Sistemul pluvial. Ce rol au jgheaburile și burlanele?

Construirea sau renovarea unui acoperiș metalic presupune alegerea cu atenție a materialelor necesare.

Chiar dacă este vorba despre unul dintre cele mai rezistente tipuri de acoperiș, elementele din care este acesta este conceput trebuie să întrunească o serie de condiții importante pentru a conferi durabilitatea dorită pe timp îndelungat.

Astfel, țigla metalică folosită pentru învelitoarea construcției trebuie să fie de cea mai bună calitate, astfel încât să ofere avantaje precum:

 • să asigure protecție UV;
 • să dețină proprietăți care să protejeze țigla împotriva coroziunii;
 • să aibă o rezistență îndelungată a culorii;
 • să fie rezistentă la zgârieturi;
 • să prezinte o durabilitate de până la 100˚C;
 • să dețină proprietăţi anti-alunecare la deplasarea pe acoperiș în momentul montării și al manevrării.

De asemenea, nici alegerea sistemului pluvial pentru acoperiș nu trebuie tratată cu superficialitate.

Asta cu atât mai mult cu cât sistemul de scurgere a apei de pe acoperiș are un rol deosebit de important în ceea ce privește durabilitatea construcției.

Ce rol are sistemul pluvial și ce riscuri presupune funcționarea deficitară a acestuia?

În situația în care sistemul pluvial al unei clădiri sau al unei case nu este perfect funcționabil, acest lucru ar putea permite infiltrarea apei în pereți, ceea ce, pe termen lung, înseamnă compromiterea fundației și periclitarea întregii construcții.

Și, chiar dacă un sistem pluvial este alcătuit din destul de multe piese, fiecare element are rolul său și contribuie semnificativ la funcționalitatea și chiar și la întregirea aspectului oricărui acoperiș bun.

De exemplu, jgheabul metalic este unul dintre elementele de bază a oricărui sistem pluvial și are rolul deosebit de important de a colecta apa de pe acoperiș.

De altfel, rolul burlanului este, de asemenea, crucial în funcționarea corectă a sistemului pluvial, acesta preluând apa colectată în jgheab și conducând-o spre evacuare.

De aceea, când vine vorba de alegerea unui sistem pluvial, este bine să se acorde o atenție deosebită tuturor pieselor necesare, nu doar jgheaburilor și burlanelor, așa cum majoritatea oamenilor tind să o facă de obicei.

Sistem pluvial complet de la același producător

Pe lângă burlane și jgheaburi mai există peste 20 de alte elemente de care este nevoie pentru a obține un sistem complet de scurgere a apei de pe acoperiș.

Fiecare dintre aceste piese are rolul ei în ceea ce privește funcționalitatea sistemului pluvial, ceea ce înseamnă că este foarte important să facă parte din aceeași clasă de calitate precum țigla, jgheaburile și burlanele metalice.

De fapt, specialiștii din domeniul construcțiilor recomandă alegerea tuturor elementelor care compun sistemul pluvial de la același producător, tocmai pentru a nu exista diferențe de culoare, de calitate sau de potrivire între piese în timpul montării sau după ce acoperișul a fost finalizat.

Spre exemplu, RoofArt este singura companie din țară care produce toate elementele necesare unui sistem pluvial complet.

Produsele acestora sunt fabricare din materie primă de proveniență nordică, astfel că întrunesc toate condițiile privind funcţionalitatea, aspectul estetic şi durabilitatea unui acoperiș cu adevărat rezistent.

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

4 Comments

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Multumim pentru aceste sfaturi.

 2. Întradevăr, alegerea, dimensionarea și montarea sistemului pluvial trebuie privită cu toată responsabilitatea!

 3. Sunt foarte utile si primaavara de exemplu cand se topeste zapada de pe casa pentru ca nu iti mai pica apa direct in cap sau pe ciment, sa il macine, ci se aduna in jgheaburi si prin burlan se varsa undee vrei tu.

 4. viatainculori ghelbere elena spune:

  Doamne, multe mai aflu si mai invat citind diverse articole!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: