Cartea pe care trebuie s-o citești: Umbra muntelui de Gregory David Roberts

Puțin timorată în fața celor aproape 900 de pagini pe care știam că trebuie să le citesc foarte concentrată fiindcă nu e genul de carte pe care o poți citi ușor,  așteptam momentul în care să mă pot desprinde de orice alte activități pentru a mă dedica în totalitate lecturării ei. Făcusem cunoștință cu personajele acum 3- 4 ani, în romanul Shantaram (om al păcii) și evident eram curioasă ce s-a mai întâmplat cu eroul nostru Lin, care reușise să intre în inimile a peste 5 milioane de cititori din întreaga lume. Autorul cărților, australianul Gregory David Roberts, un fost dependent de heroină și spărgător de bănci, condamant la 19 ani închisoare, reușește să evadeze din închisoare și să ajungă în India, în Bombay mai exact, un oraș al extremelor unde sacrul se îmbină cu profanul, unde hoții și zeii se întâlnesc, unde dragostea și poliția nu se înțelege, unde luxul și mizeria trăiesc în bună vecinătate, unde hinduși, musulmani, creștini,budiști, persani, respiră același aer.
“Sursa tuturor lucrurilor, lumina, are mai multe forme decât sunt stele pe cer. Un singur gând frumos este suficient pentru a o face să strălucească. Insă, o singură greseală poate pârjoli o intreagă pădure în suflet, ascunzând toți aștrii de pe cer“. Așa deschide Gregory David Roberts cartea Umbra muntelui, un nou capitol din viața fostului deținut australian Lin, implicat apoi în afacerile mafiei locale din Bombay. Revenind în Bombay, după o absența de 2 ani dintr-o misiune de contrabandă, găsește o lume mult schimbată, în care prietenii lui dispăruseră, în care violenta atinsese cote maxime, în care prostituția stătea la masă cu conducerea mafiei, făcând planuri diabolice. O lume din care nu mai voia să facă parte, dar pe care o servea încă prin falsificarea de pașapoarte.
Îndrăgostit pe viață de Karla, o elvetiancă-americană, seducătoare și periculoasă, devenită și ea o fugară în urmă unei crime a celui care o violase, refugiindu-se tot în Bombay, aceasta revine iarăși în viața lui .  Chiar dacă intre timp s-a căsătorit Ranjit,  un mogul media implicat în diverse afaceri și cu ambiții politice, era omul perfect pentru ea în actul de caritate pe care voia să îl facă si anume, mutarea în condiții decente a locuitorilor mahalalelor, l-a urmărit mereu din umbră pe Lin. Viața lui amoroasă însă, se consuma alături de Lisa, o prezență fermecătoare de care nu aveai cum să nu te simți atras , cu diverse orientări sexuale pe care tot anturajul le cunoștea, mai puțin Lin.


Refugiindu-se pe un munte al înțelepților hinduși, în timpul războiului dintre bandele mafiote, intâlnirea cu un om sfânt, Isriss, cu aură legendară, reîntâlnirea sa aici cu Karla, dragostea sa neîmplinită, pune sub semnul întrebării tot ce invătase pană atunci despre viată și iubire.

De-a lungul firului narativ sinuos, schimburile de replici dure, între traficanții de droguri, se intrepătrund cu pasajele de înțelepciune hindusă, invăluită uneori în fum de canabis. Amândoi pornesc într-o intensă căutare lăuntrică și o reînviere de o dorință transformată în necessitate.

Morți suspecte, a lui Ranjit cât și a Lisei se cereau deslușite; situații limită în care se află eroii noștrii; abundența de aforisme pe care le vei savura și le vei filtra prin modul tău de gândire, măiestria cu care autorul reușește să construiască tensiunea, frica și suspansul, te vor face să iubești cartea, fiecare rămânând cu propria lui imagine și învățăminte.

Cartea poate fi găsită aici , cu o reducere de 35.04%

Nota: Așa cum spuneam, nu este o carte ușor de citit, în sensul că sunt foarte multe personaje, fiecare dintre ele având un rol important în toată acțiunea și ar fi bine să îi reții în momentul în care faci cunoștință cu ei. Termeni, expresii în limbă hindi pe care în primul roman Shantaram îi gaseti traduși în josul paginii, ceea ce în Umbră muntelui, nu se întâmplă. Poate ar fi fost mai comod în manevrarea cărții, să fie împărțită în două.

„O serie de întâlniri neașteptate, morți misterioase și întorsături de situație vor arunca cititorul dintr-o scenă amețitoare într-alta.” – The Independent

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

20 Comments

 1. viatainculori Mihaela Curea spune:

  Pentru mine, cartile foarte stufoase sunt o adevarata provocare. Vreau sa o citesc si aceasta, recenzia mi-a starnit curiozitatea.

 2. gata, ai si terminat-o? Eu am mai zis-o ca asta nu e o carte pentru mine. Eu prefer cartile mai light sa nu ma solicite asa tare, mai mult lectura de relaxare. Mult prea multe personaje.

 3. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Mi se pare interesant ce ne-ai scris tu aici.

 4. viatainculori Barascu Violeta Ramona spune:

  O carte foarte interesanta, dar din pacate, timpul meu este destul de limitat si nu cred ca o pot citi anul acesta.

 5. viatainculori Albu Steluța Georgiana spune:

  900de pagini?!Pfai… inseamna că a fost foarte interesanta😉

 6. Wow, 900, e ceva, momentan am destule carti de citit dar dupa, o bag pe wishlist.

 7. Sa tot instigi la lectura! Pare o carte interesanta. Pacat ca tot mai putin se dedica cititului.

 8. Nu stiu de ce, pana acum i-am zis pas! O sa o caut si eu, spr sa imi placa!

 9. viatainculori ghelbere elena spune:

  O carte care merita sa fie citita.

 10. viatainculori lazar ramona spune:

  Suna interesant. Cred ca mi-ar placea aceasta carte. E plina de actiine si m-ar tine in priza…nici nu conteaza ca are atatea pagini 🙂

 11. viatainculori Vyo Vyoleta spune:

  Offf…900 de pagini? am avut si eu o carte dar nu am reusit sa o citesc de la inceput pana la sfarsit. Citeam pe sarite ceea ce ma interesa, dar din fericire nu era un roman , era o carte despre flori. Imi place recenzia si sincera sa fiu nu am mai citit pana acum asa.

 12. viatainculori Rokolla spune:

  Cred ca si eu as fi fost putin speriata de numarul paginilor acestei carti. Nu stiu daca subiectul este printre preferatele mele! Cred ca imi plac povestile putin mai siropoase

 13. viatainculori Paula Ion spune:

  Abia astept sa soseasca si a mea. De fapt prima este Shantaram pe care trebuie sa o citesc, apoi pe asta. Imi place recenzia ta si m-a facut mai curioasa decat eram pana acum.

 14. viatainculori Irina Sima spune:

  Puteam sa citesc Shantaram si sa nu citesc Umbra Muntelui. Tocmai am comandat-o asa ca abia astept sa o citesc si pe asta!

 15. viatainculori Hadasa spune:

  E ceva de citit nu gluma. Pare interesanta.

 16. viatainculori Dana Lalici spune:

  Pare o carte interesanta. 900 de pagini este un exercitiu tare bun de rabdare. Ca sa le parcurgi pana la final treuie sa reuseasca autorul sa te capteze serios, ceea ce nu e simplu. Daca ai parcurs-o, inseamna ca stilul este unul potrivit si nu doar prin actiune, ci si prin limbaj, prin modul de a cosntrui personejele. M-ai facut curioasa, sa stii.

 17. viatainculori Ioana Radu spune:

  Admit ca mi-a tresarit putin inima cand am vazut ca are 900 de pagini cartea aceasta, insa am continuat sa citesc recenzia facuta de tine si iti spun cu mana pe inima ca m-a cucerit. Pare genul de carte care ma prinde pe mine. Multumesc pentru recomandare! <3

 18. viatainculori CLAUDIA BERCEA spune:

  prefer romanile de dragiste care au si simtul umorului

 19. viatainculori CLAUDIA BERCEA spune:

  prefer romanele de dragoste care au si umor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares