Mult e dulce și frumoasă (GEN)

Nu am în anturajul meu adolescenți, deci pot să spun că nu sunt prea afectată de stilul lor de viață și de limbajul folosit, dar uneori, tangențial am această ocazie. Dar, nu chiar despre asta vreau să mă plâng eu, babă, expirată, cum m-ar numi sigur ei și nici despre limbajul vulgar pe care îl folosesc,( și de fapt nici nu vreau să mă plâng doar zic și eu) ci despre folosirea unor cuvinte pe care oricât am încercat să le găsesc rolul într-o frază, cu greu am reușit. Nici asta nu m-ar fi zgârâiat atât de tare la urechi, dacă nu auzeam zilnic la un post de televiziune (am zis adolescenți mai devreme ??? am greșit, ăștia sunt tineri în toată regula, au peste 18 ani) repetând aceleași cuvinte. La început am trecut cu vederea, apoi din ce în ce a început să devină mai deranjant:
„Știți, când ați spus dumneavoastră GEN că o să avem o ieșire”; „Andrei face așa mereu, GEN îmi dă foc mie, cum a fost și acuma în pauza trecută „….; „Am tras un pic, GEN, da’ oricum era prea haos, n-am stat mult”; „…. nu a fost GEN gelozie….”; și exemplele pot continua GEN câte 10/min. și cred că se vrea a fi folosit într-o comparație? Încă îmi este incert.
Un alt cuvânt deranjant(pentru mine, nu știu dacă și pentru restul) : „Să-l fi văzut cât de EPIC era cu iPhone-ul… „; „A fost un concert EPIC….„; cuvânt care m-a dus cu gândul la genul literar și încercam să găsesc sensul frazei uitându-mă cu atenție să văd dacă nu s-a strecurat cumva vreo greșeală. Ați văzut că uneori o simplă virgulă poate schimba sensul propoziției. De fapt EPIC- ul lor, este un alt cuvânt pe care îl folosesc, cu înțelesul de grozav, deosebit.
Nu vreau să dezvolt expresia „ÎN PANA MEA„, expresie pe care criticul literar Alex Ștefănescu, a amintit-o într-o întâmplare a unei profesoare: un vers de Mihai Eminescu din „Scrisoarea II“, „De ce pana mea rămane în cerneală, mă întrebi?“, și elevii au înțeles cu totul altceva.

Ideea este că ținerii folosesc și le sunt mult mai la îndemână neologismele, acele cuvinte preluate din alte limbi sau create prin mijloace proprii, și probabil pe viitor va fi un limbaj normal pentru următoarele generații, iar noi, intrușii, pierdem sensul cuvântului și implicit conexiunea cu lumea respectivă.

Și fiindcă m-au distrat teribil câteva strofe ale câtorva hit-uri (adică șlagăre mai pe românește) vi le voi prezența și vouă:
Ce-a vrut să spună autorul?
Sunt o mitralieră mare,
Nu pistol ca Gina,
Rulăm ușor, te întind pe covor,
Îmi faci un masaj,
Nu ne vede nimeni, că o ardem camuflați.
(Alex Velea feat.(colaborare) Puya )
Man, man, mister barman,
Nu beau câte-un pahar
Eu beau câte-un ocean.
De-aia stau în dreapta, niciodată la volan.
Sunt hoț la mine acasă, întru numai pe geam.
(CRBL)
Uhh mami like ya, woman your tease,
Îmi pui inima pe foc, și-o arunci ca pe frisbee
Pui sare pe rană, ca să mă doară
Că eu sunt vagabontul, și tu ești o doamnă
Sexy girl Inna the place, mă supui la test.
(Alex Velea)
Ai da jos fustă, bye!
Hai, dă jos haină, bye!
Mi-ai dat clasă, bye!
Ohhh, Carolina, bye!
Și când intri în rol, simț că pierd control,
Și când miști din șold, din zori iese dance floor
Connect-R

( sursa partial din adevarul.ro)

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

2 Comments

 1. viatainculori Cristina Dragomir spune:

  Gen nu-ti plac versurile astea sau cum? Si daca nu folosesti expresia ”in pana mea” poti sa zici ca ai trait degeaba. La naiba cu limba romana! de ce vrea toata lumea sa respectam normele? Nu trebuie sa evolueze si ea?

  • viatainculori viatainculori spune:

   Ín pana mea”era doar un exemplu haios, recunosc ca si eu il mai folosesc. Cu restul am o problema, gen. 😀
   Cat despre versuri….. mi se par de toata jena 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: