Testament și-o ultimă dorință: Să mă-ngropați cu Paul

 

Întâmplător, zilele astea am dat peste testamentul celebru a lui Ienăchiță Văcărescu și mi-a adus aminte că odată și-odată mai trebuie să și mor. Mare om, mare caracter, că nu degeaba a fost el autorul celei dintâi gramatici românești tipărite, dar cred că se răsucește în mormânt văzând că s-a ales praful de ce-a lăsat moștenire în testamentul lui:
“Urmașilor mei Văcărești
Las vouă moștenire
Creșterea limbii românești
Ș-a patriei cinstire.”

Ca să nu mă ia prin surprindere doamna cu coasa, mi-am zis să–mi fac și eu un testament.

Dar, să începem cu ultima dorință, că atunci când veți fi citit testamentul, probabil voi fi deja la noua locuință:

                     Să mă-ngropați cu Paul!

Nu vă dați coate, coțohârlelor, nu este vreun amant de-al meu de care nu ați știut, sunt servicii funerare , așa se numește –Agenția Funerară Paul. V-ați liniștit? Sunt ei alții de care nu ați știut, dar cu numele ăsta, atât cât mă mai ține memoria, nu am avut. Curioase cum vă știu că sunteți, precis vă întrebați:  “dar, de ce vrea cu Paul”.

Păi, hai să vă lămuresc, poate aveți și voi nevoie că doar n-oți fi nemuritori.

Au reputație domnule, în cei peste 15 ani de când activează, s-au impus prin seriozitate, profesionalism, promptitudine, sunt alături de clienți, cu respect, compasiune și te poți baza pe ei că duc misiunea până la capăt, impecabil.

S-o luăm cronologic.

 1.  Fie că îți vine să mori marțea, că tot sunt 3 ceasuri rele, fie că vrei să mori dumineca, în zi de sărbătoare, suni la pompe funebre, că au Servicii Funerare Non Stop.

Hai, că nu vă dau de lucru vouă prea mult, decât să stoarceți poate o lacrimă- două acolo dacă vă vine și nici la cheltuială nu vă pun, fiindcă sunt pensionară( mai tânără, e drept ) și pe baza cuponului de pensie, beneficiez gratuit de o înmormântare completă, în funcție de sicriul, serviciile sau pachetul funerar ales.  Doar să aveți grijă să vă încadrați în valoarea ajutorului de înmormântare oferit de Casa de Pensii. Dacă depășiți, plătiți, dacă e mai puțin, primiți diferența înapoi, dar să nu vă zgârcții să faceți economie. Iar voi, cei care nu sunteți pensionari și v-ați pus în gând să dați colțu’ , puteți beneficia de rate. Nu… nu să muriți în rate, ci să plătiți în rate.
Uite, ca să fim înțeleși încă de la început, să nu mă incinerați, deși mi-ar plăcea să stau în preajma voastră într-o urnă din aia de toată frumusețea din care am văzut pe site, așezată la loc de cinste, dar mie îmi e frică de foc. (sic)O fi la modă, dar mai bine, nu , oricât de frumoasă ar fi ea.

2. Să continuăm, deci am murit, ai luat legătura cu firma, mergi și alegi pachetul funerar, în cazul meu,  PACHET FUNERAR PENSIONARI. Se achită cu talonul de pensie, 3130 lei sunt acoperiți de ajutorul de înmormântare. Uite-l ‘ici, deși aveți nevoie și de original, dar îl găsiți voi.

Pachetul conține sicriul complet echipat și toate serviciile funerare, de la medicul care constată decesul, îmbălsămare, toaletare, ( aveți grijă să mă dea cu ruj roz pe buze și să-mi pună clipsurile albe) se ocupă de toate actele necesare de la primarie, manipulare sicriu, transport, coliva, colaci, pachetele pentru parastas, absolut tot, până la întocmirea dosarului pentru ajutorul de înmormântare. Până și ace de siguranță, doliu pentru piept și tămâie. Sunt sigură că voi ați fi uitat ceva și v-ați fi trezit pe ultima sută de metri că lipsește ceva. Ei nu uită nimic, au grijă de tot. Mi-ar fi plăcut mie PACHETUL FUNERAR PREMIUM COMPLET LUX,  era sicriul mai spațios, știți că eu mi-s femeie mare, m-o strânge, dar nu mă încadrez cu pensia și am promis că nu vă bag la cheltuială, așa că, vedeți și voi cum mă înghesuiți acolo. Asta e, lăsați-l lui Guță sau lui Salam, că ei se înacdrează lejer și le mai și rămân bani, fără număr, fără număr. Aaaaa…. să nu uit, și să fie negru, e mai elegant.

3. Agenția Funerară Paul respectă tradiția și obiceiurile religioase ortodoxe românești, cât și pe cele specifice altor religii, așa că, fiți împăcați că aveți parte și de colivă și de colaci, vin roșu, batiste cu lumânare și bănuț și de tot ce trebuie. Îmi pare rău pentru unele dintre voi, cele care sunteți obișnuite și aveți experiență în astfel de tradiții, că nu veți mai putea să vă dați cu stângu-n dreptu’ , să vă contraziceți și să vă impuneți bătându-vă cu pumnu-n piept că știți voi mai bine cum se face o înmormântare. Eu am încredere în agenție că o face cel mai bine, că lucrează la standarde de calitate. Am zis.

4. O înmormântare fără flori, e că nunta fără lăutari și măcar dacă tot vreți să-mi aduceți un omagiu, aduceți-mi-l ca lumea, să-mi placă și să miroase frumos. Nu contează ce flori sunt, dar să fie aranjate frumos, mergeți pe mâna personalului firmei, au simț estetic și realizează jerbe și coroane, buchete, toate din flori naturale, deosebite. În felul ăsta nu dați greș, au ei grijă în așa fel încât să nu ne stricăm prietenia tocmai acum la final. Mai ies și eu când mă plictisesc, mai miros o floare, mai citesc un mesaj lăsat de voi să văd cât de tare v-a durut ….. 

5. Și dacă n-am avut parte în viață să mă plimb cu merțanul, uite că am acum. Transportul persoanei decedate este realizat cu mijloace de transport speciale, autorizate, dotate corespunzător, care îndeplinesc prevederile legale cu privire la condițiile de igienă impuse, tip dubiță cu geamuri exterioare ( mercedes Vito și Wv Transporter – modele noi), iar la cerere asigură auto funerare tip „DRIC”. Las la latitudinea voastră, ca să nu ziceți că am prea multe pretenții.

6.  Iarăși îmi pare rău că vă dezamăgesc pe voi, „cele mai iubite dintre bucătărese” și nu vă veți putea etala talentele culinare, voi, astea care le știți pe toate, dar agenția oferă și servicii profesionale de organizare parastase, implicându-se de la stabilirea meniului, a cantității de mâncare necesară în funcție de numărul persoanelor participante, până la cumpărături, gătit și servirea preparatelor.

Cam asta ar fi ultima dorință și mă rog la Bunul Dumnezeu să îmi fie îndeplinită cât mai târziu, că mai am multă treabă pe aici.

Acum, să revin la moștenire. Că nu se știe niciodată, știți cum este: venim pe rând și plecăm pe sărite. Deci trebuie să-mi fac și eu un testament.  Parcă și văd pe mulți gură-casca la citirea testamentului, așteptând să primească și ei ceva. Își vor lua o mare țeapă, că nu am conturi în bancă,  plaje la Miami sau avion personal,nu am averi care să-mi dea bătăi de cap.
Așa că, las ție fiule, un amărât de apartament în buricul târgului, faci ce vrei cu el. Nu trebuie să te iei după Fuego care a isterizat babele din România cu “Casa părintească nu se vinde”, dacă nu-ți e de trebuință, vinde-l că doar n-o să faci muzeul satului din el. Și îți las și mobila, că e lucrată bine, cu simț de răspundere, o poți recondiționa și vei avea o operă de artă peste câțiva ani, mai știi? Nu e ea Ludovic al XVI-lea ca a Zăvorancei, dar e bună. Îți lăsam și mașina dacă n-o juca taică-tu la păcănele.
Viitoarei nurori, ce să-i las??? Nu am niciun Hermes, Luis Vuitton, bijuteriile cele valoroase le-am amanetat când am avut probleme cu banca , așa că îi las colecția mea de produse pentru manichiura că tot și-a deschis un salon din ăsta, câteva parfumuri( începute ce-i drept) și gablonțurile pe care eu le port cu drag. Țoalele, numai dacă vrea să-și facă două rochii pentru ea dintr-una de-a mea.
Vară- mii Gina, îi las vasele Zepter, că gătește bine și face asta niște sarmale și cu carne și de post, de-ți stă gândul la ele o săptămâna după ce le mănânci, așa că atunci când le-o face, să mă pomenească.
Îi mai las lui Mitu, văru-meu, fratele Ginei, cureaua din cracul Ciorii, cea cu vișini și cireși pe care mi-a lăsat-o mama moștenire, că oricum, ăstuia nu-i ajunge tot hotarul. Și tot el s-a ocupat de ea. E drept că, mi-a adus și mie mereu cateo poală de vișine și de cireșe.

Cam atât. Celorlalți….. doar amintirea mea.

Nu uitați că același soare e-n lume, pentru unii răsare, pentru alții apune!

(text personalizat cu tentă umoristică)

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

32 Comments

 1. Interesantă abordare! Şi curajoasă! 🙂 Succes în concurs!

 2. viatainculori Tatiana Sorina spune:

  La cat de scumpa e o imormantare nici nu iti vine sa mai mori . :))) Chiar zilele trecute am vizitat o prietena ce are o firma funerara si mi-a aratat magazinul. Sunt asa frumoase,sa tot mori :))))) da numai bani sa ai.

 3. Tot mai multa lume apeleaza la astfel de firme, asa e viata…ce sa facem 🙁

 4. esti zurlie raud e toooot. Eu repede sa vad cine e Paul. Credeam ca te dai in fapt. Cand colo, firma de servicii funerare. Auzi la ea ruj roz. Vine Paul cu rujul? E inclus in pachet? sa stiu daca cer si eu :)))

  • viatainculori viatainculori spune:

   Te si cosmetizeaza, daca nu are ruj roz, sa-l ia pe al meu sau poate sa fie si putin mov ca se poarta si …. e sugestiv. O fi nevoie si ptr lumea de dincolo.

 5. viatainculori Mirabela spune:

  Si eu care ma gandeam la patiseria de pe Doroabanti cand am vazut Paul. Ma si gandeam despre ce bunataturi povestesti si cand colo e vorba despre altceva :)))

 6. viatainculori Florypaula spune:

  Eu am o problema cand vine vorba despre subiectul in cauza, dar pe bune ca abordarea ta a fost sublima. Ma-nclin. Felicitari 😊

 7. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Felicitari pentru articol.

 8. viatainculori Antoaneta spune:

  Hai ca era sa mor de inima!
  Ai un stil asa de amuzant incat am recitit cu voce tare pentru soacra mea ca tot incepuse sa ma bata la cap ce sa fac cand va muri 😛

 9. Mi.a olacut abordarea ta! Pana la urma, moartea e ceva natural…

 10. viatainculori coco spune:

  un subiect delicat pe care l-ai abordat destul de interesant!

 11. viatainculori Aluculesei Brindusa spune:

  este bine de stiut de Paul,insa a crede barbatul meu ca-i un amant nestiut!

 12. viatainculori Mihaela Curea spune:

  Noi am apelat la o firma de servicii funerare cand a murit bunicul. A contat mult ca ei s-au ocupat de tot. Ma bucur ca exista astfel de servicii si oamenii apeleaza la ele.

 13. viatainculori Doina Racoti spune:

  Ce-ti veni, fata!? 🙂 Hai mai bine sa vorbim cum sa ne facem un amant! ha!ha!

 14. viatainculori mihalache simona spune:

  Foarte reusita abordarea si foarte amuzanta, Paul asta reuseste de da toate doamnele pe spate 🙂

 15. viatainculori Paula Ion spune:

  M-ai lasat paf :))) Foarte interesanta abordarea ta. Faza cu rujul roz mi-a placut maxim.

 16. viatainculori Criss spune:

  Moartea face parte din noi si asa cum ne nastem si murim. Cu toate astea este un subiect delicat la fel ca si sexul si chiar nu imi place sa desbat acest subiect. Apreciez articolul tau

 17. Doamne, cat m-am amuzat! Se pare ca daca le pregatesti din timp, merge si un pic de umor 🙂

 18. Ha ha ce tare, draguta si haioasa oarecum abordarea ta.Adevarul e ca nici sa mai mori in ziua de azi nu mai poti,toate sunt scumpe

 19. viatainculori ghelbere elena spune:

  M-ai facut sa rad. Ai facut dintr-un subiect tragic unul pe care oricine sa-l privesca cu detasare. Inmormantarea tatei un facut-o cu o asemenea firma si chiar nu a trebuit sa ma ocup eu de nimic. Si praznicele le-am facut tot cu acea firma.

 20. viatainculori Andraxela spune:

  Nu am mai auzit de servicii funerare care accepta plata in rate. Asta e o idee buna. Cred ca pe toti ne sperie ideea de servicii funerare, insa cu totii avem nevoie de ele, din pacate, mai devreme sau mai tarziu

 21. Desi, nu sunt lucruri placute sunt necesare si trebuie sa stim cat mai multe cu putinta despre aceste servicii.

 22. viatainculori Mihaela spune:

  Un articol minunat si creativ. Cred ca as putea sa-i dau si eu testamentului scris de tine un copy paste cu deosebirea ca eu nu am cratite Zepter, sunt prea scumpe pentru bugetul meu, dar am unele cu piatra incinsa. 🙂

 23. viatainculori Irina Sima spune:

  Vine o zi cand nu vom mai fi. Este ciclul vietii, ceva normal, chiar daca pentru cei dragi este al naibii de dureros. Chiar ma amuzam pe seama unei intamplari. O sun pe matusa-mea si ea imi spune ca s-a dus sa-si pregateasca garsoniera. Ma intrebam ce garsoniera, ca are doua un singur apartament si bani de o alta locuinta nu. Am crezut o perioada ca o fi mostenit o garsoniera si o pregata pt chiriasi. Cand de fapt „chiriasul” era chiar ea, iar „garsoniera” era locul de veci. Am ras cu pofta pe seama acestei confuzii.

 24. viatainculori Lazar Ramona spune:

  Pe mine m-a distrat la culme, dar pana la urma asta e realitatea… si moartea face parte din noi. Vom fi nemuritori doar in sufletele celor care ne-au cunoscut si iubit, dupaia se duce dracu si amintirea 🙂

 25. viatainculori Vyo Vyoleta spune:

  Nu am auzit pana acum de acesta agentie Paul , dar tare haios e articolul.

 26. viatainculori Camelia spune:

  Nu ai ce sa faci. Toti ne nastem pentru a pieri… Asta e, macar ai spus-o in alt fel decat restul lumii , o realitate care te face sa te simti binedispus.

 27. viatainculori Popescu Ionela Mihaela spune:

  Un articol asemanator vietii. Caci viata este compusa din durere si fericire, de asemenea ea nu este infinita.

 28. viatainculori Rokolla spune:

  Acest subiect nu este abordat de mine. Prefer sa ma lovesc de problema atunci cand este cazul si sa nu vorbesc despre aceasta tema. Poate pentru ca imi este teama de acel moment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: