Ajutați planeta să respire

Respiră greu, simte că se sfârșește,au secătuit-o de putere, i-au sorbit toată seva verde dătătoare de viață, nu mai are aer.
Ei, oamenii, ei o distrug. Legile au fost făcute în favoarea lor, a celor care le fac, pentru a se îmbogăți fără să le pese ce și cum respiră. „Regula lui Trei” spune că un om obișnuit poate să reziste fără apa, trei zile, fără hrană, trei săptămâni, iar fără aer, trei minute.Nu sunt mulți, dar au puterea, ei fac legea. Statisticile spun că trei hectare de pădure dispar în fiecare oră în România.
Strigă cu disperare după ajutor, dar cine s-o audă, cine s-o apere, cine să o ajute?

Și totuși, ceva pare să se schimbe, cineva se pare că o aude, iar cei care-o aud, nu au nevoie de legi ca să-o ajute, ei au nevoie să respire AER, aer curat și de calitate, pentru ei, pentru copii lor și pentru generațiile care vor veni. Campania „Plantăm aer” , cu siguranță vine în ajutorul ei și al nostru al tuturor.

„Pentru fiecare unitate de aer condiționat Daikin achiziţionată în perioada 5 iunie – 15 septembrie 2017, plantăm un copac! Mai mult, te invităm să participi alături de noi la acţiunea de împădurire organizată de „Plantăm fapte bune în România” care va avea loc în data de 18 noiembrie. Sunt 15 judeţe vizate, iar obiectivul nostru este să plantăm peste 10.000 de copaci.” – este chemarea celor de la Daikin.

Nu e mult pentru nevoile planetei, dar nici puțin, e un început, e un exemplu pentru a fi urmat.

Mai este cineva care nu știe cine este Daikin? Mai este cineva care nu știe că este lider mondial pe piața  aparatelor de aer condiționat, care ne răcorește zilele și nopțile atunci când aerul devine irespirabil, sau care ni le încălzește atunci când e cazul?  Eu aș organiza câte o sărbătoare în fiecare zi în cinstea lor, aproape că face parte din familia mea, din viața mea,  și aștept să vina ziua în care niște minți luminate să inventeze și niște echipamente portabile, să mă poată însoți și afară.

Dar până atunci, mă bucur de oaza de verde cu copaci de lângă casa mea, care își deschid ramurile de parcă ar vrea să mă cuprindă și îmi dau “Bună dimineața ” în fiecare zi, oferindu-mi un specatcol unic. Mereu același și totuși diferit. Dunărea trece agale pe lângă ei, urmându-și cursul, delimitând cele două teritorii, al nostru și cel sârbesc, aleea de castani îi mărginește în partea dinspre oraș. Câteodată ramurile lor sunt jucăușe și dansează pe ritmuri doar de ele și de vânt știute. Primăvara mă încântă cu valsul florilor de castan, purtând rochii albe ca niște mirese, trimițându-mi valuri parfumate la fereastră. Au un ritual al lor când se prind de mână, una după altă îmbrăcându-și pe rând rochiile de gală.

Altelte ori sunt gălăgioase și-mi cântă în triluri de mierlă și ciripit de păsărele, care mai de care mai voioase, până când începe gâlceava dintre ele, în cireșul de sub balcon, Jos în vale un cuc, are grijă în fiecare an să mă anunțe oficial că primavara a venit. Apoi, pleacă, fiindcă nu îl mai aud până anul următor. O fi același? Nu voi știi niciodată, dar știe locul unde să vină, pe semne că este același.

Spectacolul culorii începe la sfârșit de august, prin frunzele îngălbenite și zeci de nuanțe de ruginiu, ca mai apoi să-și pregătească mantia albă pe care s-o îmbrace în fiecare iarnă, protejându-i.

Plămanul verde al planetei cedează puțin câte puțin.

Să nu-l lăsăm, haideți să plantăm aer și îmreună vom reuși!

(Sursa foto: Semnele Timpului)

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

29 Comments

 1. Nu e rau ca se fac tot mai des campanii de genul asta dar sa nu uitam ca marea problema nu e la noi, oamenii de rand, ci la marii hoti ai statului care, in cateva luni pot face sa dispara o padure intreaga. Asta da magie!

  • viatainculori viatainculori spune:

   Am lucrat 23 de ani in exploatari forestiere pana in 2002, am cunoscut inceputurile mafiei din interior. Peste noapte toti carnatarii au devenit patroni de firma de exploatari. Au furat cu legea-n mana, de la cei mai mici pana la cei mai mari.

 2. viatainculori ghelbere elena spune:

  Ma bucur foarte mult cand aud de campanii de reimpadurire care ar trebui facute in primul rand de cei care distrug padurile.

  • viatainculori viatainculori spune:

   Iata cat de mult ne ajuta padurea:
   În zilele călduroase, un hectar de pădure elimină 180-200 kg de oxigen şi consumă 220-280 kg de dioxid de carbon.
   Pădurea este scutul cel mai eficient de apărare a solului contra eroziunii, comparativ cu terenurile fără vegetaţie, unde eroziunea variază între 140-750 mc/an/ha. În pădure eroziunea este sub 0,1-2,5 mc/an/ha.
   În ţara noastră, anual, covorul vegetal produce 40 milioane tone de oxigen

 3. Frumoasa campanie, trebuie sa avem grija de natura 🙂

 4. O campanie frumoasa, ce trebuie sustinuta de toti. Trebuie sa avem grija de padurile noastre.

 5. viatainculori Catalina Coman spune:

  Frumoasa campanie! 🙂

 6. viatainculori DeyutzaBlog spune:

  Am plantat la un brad până acum, si vreau sa ma plantez cel putin unul. De asemenea vreau sa fac acest lucru si cu copilul meu

  • viatainculori viatainculori spune:

   Superb, te felicit si mai ales ca l-ai implicat si pe cel mic , iar daca are preferinte spre a impodobi de sarbatori un brad natural, poate ar trebui sa-i indrepti atentia spre unul in ghiveci care mai apoi poate fi replantat. Unui brăduţ îi trebuie cu aproximaţie 12 ani ca să ajungă să fie considerat „tocmai bun de pus în casă” de Crăciun, adică la înălţimea de 1,80 – 2 metri,ar fi pacat pentru placerea de o saptamana sa sacrificam 12 ani.

 7. viatainculori Claudia spune:

  La cat de cald a fost zilele astea am inceput si eu sa iau in serios achizitionarea unui aparat de aer conditionat. Daca nu pentru mine macar pentru cel mic. Era terminat saracul de el 🙁

  • viatainculori viatainculori spune:

   Iti recomand un aparat de la Daikin. Eu nu as mai putea trai fara aer conditionat. Intr-una din zele astea caniculare a fost intrerupt curentul cateva ore. Am indurat chinurile facerii.

 8. viatainculori Camelia spune:

  Si noi vrem un aparat AC pentru mansarda. Acolo aerul este irespirabil. Foarte faina campania Daikin.

 9. viatainculori coco spune:

  nu stiam nimic de Daikin, multumesc de informatie, e posibil sa am nevoie de ea curand!

  • viatainculori viatainculori spune:

   Nu stiu in ce zona a tarii stai Coco, dar anul asta am vazut chiar si la „polul frigului”pe la Intorsura Buzaului temperaturi de peste 35 de grade. Pana se va popula planeta cu numarul de arbori necesari, va mai dura , dar macar generatiile viitoare sa aiba parte de aer curat.

 10. viatainculori Rokolla spune:

  Atunci cand este usor cald afara, prefer sa suport si sa nu ma izolez in casa. Dar cum au fost zilele trecute, clar nu aveam nici o sansa sa pot dormi sau sa stau intr-un loc pentru ca era un ae irespirabil. Fara aerul conditionat cred ca nu faceam fata

 11. Mă bucur de câte ori aud de câte o campanie de reîmpădurire. Faină, acestă iniţiativă.

  • viatainculori viatainculori spune:

   CHiar si cei care nu mai putem participa fizic din motive de sanatate, la a planta un copac, iata ca putem ajuta prin intermediul celor de la Daikin

 12. viatainculori Bianca Ionel spune:

  In primavara am participat la o plantare serioasa de copaci, am stat de dimineata de la 8 pana seara la 6 si am plantat. E placut tare sentimentul si e mai placut ca poti face ceva pentru natura.

 13. viatainculori Ioana Radu spune:

  Imi plac foarte mult aceste campanii si le consider a fi cam cele mai inteligente campanii de marketing, facand cu adevarat un bine pentru noi toti, fie ca vorbim de aerul pe care-l respiram noi in prezent, fie de cel pe care-l vor respira nepotii nostri. Practic plantam copaci pentru ca generatiile urmatoare sa aiba parte de o lume la fel de buna ca a noastra. De multe ori nu ne dam seama, dar prezentul, din punctul acesta de vedere, chiar e o „vreme buna”. Cine stie cate hectare de copaci vor disparea in cativa zeci de ani…

  • viatainculori viatainculori spune:

   Sa speram ca va incepe ceva sa se miste, nu numai la noi in tara ci in toata lumea, sa nu mai fie taieri de masa lemnoasa in mod abuziv si haotic, asa cum au fost in ultimii ani. Efectele dezastruoase se vad prin incalzirea globala, alunecari de teren, efectul de sera, etc.

 14. viatainculori Andraxela spune:

  Formularea ”plantam aer” este chiar emotionanta! Si eu doresc sa le sprijin initiativa. Nu auzisem pana acum despre cei de la Daikin, insa mai bine mai tarziu decat niciodata. Cine nu ar vrea dispozitive portabile de aer conditionat? Ar fi super 🙂

 15. Recunosc, nu am auzit de ei pana acum, dar planuiesc sa pun AC, deci o sa am nevoie!

 16. Foarte bine ai puctat aceste ,,mici aspecte,, care duc la uciderea Planetei 🙁

 17. viatainculori pop aurelia spune:

  Ma bucur foarte mult cand aud de campanii de reimpadurire care ar trebui facute in primul rand de cei care distrug padurile.

 18. viatainculori Agache Lucica spune:

  Natura trebuie protejata,este sanatate curata

 19. viatainculori Oana Maria spune:

  Superba initiativa!

 20. viatainculori Iacob Elena spune:

  Laudabila initiativa! Jos palaria!

 21. viatainculori Ilie Trica spune:

  Interesant-multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: