Anvelope simetrice vs asimetrice – avantaje si particularitati

Pentru un sofer incepator, poate fi destul de dificil sa se hotarasca ce anvelope sa aleaga pentru dotarea autoturismului sau. Orice nelamuriri aveti, le puteti insa solutiona studiind manualul masinii, unde producatorul va ofera o serie de specificatii pentru anvelope. Totodata, printr-o informare corecta asupra modelelor de cauciucuri disponibile pe piata, veti sti sa diferentiati o anvelopa simetrica de una asimetrica. in continuare, vom descrie succint aceste doua tipuri de anvelope, prezentand avantajele si dezavantajele amandurora.

Anvelopele simetrice

–          se disting print-un design identic pe intreaga suprafata de rulare (arata la fel si pe marginea interioara, si pe cea exterioara), iar canelurile si striatiile sunt dispuse in mod egal pe cele doua parti.

–          ca particularitate, acestea pot fi instalate in orice sens

–          se gasesc disponibile pe dimensiuni mici de 13-15 inch.

In ceea ce priveste beneficiile,  anvelopele cu profil simetric dau dovada de un excelent comportament, in special daca soferul practica un stil de condus lin, non-agresiv. Sunt recomandate indeosebi pentru efectuarea de trasee scurte, cum ar fi in mediul urban. Totodata, sunt ideale pentru a echipa masini obisnuite, de cilindree mica sau medie. Alte caracteristici:

 • Rezistenta marita pe drumuri asfaltat
 • Longevitate – dispun de o durata lunga de serviciu, in cazul in care nu sunt utilizate in mod abuziv si la deplasari lungi
 • Economice – augmenteaza eficienta la consumul de carburant, intrucat rezistenta la rulare poate atinge 20% la consumul de combustibil al unui autoturism
 • Alunecare usoara pe suprafata carosabila – vei avea parte de un grad sporit de confortabilitate, fiind si silentioase

Puncte in minus: dispun de o motricitate medie si nu sunt la fel de rezistente ca anvelopele asimetrice la rularea pe drumuri umede.

Anvelopele asimetrice

 • sunt proiectate in general pentru a dota vehicule capabile de performante sportive, sedanuri si berline mai puternice, de cilindree mare.
 • calea de rulare din structura unei anvelope asimetrice este conceputa sa ofere aderenta sporita inclusiv pe carosabilul ud.
 • ca design al profilului, se remarca multitudinea de striatii variate si dispuse in mod asimetric pe partile exterioara si interioara a benzii.
 • la exterior, banda de rulare se caracterizeaza prin prezenta unor blocuri mari care ofera mai multa tractiune buna si manevrabilitate crescuta pe suprafete uscate. La interior, blocul benzii este mai mic si serveste pentru crearea unei aderente sporite pe drum umed, beneficiind de mai multe canale pentru eliminarea mai eficienta si mai rapida a apei, ceea ce contribuie la diminuarea pericolului de acvaplanare.
 • se gasesc pe dimensiuni 15-19 inch.
 • alte caracteristici: silnetiozitate, acvaplanare redusa, un plus de stabilitate pe orice suprafata.

Pentru a numi si cateva dezvantaje, trebuie sa mentionam  durata de serviciu mai scurta si rezistenta mai redusa la socuri.

Speram ca atunci cand va trebui sa cumparati anvelope de iarna precum Fulda KRI Montero sau de vara, sa nu uitati sa va orientati luand in considerare caracteristicile de performanta! Hilserv pune la dispozitia soferilor interesati o gama diversificata de modele de cauciucuri asimetrice si cu profil simetric, pe dimensiunile corespunzatoarea fiecarui tip de autovehicul din clasa turisme.

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

1 Comment

 1. Intotdeauna trebuie sa alegem anvelope de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares