Mituri despre anvelopele de iarna

Se pare că există o serie de mituri moderne în jurul subiectului anvelopelor de iarnă. Aceste mituri sunt de cele mai multe ori motivul pentru care șoferii nu cumpără sau nu opteaza pentru anvelopele de iarnă.

În cea mai mare parte – ca și în majoritatea miturilor – a fost odată ceva adevărat. Cu zeci de ani în urmă, când a existat o lipsă de cercetare și tehnologie, probabil că anvelopele de iarnă nu erau întotdeauna logice. In secolul 21 putem achizitiona anvelope de iarna omologate de la majoritatea comerciantilor.

Mitul anvelopelor de iarnă 1: „Temperatura poate deveni destul de scăzută, dar  zăpada e doar ocazional unde locuiesc. Anvelopele mele normale sunt bine. ”

Incorect – Deși alte anvelope „non-iarnă” pot funcționa bine în condiții de iarnă ușoară, cele de iarnă continuă să funcționeze la un nivel optim sub 7 ° C. Acest lucru este valabil pentru toate condițiile – umed, uscat, zăpadă / gheață / cenușă. Datorită componentelor de cauciuc speciale pe care le compune o anvelopă de iarnă, acestea nu se îngroapă în condiții reci. Aceasta înseamnă că flexibilitatea benzii de rulare rămâne suplă și continuă să se prindă la fel ca înainte.

Mitrul anvelopelor de iarnă 2: „Distanța de frânare nu este diferită în comparație cu anvelopele pe care le am deja în mașină”.

Incorect – În comparație cu distanța de oprire a anvelopei de vară sau de anotimp, distanța de frânare a anvelopei de iarnă (în funcție de viteza automobilului și de starea drumului) este cu până la 10% mai scurtă. Pentru a pune acest lucru în context, asta e în jurul a două lungimi de vehicule. Deci, utilizarea anvelopelor de iarnă în timpul iernii poate fi diferența dintre un accident sau nu.

Mitul anvelopelor de iarnă 3: „Temperatura exterioară nu afectează nivelul presiunii aerului din anvelopele mele”.

Incorect – acest lucru nu ar putea fi un mit complet al anvelopei de iarnă, dar este ceva care trebuie abordat. După cum știm cu toții, faptul că anvelopele tale sunt umflate la presiunea corectă e esențial pentru a obține cele mai bune performante. Dar, pentru fiecare 5 ° C  in minus, o anvelopă va pierde aproximativ 1 psi de presiune a aerului.

Acest lucru face foarte important să țineți cont de presiunea aerului anvelopelor dvs. în timpul iernii.

Mitul 4: „Anvelopele de iarnă sunt mult mai scumpe”.

Incorect – nu este adevărat. Costul unui pneu de iarnă este același, dacă nu mai puțin decât echivalentul lor de vară sau tot sezonul.

Mitul 5: „Datorită mașinilor moderne care au sisteme TCS (sisteme de control al tracțiunii) sau ABS (sisteme de frânare antilock), anvelopele de iarnă nu mai sunt necesare”.

Incorect – Deși aceste sisteme inteligente și avansate sunt concepute pentru a îmbunătăți siguranța mașinilor – în special în ceea ce privește frânarea – atunci când conduceți în primăvara, vara și toamna si nu ar trebui să se bazeze pe ele în condiții extreme de iarnă.

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

4 Comments

  1. M-am simțit ca la MythBusters (Vânătorii de mituri) citind articolul tău. Dacă avea și un pic de video… 🙂

  2. viatainculori Irina Sima spune:

    Sunt multe mituri despre anvelope. Un lucru e clar. Sunt obligatorii. Si nu pentru ca asa spune legea ci pentru ca sunt necesare. Noi ca sa nu uzam cauciucurile cu schimbul primavara – vara, am cumparat si jante. Abia scutesc bani cu schimbul anvelopelor la vulcanizare. Doar inlocuim rotile. 🙂

  3. viatainculori Ioana Radu spune:

    Eu ma bucur cand incep sa curga amenzile pentru masinile neechipate corespunzator pentru iarna. Nu pentru ca as fi un om rau, ci pentru ca lipsa anvelopelor de iarna in sezonul cu pricina poate duce la niste accidente pe care nimeni nu si le doreste. Unii se zgarcesc la anvelope, dar ajung apoi sa derapeze si, din nefericire, uneori asta sa se soldeze cu pierderea vietii.

  4. M-am bucurat sa descopar ca cunosc o mare parte dintre aceste mituri. Cauciurile de iarna chiar sunt necesare, atat pentru siguranta soferului, cat si pentru cei din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares