Știați că există și un tip de insolație benefică? Află cum este posibil

Zi de zi tehnologia ne uimește din ce în ce mai mult, asistăm mereu la fel de fel de inovații inteligente la care nici nu am visat și sunt sigură că viitorul ne va oferi încă multe surprize în acest sens. Astăzi vreau să vorbim despre una dintre aceste inovații și anume despre panouri solare

Panourile solare sunt grupuri de celule solare care functionează impreună, cu scopul de a converti energia solară în energie termică (panourile solare termice) sau în energie electrică (panourile fotovoltaice). Dacă natura este atât de generoasă și ne oferă gratuit din resursele ei și până nu ne trezim într-o dimineață și cu vreo taxa pe soare 😀 ( nu mă mai miră nimic) de ce să nu profităm de acestea. Panourile solare sunt fiabile și reprezintă un instrument de utilizare a unei resurse a naturii la care avem aces nelimitat, în mod gratuit. Nu sună minunat? Câți dintre voi sunteți mulțumiți de serviciilei furnizorilor de enegie, indiferent la care ar fi să ne referim. Panourile solare sunt o alternativă bine -venită care încet dar sigur, începe să ocupe teren. Din ce în ce mai mulți oamneni preferă pentru locuința lor, acest sistem independent de a produce energie electrică fiind sigur, ieftin și ecologic, fără a afecta mediul.

În funcție de necesitățile casei tale si de rezultatul final pe care il doresti, faci alegerea potrivită, ambele variante din cele de mai jos, fiind la fel de avantajoase.

 •  Panourile solare termice transformă energia solară în energie termică, multiplicand-o și transferând-o prin intermediul unor instalații speciale, în sistemul de incălzire al casei. Acestea pot fi:  cu tuburi vidate( presurizate sau nepresurizate) si plane. Cele cu tuburi vidate sunt mai eficiente decat cele plane, având un randament mai bun, insa  cele plane sunt mai potrivite pentru toate tipurile de climă.
 • Panourile fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică, ce poate fi transformată la rândul ei în orice altă formă de energie: temica sau mecanică. Și acestea se împart în mai multe categorii, în funcție de tipul de celule componente: celule monocristaline, policristaline, amorfe și cu strat subțire. Costurile acestora sunt mai mici decât în cazul panourilor solare, dar și randamentul mai mic. Avantajul acestora față de panourile solare termice, este că pot produce energie electrică și în condiții de cer acopertit.

Este prima dată când termenul de INSOLATIE este folosit in sensul benefic, aceasta însemnând de fapt, măsura care calculează cantitatea de radiație solară pe care o primește o anumită suprafată de pe pămant. Cu cât este mai mare, cu atât este mai eficientă în cazul panourilor solare.

Chiar dacă rolul lor este același, de a suplini energia necesară producerii apei calde și/sau a căldurii și au avantaje comune, tehnologia de fabricare le diferentiază.

Beneficiile panourilor solare sunt multiple, pornind de la sursa de energie solară gratuită, fără grad de poluare, costuri scăzute în comparație cu cele ale utilizării energiei convetionale, contribuie la încetinirea încălzirii globale, acestea fiind doar câteva dintre ele. Chiar dacă acestea implică un cost inițial mai mare, în funcție și de alegerea făcută, acesta se amortizează într-un timp relativ scurt.
Garanția panourilor solare oferită de majoritatea producătorilor este de 25 de ani, însă dacă acesta este bine întreținut, acesta poate avea o viață mult mai mare, chiar și până la 40 de ani. Pericolele ce pândesc panourile solare pot să vină tot din partea naturii: copaci mari care pot cădea peste acestea, grindină mare sau fulger.

Înainte de a lua o astfel de hotărâre, însă, este nevoie de o analiză de specialitate a locuinței pentru care dorim să facem investiția și în funcție de rezultatele acesteia vom primi sfaturile necesare.

În cazul în care  sunteți pe punctul de a face această investiție, oricat de mult ne plac sau nu serviciile furnizorilor de energie electrică existenți pe piață, , nu luați hotărârea de a vă deconecta complect de la reateaua publică de electricitate înainte a face o analiză a necesarului locuinței.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

18 Comments

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Sunt si avantaje si dezavantaje si la ele.

 2. Sunt din ce in ce mai mult folosite panourile astea solare.

 3. viatainculori Andraxela spune:

  Multumim pentru recomandare! Vad ca au preturi chiar bune (900 de lei – pentru panoul micut – ceea ce e chiar foarte accesibil)

 4. viatainculori coco spune:

  ce dragut, insolatie benefica…da, este o metoda buna si curata!

 5. eu stau la 4 si chiar mi-am pus problema daca am putea sa punem niste panouri pe bloc, mai scutim si noi o parte din energie. mai ales pe soarele asta… e perfect!

 6. viatainculori Antoaneta spune:

  Noi am vrut sa montam panouri solare, dar am decis sa amanam pana cand vedem daca ne mutam sau nu.

 7. Si eu as vrea sa pin asa ceva la casa!

 8. Am vazut la diverse cladiri, dar n-am experimentat inca. Pentru aceasta ar trebui sa ma mut de la bloc la casa si o sa mai treaca ceva apa pe Jiu pana reusesc.

 9. viatainculori Rokolla spune:

  Daca m-as muta la casa, mi-as dri si eu panouri solare. Nu stiu nimic de costuri, dar de asta se va ocupa sotul

 10. Daca ar suporta si statul un 10% din valoarea panourilor solare, sa zicem, cred ca ar fi mult mai mare numarul romanilor care ar alege sa monteze asa ceva. Dar la noi… e cum e.

 11. viatainculori Aluculesei Brindusa spune:

  La casuta mea imi doresc si eu panouri solare!

 12. viatainculori Mirabela spune:

  Noi am vrut sa punem panouri solare cand am construit casa, citisem ceva si despre un ajutor din partea statului, nu mai retin cum se numea programul, dar din pacate trebuia noi sa platim tot costul, iar apoi primeam o rambursare de la stat si nu am avut cum. daca statul platea direct la cei care montau diferenta aceea, atunci ar fi fost super, ne permiteam sa facem investitia, care nu era deloc de neglijat, dar pentru ca au niste conditii super naspa si platesc apoi, nu am avut cum. Suma era prea mare.

 13. viatainculori ghelbere elena spune:

  Stau la bloc, deci nu se pune problema, dar sora mea strange bani la ciorap sa-si cumpere asa ceva pentru casa ei.

 14. Multi oameni inca nu se incumeta sa faca astfel de investitii.

 15. viatainculori Irina Sima spune:

  Eu sunt pro energie ecologica indiferent daca vorbim de energie electrica sau termica. Si da, chiar este o „insolatie” benefica. Soarele inca e gratis… asta pana cand nu o se puna o taxa si pe secunda de lumina solara. :)))

 16. viatainculori Iacob Elena spune:

  Ce tare…insolatie benefica! Foarte tari termeni si alaturarea lor!

 17. viatainculori Paula Ion spune:

  Credeam ca glumesti, dar chiar ai dreptate.. aceasta este o insolatie foarte benefica 🙂

 18. viatainculori doina racoti spune:

  Daca as avea bani, maine mi-as lua si eu astfel de panouri solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares