„Acolo unde femeile sunt regi” de Christie Watson – o carte care te va tulbura

Una dintre cele mai emoționante cărți pe care le-am citit, este „Acolo unde femeile sunt regi” de Christie Watson. Când am ales această carte de la libris.ro nu știam nimic despre ea, nu știam ce subiect tratează, și nici nu mai citisem ceva de această autoare, ci am ales-o pur și simplu după copertă, după portretul femeii de culoare și după titlu . Bănuiam doar că e vorba despre viața unei femei de origine africană și asta mi-a fost suficient. Dacă la filme, mai plâng uneori, atunci când citesc o carte, nu îmi aduc aminte să se fi întâmplat prea des. Încă de la prima pagină, am savurat fiecare cuvânt care îmi apărea scris și așa s-a întâmplat pe parcursul întregii cărți,  fără să găsesc vreun pasaj, vreo descriere care să mi se pară plictisitor. Cartea începe cu o scrisoare emoționantă a unei mame, către fiul ei:

„Elijah, scumpul meu fiu,
Vreau și iți povestesc despre viața ta. Fiecare om are o istorie înluntrul său, care începe de dinainte ca el să se nască, iar istoria ta este mai mare decît le va fi dat multora
să trăiască. Ei spun că nu ar trebui să îți povestesc
unele lucruri și că vorbele pot răni urechiușele unui copil, dar, băiatul meu drag, între o mamă și fiul ei nu există secrete. Copilul a văzut pe diniuntru trupul mamei lui.
Or, cine poate cunoșate un secret mai mare decât acesta?
Englezii aceia spun o mullime de lucruri. Ceea ce ei numesc,,abuzuri asupra copilului”, noi, nigerienii, numim ,,educație”. Așa că nu-i băga în seamă.
Povestea ta începe în Nigeria, un loc ca o gură de Rai. Soarele strălucește tot timpul, iar oamenii zâmbesc și au grijă unii de alții. Copiii nigerieni sunt silitori la școală și bine-crescuți, se îngrijesc de părinții lor și îi respectă pe bătrâni. Nigeria înseamnă strălucire și stele și pământ ca pielea obrajilor tăi, maro-roșcat, moale și cald.
Mi-e sufletul plin și mândru de amintiri din Nigeria.
…………………………………….
Ești iubit, micuțul meu nigerian, cum nu a mai existat vreodată o iubire pe lume”.

Uneori  însă iubirea poate căpăta forme ciudate, uneori iubirea ucide, scrijelește suflete, trupuri. E greu să definești iubirea, e greu să o înțelegi, e greu să o trăiești.

Tânără și plină de entuziasm, Deborah împreună cu Akpan, pornesc  împreună în viață și se stabilesc în Anglia, dar această nu le-a adus nimic bun, decât pe fiul lor Elijah, care s-a născut aici. La scurt timp însă, Akpan moare într-un accident de mașină chiar în fața blocului unde locuiau, chiar sub ochii lui Deborah aș putea zice, iar din acel moment toată viața ei și a lui Elijah începe să devină infern. Singură, neajutorată, vlăguită de putere și fără speranțe, cu un psihic pare-se instabil, fiind o femeie credincioasă și religioasă, această caută sprijin în Biserică, singurul loc unde credea ea că va fi ocrotită și ajutată și cu care avea o legătură profundă încă din Nigeria, de cand era copil. Episcopul la care ajunge, o atrage în diverse abuzuri ritualice contra unor sume de bani, promițându-i așa zisele exorcizări ale lui Elijah, spre a scoate vrăjitorul( diavolul) din el. Pe un fond psihic fragil, instabil, acesta îi implementează ideea că vrăjitorul care trăiește în fiul ei, este pricina tuturor relelor din jur. Băiatul trece prin chinuri cumplite până în momentul în care ajunge la spital în stare gravă, Deborah ajunge într-un spital de boli mintale iar Elijah pe la tot felul de asistenți maternali, până în momentul în care se găsește o familie care să îl adopte definitiv. Nikki si Obi se  dovedește a fi familia perfectă pentru el, înconjurându-l cu multă dragoste, încercând să îl facă un copil fericit. Însă adevăratele traume ale lui Elijah au fost ținute ascunse, nimeni nu știa ce se ascundea în sufletul lui fragil. Sufletul lui era că o păpădie care la cea mai mică adiere de vânt se desfăcea în mii de bucăți. Pe parcursul citirii scrisorilor lui Deborah către fiul ei, scrisori care nu au ajuns niciodată la el, fiind considerat prea mic să poată înțelege, am avut momente în care aș fi condamnat-o la moarte pe aceasta, ca mai apoi să mă înduioșeze până la lacrimi și să realizez că de fapt vinovații sunt alții.

Un fals slujitor a lui Dumnezeu, care tindea spre îmbogățire, distrugea vieți, iar faima lui de a înfăptui minuni atrăgea tot mai mulți enoriași care contribuiau la bunastrarea lui, fiind convinsi că orice bănuț pe care îl donau bisericii unde slujea, aveau să se întoarcă mai târziu la ei. Minunile există, însă nu sunt înfăpuite decât de credința noastră în Dumnezeu, iar minunile nu se cumpără cu bani.

Vă las pe voi să descoperiți în continuare viața lui Elijah, acest micuț nigerian de numai 7 anișori, să descoperiți toate personajele acestei cărți și amprenta fiecăruia dintre ei, pe care o lasă în sufletul lui de copil, întâmplările care te vor marca pe parcursul lecturării acestei cărți. Și mai ales, acea formă de iubire maternă greu de înțeles, care din păcate, există.

Iată și scrisoarea de final a mamei lui biologice, pe care i-o citea Nikki într-un moment de cumpănă a lui Elijah, așteptând înfăptuirea unei minuni, singura pe care, se pare că micuțul ar fi auzit-o.

Uneori minunile se întâmplă, alteori, nu.

Așa cum v-am mai spus, cartea o găsiți pe libris.ro la categoria Literatura Universala

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

20 Comments

 1. viatainculori Oana D. spune:

  Christie Watson e o autoare tanara, blonda, frumoasa, si de profesie sora medicala. Neasteptat, nu? Iar in 2012 a luat un premiu prestigios pentru debut literar. Scrie bine si vede in profunzime. Ma bjucur sa vad carti de-ale ei in librariile noastre.

 2. viatainculori Diana Ion spune:

  Foarte frumos si emotionant subiectul…imi.place acest tip de carti, ma emotioneaza copilasii care au o viata grea 🙁

 3. viatainculori TrendwithDeea spune:

  Nu stiu daca as putea sa citesc carti de genul… sunt cam sensibila in ultima perioada…

 4. Din pacate in ultimul timp nu am timp mai deloc sa citesc..

 5. viatainculori coco spune:

  sunt sigura ca este o carte pe gustul meu, retin titlul, multumesc!

 6. nu sunt genul de persoana care se lasa usor tulburata, sa stii, deci as putea citi cartea fara probleme.

 7. Cartile de felul acesta ma intristeaza si ma fac sa-mi doresc sa pot contribui si eu cu ceva in viata unor astfel de suflete ratacite.

 8. viatainculori Claudia spune:

  Nu cred ca as putea citi cartea. Mi se pare prea multa suferinta 🙁 Insa cred ca merita citita si am retinut titlul.

 9. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Mi-a placut enorm ce am citit, sigur voi face rost de aceasta carte.

 10. Frumos si emotionant subiect. Nu imi plac cartile triste, dar libris are o oferta superba.

 11. Si pe mine m-ar fi atras cartea inca de la coperta! Insa tema este tulburatoare, si chiar sunt curioasa!

 12. viatainculori Irina Sima spune:

  Povestea asta trista imi aminteste de Singur pe Lume de Hector Malot. Bine cartea lui Christie Watson nu am citit-o pentru a putea face o comparatie din punct de vedere emotional. Dar o sa o am in vedere.

 13. viatainculori Bianca Ionel spune:

  Foarte intersanta propunerea ta de carte, desi subiectul pare destul de delicat si emotionant. Am sa o adaug pe lista mea de citit.

 14. viatainculori Andraxela spune:

  Aceasta carte are nu doar un titlu extrem de interesant, ci si un fir epic captivant. Imi plac lecturile de acest gen pentru ca mereu am gasit in ele ceva de invatat. Cu siguranta e genul de carte pe care as citi-o pe nerasuflate. Mi-a placut mult formularea: „ Minunile există, însă nu sunt înfăpuite decât de credința noastră în Dumnezeu, iar minunile nu se cumpără cu bani.”

 15. N am auzit de aceasta carte dar m-ai facut curioasa, sper sa ajung sa o citesc si eu.

 16. viatainculori ghelbere elena spune:

  Pare a fi o care cu un subiect care va merge la inima tuturor mamicilor. Pe mine m-a emotionat foarte tare cele doua scrisori.

 17. Nu stiam cartea, dar ne-ai prezentat-o foarte frumos. Chiar vreau sa o citesc!

 18. viatainculori Rokolla spune:

  Imi place povestea acestei carti. Imi doresc s-o citesc!

 19. viatainculori Iacob Elena spune:

  Cred ca se merita a fi citita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares