„Pași în trecut” de Lina Moacă – cartea care m-a cucerit

Aș vrea să-i mulțumesc în primul rând, autoarei Lina Moacă pentru faptul că mi-a prezentat o parte din istoria noastră, sub o altă formă decât am învățat-o la școală, mult mai atractivă, savuroasă de-a dreptul, prezentându-mi viața de zi cu zi a strămoșilor noștrii daci, cu trăirile și sentimentele acestora, personalitatea,credința și temperamentul lor, tradiții și obiceiuri, care, multe s-au păstrat până în zilele noastre. Citind Pași în trecut, am asistat la o poveste de istorie romanțată, am putut să cunosc latura sentimentală a unor oameni puri și originali despre care știam doar că au luptat pentru ceea ce le aparținea, fără a-i cunoaște cu adevărat, fără a cunoaște viața de familie cu normele cu caracter religios, cu adevăratele valorile pentru care au luptat.

Povestea începe în zilele noastre, mai precis, în anul 2016, prezentându-ne o familie de oameni gospodari din Banatul de Munte. Familia Mocan, tatăl, primar cu vechime, soția și cei doi copii Dragoș și Anișoara ( Any) dar și bunicii acestora, oameni înțelepți și cu drag de glia ce-au primit-o moștenire. Doi tineri care trăiesc după normele anului 2016, refuzând să participe nici măcar ocazional și în ajutorul părintelui lor la izvoarele tradiției, sau să aprecieze valorile provenite și moștenite de mii de ani.
Mărul discordiei este un costum preistoric, parte a tradiției rămasă moștenire familiei, pe care tatăl , neam de Mocan, dorește ca fiul său Dragoș să-l îmbrace pentru un eveniment important din viața satului și pe care Dragoș, refuză, considerându-l caraghios și penibil. Lecția pe care o vor primi cei doi copii ai primarului va fi una pe cât de obișnuită pentru foarte mulți tineri, pe atât de chinuitoare și neînțeleasă pentru ei. Aceea de a-i face să prețuiască ceea ce au și să înțeleagă că nimic nu se poate obține fără muncă.

Autoarea romanului ne transpune imediat în trecut, prin visul lui Dragoș, la originea cămășii cusute cu fir de aur, la povestea fascinată și emoționantă a acestei cămăși, în anul anul 97, în Gidava, Provincia Banatus.
Aici facem cunostiinta cu strămoșii noștrii daci, harnici, muncitori, iuți, viteji iubitori și sensibili, mândrii și cu respect față cei bătrâni. Aurus Mocan, zis Auraș personajul de care te vei îndrăgosti pur și simplu, de care vei deveni dependent, care îți va intra la inimă de la prima întâlnire, prin simplitate și vitejie, prin iscusința și prin inteligență și mai ales prin dragostea pe care o poartă femeii lui, o dragoste pură, inimaginabilă, măreață care dăinuie și dincolo de moarte.
O astefel de dragoste nu poate să-și aibă începutul decât în noaptea magică de Sân’Ziene, ele fiind cele care i-au sortit lui Auraș pe Lena, fiica cea mică a înstăritului boier Bores.

Deja umbla zvonul prin sat că acest boier l-ar fi dorit pe Auraș ca ginere, chiar dacă era un simplu cioban fără avere, și se pare că și domnița Lena, fiica acestuia, care se spunea că ar fi logodită cu Argus, un tarabostes din sat, așa fudulă și măreață precum era, nu îi era indiferent.

Farse și intrigi, tachinări dar și dorințe, îl aruncă pe Auraș alături de Argus și alți viteji în luptă pentru mână celei mai mici fiice a lui Decebalus, Zina, o frumusețe răvășitoare pentru trupul și mintea oricui, urmând ca cel care va câștiga să fie succesorul acestuia la tron. Vitejia de care dă dovadă, îl aduce pe dragul nostru erou în finală, însă mâna Principesei Zina, revine lui Apulus, un ktistai, adept al doctrinei zalmoxiene, în față căruia Auraș, cu mare admirație pentru Apulus, a înțeles încă de la început că nu are nicio șansa. Aprecierea și respectul lui Apulus față de Auraș și de Iancu, un alt viteaz al satului, îl face pe acesta să devină frați de cruce cu cei doi. Alături de cei doi, va lupta împotriva cuceritorilor romani, va luptă până în ultima suflare, nu înainte însă de a-i oferi lui Auraș cămașa cusută cu fir de aur pe care o dobândise o data cu mână pricipesei, pentru a fi purtată demn, mai departe.

Dragostea pentru Lena, care îi devenise soție, îl făcea fericit dar îl și zbuciuma, două caractere orgolioase, două caractere puternice, le fac viață de familie grea și chinuitoare până la un moment dat,  până când viața Lenei fiind într-o mare cumpănă, el o salvează doar prin dragostea și devotamentul lui.  

Această îi dăruiește patru copii, trei feciori mândri și viteji precum tatăl lor și o fată. Războiul îi desparte, Auraș ajunge prizonier în cetatea Romei, însă familia lui face parte din el, iar dragostea pentru Lena este aceeași dintotdeauna și de netăgăduit.

Cum se va sfârși această poveste fascinantă, care sunt evenimentele din viața lui Auraș, în detaliu, veți afla citind cartea Pași în trecut pe care o găsiți libris.ro

Este cartea pe care mi-am propus să o recitesc și pe care v-o recomand cu tot dragul.

„Sub aripa lui Zalmoxis personajele cărții prind viață, iubesc, se revoltă, cuceresc și sunt cuceriți. Nicicând istoria nu a fost mai accesibilă ca în romanul Linei Moacă.“

Natașa Alina Culea

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

16 Comments

 1. viatainculori Antoaneta spune:

  Am citit cartea și mi-a plăcut mult stilul Linei. Aștept să apară și următorul volum. Sper ca autoarea să se țină de cuvânt și să scrie curând continuarea 🙂

 2. viatainculori Claudia spune:

  Superba carte! Dupa ce am citit-o am devenit fan Lina Moaca si o recomand cu orice ocazie. Referindu-ma strict la cartea asta, in afara de stilul autoarei care m-a cucerit, mi-a mai placut si faptul ca, vrei, nu vrei te face sa iubesti istoria poporului tau 🙂
  Este si o continuare si o va publicat anul acesta din cate am inteles. Sper sa fie adevarat si abia astept!

 3. Aceasta este tipul de carte care m-ar interesa si m-ar captiva si pe mine. E pe wishlist trecuta!

 4. Multumim pentru recenzie 🙂

 5. viatainculori Alina spune:

  Interesanta carte, din pacate in ultima perioada nu am mai avut timp de nimic si oboseala si-a pus amprenta pe mine.

 6. am tot auzit de aceasta autoare si chiar ma puneti pe ganduri!

 7. viatainculori Andraxela spune:

  Oh, dar pare o carte cu un subiect actual si foarte interesant! Pe mine chiar ma tenteaza, avand in vedere ca ati spus ca v-a cucerit. Acum am intrat si eu pe Librex si deja am mai pus ochii pe cateva carti la reducere 🙂

 8. Imi place ideea de a plasa actiunea in timpul dacilor, nu sunt multi scriitori romani care sa fi incercat reaprinderea mandriei de a purta un costum traditional sau de a fi urmasii dacilor.

 9. viatainculori Aluculesei Brindusa spune:

  Nu am citit-o si am sa incerc sa o citesc,ai prezentat foarte bine actiunea acestei opere!

 10. destul de misto impletite detaliile mitologia, istoria, aventurile si dragostea. Cel putin asa vad eu cartea din descrierea ta.

 11. viatainculori Rokolla spune:

  O trec pe lista. N-am citit-o, dar mi-o doresc! 🙂

 12. viatainculori ghelbere elena spune:

  N-am citit cartea, dar imi doresc. Imi plac cartile istorice care au si un subiect romantic.

 13. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Mi se pare foarte interesanta aceasta carte si am sa fac tot posibilul sa o citesc.

 14. viatainculori Popa Oana-Gabriela spune:

  Nu am citit cartea dar pare chiar interesantă, mulțumim pentru frumoasa recenzie. 😘

 15. viatainculori Dobre Mihaela-Daniela spune:

  Mulțumim pentru recenzie! <3

 16. viatainculori ghelbere elena spune:

  M-ai convins ca cumpar si sa citesc cartea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: