Povestea Faridei, fata care a învins ISIS – recenzie

Înainte de a intra în subiectul cărții- Povestea Faridei, fata care a învins ISIS, vreau să dezapob încă o dată anumite dogme ale religiei, acest simbol divin al facerii lumii și făuritor al universului, dar și unul  în numele căruia s-au purtat adeseori bătălii sângeroase.

În numele religiei s-au comis numeroase atrocități, și nu o spun eu, o spune istoia( vezi Masacrul hindușilor, Masacrul din Burma, etc.). A nu se înțelege că nu am credința mea în suflet, că nu cred în Dumnezeul meu, că nu mă rog la EL și că nu îl Laud, dar știu sigur că niciodată nu îl voi caută în Catedrala Mântuirii Neamului.

Două întrebări îmi stăruie în minte: În numele religiei ucizi? În numele religiei te lași mutilat, ucis? Se pare că da.

Cine este Farida, fata care a învins ISIS si care este povestea ei.

povestea Faridei

An aparitie: 2016

Autor: Farida Khalaf, Andrea C. Hoffman
Categoria: Memorii Jurnal
Editie: Cartonata
Editura: RAO
Format: 210×130
Nr. pagini: 279

Farida este o fată simplă, făcând parte dintr-o familie de oameni simpli dintr-un mic sătuc, Kocho, situat în sudul Irakului. Un geniu al matematicii, apreciată de profesori și colegi și a cărei viață se derulează liniștit până într-o zi din vara anului 2014, pe când avea doar 18 ani . O zi când întreg satul ei cade pradă unui atac pus la cale de ISIS, acea grupare teroristă afiliată Al-Qaeeda și despre care știm cu toții și am văzut la ce acte de cruzime s-au dedat în întreaga lume. Locuitorii satului Kocho au fost obligați și au încercat prin orice formă de teroare să îi determine pe aceștia să treacă de la religia lor -Yezidi( o minoritate religioasă kurdă) la islam. Aceștia nu și-au trădat religia, nu l-au trădat pe Melek Taus( îngerul creat de Dumnezeu la care ei se roagă) astfel că bărbații au fost împușcați, băieților tineri, pe care sperau ei că încă îi mai pot obliga să li se supună, au fost ”spălați” pe creier pentru a putea fi atrași în rândurile armatei islamice, iar femeile, au fost violate, bătute și maltratate și vândute în piețe de sclavi. Nici soarta Faridei nu a fost mai bună.

A fost vândută de nenumărate ori ori, s-a opus violurilor și trădării religiei cu prețul vieții, devenise o sclavă problemă încât viață ei nu mai valora prea mulți bani. Farida a murit și a înviat.

Mărturisesc că de multe ori, nu am știut dacă să o admir pe Farida pentru lecția de viată și curaj, eroism,toate suportate tot în numele religiei. De multe ori îmi venea să-i strig-” acceptă doar de fațadă, dar în sufletul tău păstrează-ți credința ta” , numai pentru a nu mai avea parte de torturile la care se supunea din cauza fanatismului ei religios.

Adolescenta a trebuit să opună rezistentă incercărilor de convertire religioasă, viol și căsătorie fortată, să fie despărtită brutal de familia ei, amenintată continuu, tratată ca o sclavă, umilită, bătută pană își pierdea cunoștință, nemâncată și nebăută zile întregi.

Pe tot parcursul perioadei de teroare de care are parte, îi este alături buna și devotata sa prietenă Evin, care pe tot parcursul șederii lor ca prizoniere a protejat-o cât de mult a putut și care de multe ori și-a pus viața ei în pericol pentru a o proteja pe Farida. O lecție de devotament de care nu mulți sunt capabili.

După șapte tentative eșuate de a se sinucide, Farida va profita, împreună cu alte cinci tinere, de o ocazie favorabilă și va fugi în deșertul libian. O  acțiune care părea fără ieșire și fără izbândă. Reușește în final să evadeze, să-și întâlnească mama și doar pe fratele ei mai mic. Cu greu s-a hotărât să facă publică povestea ei de viață. Încă trăiește cu stigmatul că altcineva decât soțul ei, a profitat de trupul ei.povestea Faridei

Ce face astăzi Farida, ce turnură a luat viața ei și prin ce conjunctură, veți afla dacă veți citi această poveste zguduitoare. Cartea o puteți găsi pe libris.ro, acolo unde este”raiul cărților” .

Andrea C. Hoffmann, coautoarea cărții, este unul dintre jurnaliștii specializați în problemele din Orientul Mijlociu și situația femeilor din țările musulmane. În ultimii 15 ani, Hoffmann a scris numeroase reportaje despre situația politică din zonă, iar materialele ei despre Iran au fost premiate de nenumărate ori.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

19 Comments

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Multumim pentru recenzie.

 2. viatainculori Mihaela Curea spune:

  Am tot văzut-o și eu și mă gândeam să o cumpăr, acum știu sigur că vreau să o citesc.

 3. viatainculori luca Raluca spune:

  Pare o carte tare interesanta! O sa o cumpar si eu!

 4. O sa o caut si eu, ma tenteaza si pe mine!

 5. viatainculori Oana spune:

  Multumim pentru prezentare si recenzie.

 6. O poveste mai mult decat trista mai ales ca stim ca nu avem de-a face cu fictiune, ci cu adevarul crud din zona respectiva. Din ce descrii tu, e mai trista decât povestea Malalei.

 7. viatainculori Mihaela spune:

  O s-o iau si eu chiar daca stiu ca imi va fi greu sa o citesc si sa o inteleg, dar cred ca suntem datori sa-i citim povestea pentru ca ea sa nu se mai repete.

 8. Wooow! Cartea asta transmite muulte sentimente.

 9. viatainculori ghelbere elena spune:

  Dupa mai multe recenzii citite mi-am luat-o si eu. M-a emotionat mult de tot.

 10. Uau! Ce carte interesanta! Mi-ar placea si mie sa o citesc.

 11. Mi se pare foarte interesanta povestea, foarte emotionanta.

 12. viatainculori Rokolla spune:

  Saraca fata. Prin cate a trebuit sa treaca. Impresionanta cartea. Trebuie s-o citesc si eu

 13. viatainculori Barascu Violeta Ramona spune:

  O carte eveniment care ne prezinta cu precizie atat sentimente intense cat si fapte reale dintr-o lume atat de diferita de a noastra. O sa citesc si eu cartea.

 14. viatainculori Miss Bear spune:

  Nu am citit nicio carte cu acest subiect.
  Inca mai am multe clasice de citit.
  Povestea e trista si sper sa uite prin ce a trecut.

 15. Povestile din Orientul Mijlociu te lasa mereu fara cuvinte. Cu siguranta si cartea aceasta are o poveste unica, trista, dar plina de profunzime si lectii de viata.

 16. viatainculori Vyo Vyoleta spune:

  Parca m-ai facut curioasa, trebuie sa caut si eu cartea.

 17. viatainculori yonella spune:

  Wow, nu stiam de existenta acestei carti, dupa ce termin seria Ingeri Cazuti o voi lua si pe aceasta.

 18. viatainculori DeyutzaBlog spune:

  O carte pe care mi-o doresc sa o citesc de mult timp. Chiar sunt curioasa de povestea Faridei

 19. viatainculori Catalina Coman spune:

  Chiar imi doresc mult sa o citesc si eu. Sigur e impresionanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: