie hotararile de la CEDO in dosarele puse le punct de acesti profesionisti, sa va dati seama de experienta lor si de performantele profesionale de care sunt capabili!

3. Cititi toate informatiile referitoare la obtinerea unei programari sau a unei consultante si prin intermediul datelor de contact, discutati problema voastra cu unul dintre sotii Grigoriu!

4. Cititi tote articolele referitoare la cazul Antohi, om de afaceri roman care a obtinut o despagubire de 4000 de euro de la statul roman, fiindca in timpul procesului sau, judecatorul a incalcat articolul 6 al Conventiei!

Articolul 6 este foarte important si puteti citi despre prevederile sale si daca nu aveti probleme cu justitia si nu exista un dosar pe rol, care va priveste personal. Trebuie sa stiti care va sunt drepturile si cui va puteti adresa, cand ele va sunt incalcate in tara.

In cazul in care nu au fost audiati martorii care puteau sa clarifice situatia si nu vi s-a permis sa dati un supliment de declaratie, cand ati cerut acest lucru, sa tineti minte faptul ca s-a incalcat articolul 6 al Conventiei si aveti un motiv intemeiat ca dosarul sa fie primit la CEDO pentru rejudecare.

La fel de bine trebuie sa stiti ca formularul CEDO este greu de completat si daca tot v-ati hotarat sa mergeti mai departe, angajati un avocat care sa faca totul perfect pentru voi.

Sotii Grigoriu va vor reprezenta la instanta europeana cu succes, iar demersul se poate incheia cu incasarea catorva mii de euro pe care ii puteti pune in cont sau pe care ii puteti investi intr-o afacere.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares