Vacanță pe plaiuri maramureșene

    România, una dintre cele mai frumoase țări din Europa, plină de legende și mistere, de povești istorice, iar oamenilor le plac poveștile. Nu știu cum sunteți voi dar eu când mă gândesc la o anumită regiune a țării, îmi vin în minte automat și imagini reprezentative acelei zone. Maramureșul cel încărcat de istorie, îmi derulează nu numai o imagine ci o succesiune de imagini. Este regiunea care a păstrat cel mai bine tradițiile , obiceiurile și meșteșugurile vechi de sute de ani. Cine nu a fost fascinat de Pintea Viteazul din filmul cu același nume, de  haiducii lui precum niște Icari ce par să zboare când se prăbușesc de pe munte cu veselie și mult curaj. Așa sunt maramureșenii, urmașii dacilor liberi, curajoși, veseli, care râdeau în fața morții, oameni ospitalieri și cu suflet curat. No, musai să bei un pahar de horincă de prune dacă ai ajuns la ei. Peisaje de poveste, oameni de poveste, portul popular, nealterat, pe care îl vezi purtat mai ales în zilele de duminică și de sărbători, casele reprezentative din lemn acoperite cu șindrilă, construcții împodobite cu modele și lucrate în stilul specific zonei, te uimesc prin simplitate și bun-gust, bisericile din lemn și clopotnițele țuguiate care parcă străpung cerul pentru a te simți mai aproape de Dumnezeu. Toate acestea alcătuiesc fascinanta poveste a Maramureșului, ducând mai departe povestea și denumirea de „Țara Lemnului”. Tocmai din aceste motive, turiștii, atât români cât și străini, vin aici să trăiască cea mai frumoasă poveste lăsată de Dumnezeu și păstrată cu sfințenie de urmasii lui Dragoș Vodă . Suflul modernismului nu și-a făcut loc atât de puternic in aceasta zonă, nu i-a fost permis să pătrundă în orice colțisor. În locul hanurilor sărăcăcioase de la marginea drumului însă, veți găsi Cazare în Pensiuni unde confortul nu vă va lipsi.  

 Holidaynet.ro portalul online care cuprinde o reƫea internaƫională de platforme destinate turismului (Holidaynet.ro, Holidaynet.hu, holidaynet.com, Holidaynet.pl) vine în ajutor turiștilor cu peste 1000 de oferte și garantează cel mai bun preț, servicii impecabile și confort asigurat.logo

 Remarcabile sunt și facilitățile generale oferite:
-se acceptă și animale de companie
-anulare gratuită în cazul în care nu mai poți onora prezența
-parcare
-restaurant
-rezervare fără avans sau alte costuri ascunse
-spațiu de joacă pentru copii
-plătești doar când ajungi la unitatea de cazare
-proprietarii ne garantează prin contract cel mai mic preț și faptul  că acesta nu se modifică de la rezervare pană la cazare
-WiFi gratuit.

 Răsfățul îți va fi garantat de:
-jacuzzi
-piscină de agrement
-piscină exterioară
-piscină interioară
-sală de fitness 

Cele 11 oferte dacă optezi pentru Cazare Maramureș, sunt în locațiile:
-Baia Sprie
-Ocna Șugatag
-Săcel
-Săpânța
-Somcuta Mare
-Vadu Izei
-Vișeu de Sus

 Sub nicio formă nu poți rata să vizitezi Cimitirul Vesel din Săpânţa, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate pe care stau scrise câte un epitaf în nuanțe umoristice. Biserica de lemn a cimitirului fiind cunoscuta ca cea mai inaltăconstructie din lemn din Europa. Casa Memorială Stan Ioan Patras, meșterul popular complex, creatorul crucilor din Cimitirului Vesel din Săpânța este un obiectiv turistic care merită vizitat. 

biserica-cimitirul-vesel-gp     Pe Valea Izei, vei avea ocazia să auzi localnicii vobind în cel mai pur grai maramureșan, un subdialect de bază al dialectului daco-român. Manastirea Barsana, a devenit simbolul Maramureșului și al arhitecturii din lemn, iar biserica veche din lemn a satului, Intrarea Maicii Domnului în biserică, construită în 1720 ca biserică mănăstirii, se află pe Lista Moștenirilor Mondiale a UNESCO. 

5369383630f57

 

            Dacă vrei o plimbare cu Mocanita, să te plimbi pe Valea Veserului cu trenulețul tras de locomotiva cu aburi, de pe ultima cale ferată forestieră, ar trebui să te cazezi în Viseul de Sus pentru a nu întârzia când aceasta va trage la peron.Vei fi încântat și de tinerele controloare care știu cel puțin 3 limbi străine.

streifen_bahn_schaf

La poalelele munților Gutâi, în localitatea Ocna Șugatag, într-un decor de mare frumusețe peisagistică, e amplasată stațiunea balneo-climaterică, chiar lângă „Pădurea Crăiasa”-o rezervație naturală cu arbori seculari, iar aerul curant montan îți va oferi odihnă și recreere. 

lacuri-ocna-sugatag

      Bucătăria maramureșeană îți va încânta papilele gustative. Nicăieri nu vei mai găsi o diversitate atât de mare de mâncăruri , de la zămuri (supe și ciorbe),  până la tocănite, papricaș, balmoș și gomboti (găluște cu prune) și măcar o dată trebuie să guști vestita colesă( mămăligă ) cu brânză și horinca de prune.

     Portul maramureșean se remarcă printr-o eleganță sobră, reținută, este unitar și are „un caracter cu totul original, cu elemente specifice pe care nu le găsim în alte zone” spunea T. Bănățeanul.
Gama coloristică este o adevărată poezie vestimentară și fiecare generație îl poartă cu mândrie și evlavie. Nunta tradițională în Ţara Oaşului, se face după reguli nescrise, transmise din generație în generație, este o  sărbătoare dintre cele mai spectaculoase din întreagă Românie care implică întreaga comunitate. Aproape tot satul ia parte la acest eveniment, pentru că este important atât pentru miri, cât și pentru obștea sătească. Este unul dintre cele mai memorabile evenimente la care ai putea să participi vreodată, așa că nu rata dacă ai ocazia.

 Maramureșul, un tărâm unde nu se face nimic cu jumătate de măsură. Dacă maramuresenii muncesc, atunci muncesc, dacă se odihnesc, atunci se odihnesc, iar dacă e nuntă, atunci e nuntă. Să cânte cetera și danț să fie.  

    Valuri de cerneală au curs și vor mai curge încercând să descriem Maramureșul a cărui poveste continuă. Cuvintele sunt prea sărace, pentru a exprima adevărata frumusețe și trăire, dar un lucru e sigur.  Maramureșul e o sărbătoare pentru ochi și pentru suflet, iar Dumnezeu e mai aproape de oameni.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

18 Comments

 1. Mergem amandoua cu mocanita! Si eu abia astept sa ajung acolo. Mi se pare ca Maramuresul e locul care si-a pastrat cel mai bine traditiile si specificul.

  • viatainculori viatainculori spune:

   Tatal meu, a lucrat in domeniul forestier. Mergea in fiecare an si recruta muncitori din Maramures. Mergeam cu Mocanita adeseori, in zona Baia de Arama, Pades, Closani asa ca iti pot fi „ghid”in caz ca nu ai mers.

 2. viatainculori Panait Ionut spune:

  Imi place foarte mult modul in care scrii! De asemenea, locatia pe care ai ales-o pentru aceasta postare este minunata! 😀

 3. viatainculori Aguritza spune:

  Doamne ce frumuseti avem in tara noastra! Mi-as dori sa pot vizita meleagurile maramuresene, multam de recomandari!

 4. Am fost de multe ori in Maramures, dar cu mocanita….nuuu. Imi mai doresc sa petrec un Craciun acolo, te pup <3

 5. voi vreti sa ma faceti sa ma intorc cat mai repede in maramures! doar ce-am terminat concediul acum 2 saptamani, dar tot mi-e dor de ce am vazut acolo! noi am fost cazati la vadu izei, o minunatie!

 6. viatainculori Mihaela spune:

  Si eu mi-am propus sa ajung macar odata in Maramures plai cu flori si sa ma plimb cu Mocanita.

 7. viatainculori Radu spune:

  Frumoase descrierile tale!

 8. Numai cand ma gandesc la gomboti cu prune as da o fuga pana-n Maramu`.
  https://www.whitecharm.wordpress.com

 9. viatainculori Alinapink spune:

  Avem o tara minunată, mi-aș dori sa o vizitez toată:)

 10. viatainculori Irina Sima spune:

  Multumesc pentru aceste imagini minunate si aceste informatii. E foarte util acest portal. Abia astept sa merg si eu in Maramures!

 11. viatainculori doina racoti spune:

  As vrea sa ajung in Maramures, n-am fost niciodata.

 12. viatainculori coco spune:

  este o zona tare frumoasa din tara noastra, din pacate nu am ajuns de ani buni acolo, as vrea tare mult o plimbare cu o mocanita!

 13. viatainculori mihalache simona spune:

  super maramuresul si foarte ofertant nu ai cum sa nu ramai cu amintiri frumoase din aceasta zona

 14. viatainculori CLAUDIA BERCEA spune:

  in maramurs vacantele sint de neuitat peisajele sint de vis si retetele culinare sint minunate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: