De la Ana la Caiafa

Cu siguranță, toți ne-am confruntat și ne confruntăm cu plimbări inutile care ne pun nervii la încercare atunci când avem de rezovat o problemă, mai ales când ajungi pe mâna funcționarilor publici, în sistemul medical și în general cam peste tot. Uneori am impresia că nu vorbim aceeași limbă, că habar nu are stânga de ce vrea dreapta și invers, că fiecare își face legea și că scopul lor ar fi acela de a-și bate joc de omul de rând, dându-se unul mai important că altul. Pe scurt, te plimbă de la Ana la Caiafa.

Iata de unde vine aceasta expresie:

„Originea expresiei are sensul a purta pe cineva pe drumuri, fără rost, de colo-colo, de la o persoană la alta, fără a-i rezolva cererea/problema, fără a-i face dreptate, a purta cu vorba.se afla în Noul Testament, unde se povesteşte că Iisus, pentru a fi judecat, a fost trimis de către Anna, mare preot iudeu, care ezita să facă acest lucru, la Caiafa, alt preot-judecator (între anii 18-37 d.Hr.), ginerele lui Anna, prigonitor al apostolilor. Procesul s-a desfăşurat în casa comună a lui Anna şi Caiafa, situată undeva la sud de zidul Ierusalimului, loc în care s-au adunat, pentru judecată, învăţătorii Legii şi bătrânii. Despre Caiafa se mai spune că i-ar fi mituit pe ostaşii care păzeau mormântul lui Iisus ca să mintă că ucenicii Săi i-au furat trupul. La vremea respectivă, guvernator (procurator) al provinciei romane Iudeea era Pilat din Pont, care a şi hotărât răstignirea lui Iisus Hristos, temandu-se că, altfel, va fi acuzat că nu este prieten al Cezarului, deşi se spune că Pilat îl considera pe Iisus “neprihănit” şi ar fi dorit să îl elibereze.”

 ( sursa: destepti.ro)

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

6 Comments

 1. viatainculori Dana Lalici spune:

  Exact cu lucruri din astea imi atragem eu la prima ora de romana elevii. Mereu erau cuceriti de asemnea povesti ale originii unor expresii si ulterior nu mai aveam probleme in a stapani o clasa de liceu, desi eu aveam 22-23 de ani si unii din ei ( cei de la seral, de exemplu, 35-40. Aveam o carte de pe vremea mamei in care gaseam explicatiile, plus notitele mele din facultate, asta pentru ca acum 15-16 ani nu foloseam calculatorul ca acum. De fapt, nici nu sunt sigura, daca ma gandesc bine, ca aveam unul.

  • viatainculori viatainculori spune:

   Ideea mi-a venit, comentand la unul dintre articolele tale 😀 Cum nici eu nu stiam adevarata poveste a expresiei, am cautat la prietenul „stie tot, vede tot” si am zis sa impartasesc si altora care poate nu stiu. Si mie imi plac legendele, curiozitatile…

 2. drept sa-ti spun banuiam cam de unde vine vorba asta cu ”de la Ana la Caiafa”, ma invarteam prin zona asta, dar nu eram sigura de nimic. M-am mai luminat cu ceva si azi. Doctora ma fac.

 3. viatainculori ghelbere elena spune:

  Nu cunosteam originea acestei expresii.

 4. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Omul cat traieste invata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: