Online Reputation Management: Ghid pentru controlul reputației în mediul online

Nu de multe ori am auzit afirmația potrivit căreia nu există publicitate negativă, ci doar publicitate, dar acest lucru nu este adevărat. Există o sumedenie de concepții privind noțiunea de ORM (Online Reputation Management) care pot fi înțelese greșit. Unii cred că ORM înseamnă doar monitorizare în social media, alții consideră că noțiunea se află în strânsă legătură cu relațiile publice, în timp ce există antreprenori care nu cunosc impactul pe care ORM îl are, de fapt, asupra afacerii și implicit asupra vânzărilor.

Care este rolul ORM în mediul online?

Odată cu evoluția pe care a cunoscut-o Web 2.0, în lumea digitală au apărut anumite schimbări radicale, accentul punându-se pe conținutul generat de utilizatori. De asemenea, interacțiunile sociale frecvente sunt vitale pentru succesul oricărui business, indiferent de natura lui.

Experiența clientului este foarte relevantă, întrucât acesta va posta comentarii ulterior pe site, pe blog sau pe Facebook ș.a.m.d. De aceea, este important să urmezi câteva recomandări pentru a deține controlul reputației.

8 sfaturi pentru îmbunătățirea imaginii

 1. Oferă credibilitate!

Una dintre cele mai importante calități pe care brandul tău trebuie să o insufle este încrederea. Acesta este unul dintre cele mai dificile lucruri de câștigat și foarte ușor de pierdut. Oamenii vor achiziționa produsele, doar dacă au încredere în compania respectivă. Regula de aur este să-i determini pe oameni să aibă încredere în businessul tău și să-ți respecte munca.

 1. Fii complet transparent!

Critica e constructivă și joacă un rol vital pentru îmbunătățirea imaginii tale. Este important să fii deschis la orice critică pe care e posibil să o primești de la publicul-țintă pentru îmbunătățirea serviciilor, să nu ștergi comentarii sau postări negative. Nu ascunde adevărul! Așteaptă și acceptă feedback de la utilizatori. În momentul în care ești transparent, îți asumi un risc, dar nu uita că pe termen mai lung, lipsa transparenței poate fi mai dăunătoare. Majoritatea companiilor mici nu investesc suficient timp în acest mijloc de comunicare și, prin urmare, eforturile lor devin zadarnice.

 1. Monitorizează reacțiile din Social Media!

În afară de criteriul transparenței, succesul afacerii tale mai depinde și de monitorizarea reacțiilor din social media. Urmărește ce păreri au oamenii despre produsele și/sau serviciile tale, despre afacerea ta! În plus, unii citesc feedbackurile și comentariile altor clienți pentru a se hotărî dacă ar trebui să cumpere sau nu de la tine.

 1. Comunică prompt și politicos!

În cazul în care un client se plânge de serviciile pe care compania ta le oferă, răspunde cât poți de prompt și de politicos. Oferă răspunsuri de genul acesta: „Mulțumim că ne-ați semnalat problema, încercăm să o remediem într-un timp cât mai scurt”.

 1. Pagina 1 din Google este cartea ta de vizită!

Contează foarte mult ce cuvinte sunt asociate cu brandul tău. Caută pe Google și află care sunt acestea. De exemplu, dacă există cuvinte negative precum „înșelătorie“ sau „servicii mizerabile“, „criză“, „țeapă“ etc. ar trebui să te îngrijorezi și să faci ceva în această privință.

 1. Înțelege-i pe „calomniatorii” tăi!

Critica este constructivă în cele mai multe dintre cazuri. În acest fel, afli mai multe despre publicul tău și îți poți îmbunătăți serviciile, transmițând un mesaj mai bun.

 1. La nevoie, acționează pe cale juridică.

Uneori, pur și simplu trebuie să acționăm legal împotriva celor care postează informații false în mediul online, care pot fi defăimătoare. Așadar, o soluție poate fi deschiderea unei acțiuni în instanță pentru calomnie, iar imaginea companiei va fi recondiționată.

 1. Apelează la profesioniști!

Dacă eforturile tale pentru a-ți proteja sau restaura imaginea nu sunt de ajuns, nu te descuraja și apelează la o agenție specializată în acest domeniu. Se spune că prima impresie contează, dar ultima rămâne.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

16 Comments

 1. Aha, au apărut și la noi astfel de servicii. Mă întreb dacă reușesc să facă ceva cu politicienii noștri? 😉

 2. eu, ca blogger, le cam stiu. Pentru mine cea mai importanta este relatia cu oamenii care mi-au acordat votul lor de incredere, adica like-ul lor.

 3. viatainculori Diana Ion spune:

  Daca toata lumea ar tine cont de aceste reguli, totul ar fi mult mai usor si mai facil. Comunicarea, respectul, intelegerea sunt extrem de importante in relatia cu oamenii.

 4. viatainculori ghelbere elena spune:

  Publicitatea negativa ma ajuta imi a face cumparaturile.

 5. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Ce bine daca s-ar tine cont de asa ceva.

 6. Respectul si comunicarea cu interlocutorii tai e cea mai importanta 🙂

 7. E foarte imoprtant sa tinem cont de cei din jur. Parerile oamenilor influenteaza si pe ceilalti.

 8. viatainculori Mihaela Curea spune:

  Mi se pare că în ultimul timp, nimeni nu mai ține cont de reguli. Deși ar bine să se respecte și să se aplice de ambele părți.

 9. viatainculori Vienela spune:

  E amuzant daca te gandesti ca prin online inca mai exista oameni care isi imagineaza ca ar putea reusi singuri, fara ajutor de la specialisti, sa descifreze tainele ORM si sa isi spele singuri imaginea. Din pacate, acest lucru nu se intampla si unii ajung chiar sa isi piarda afacerile din acest motiv.

 10. N-am stiu ca exista cineva sa se ocupe cu asa ceva!

 11. Foarte tare articolul, mereu am incercat sa fiu cat mai transparenta si sa spun lucrurilor pe nume.

 12. Foarte fain articolul tau. Bune sfaturi! Nu stiam ca e cineva care se ocupa de asta.

 13. viatainculori Doina Racoti spune:

  Sper sa n-ajung sa cer ajutorul celor de la Controlul Reputatiei Online

 14. viatainculori Irina Sima spune:

  Foarte utile aceste sfaturi pentru orice firma care se respecta. Sunt valabile si pentru noi bloggerii.

 15. viatainculori Rokolla spune:

  Cred ca m-as descurca sa administrez o afacere binicel. Cel putin pe partea de media si publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares