Îmbunătățește-ți viața cu ajutorul unei proteze dentare

De-a lungul vieții majoritatea dintre noi ne confruntăm cu probleme legate de dantură, începând de la banala carie pe care de cele mai multe ori o neglijăm, până la probleme mult mai complicatate ajungând chiar a piederea dinților, fiind nevoiți într-un final să apelăm la proteze dentare. Cei care au ajuns în această situație, nu ar trebui să dispere, ci trebuie să știe că există viață și dincolo de proteze dentare.

Ce este proteza dentară și care este rolul acesteia

Proteza dentară este un dispozitiv medical unic, personalizat, realizat în scopul restaurării integritătii arcadelor dentare, ajutând astfel la refacerea anatomiei dento-facială a pacientului. Rolul acestor proteze este de a reda funcționalitatea danturii(masticația, vorbirea )  dar și aspectul estetic, fiind soluția optimă pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților care și-au pierdut dinții naturali, fie în totalitate, fie parțial. De obicei, cel mai adesea apelează la proteze dentare, persoanele vârstnice care și-au pierdut aproape în totalitate dinții naturali, dar și persoanele care au fost afectate de diverse cauze: boli parondontale, carii, accidente, etc.proteze dentare

Pentru ce fel de proteze dentare optăm

Principale tipuri de proteze dentare sunt: totale( convențională sau imediată) și parțiale( fixe sau modile).
În urma unui consult de specialitate la medicul stomatolog, în funcție de numărul dinților lipsă, de starea dinților existenți, se va decide care este soluția cea mai bună către care poate opta pacientul. O altă metodă este folosirea implanturilor dentare, peste care se va realiza o lucrare protetică fixă.

Materialele din această specialitate a stomatologiei trebuie să fie biocompatibile. Acrilatul este unul dintre cele mai folosite materiale în lucrările protetice precum: protezele dentare mobile, protezele dentare scheletate, proteze parțiale, proteze cu capse, etc.

 • Proteza dentară acrilica este o lucrare protetică mobilizabilă care poate să fie ușor igienizată de către pacient. Proteza dentară acrilica poate fi ancorată și pe implanturi dentare, dar în această situație igienizarea implanturilor dentare se face doar în cabinetul de medicină dentară.
  Deși medicii dentiști fac eforturi căt mai mari să salveze un dinte natural, există cazuri când acest lucru nu mai este posibil și extracția dentară este singura soluție. Ei, bine, atunci când există o edentație extinsă sau în cazul edentației totale, cea mai indicată este proteza dentară acrilică. În cazul în care în cavitatea bucală mai există dinți restanți viitoarea proteză acrilica se va sprijini pe aceștia cu ajutorul unor sisteme speciale, iar în cazul în care în cavitatea bucală nu mai există niciun dinte, suportul protezei este strict pe gingia fixă și susținută de mușchi. Pentru o persoană care nu a mai purat niciodată proteză dentară, nu este chiar o treabă usora, ci adaptarea necesită multă răbdare.
 • Proteza dentară scheletată este o lucrare protetica mobilizabilă în componența căreia se află o structură metalică care îi conferă o rezistentă crescută. Deși are în componență o structură metalică, din punct de vedere estetic este net superioară protezei clasice. Structura metalică este de dimensiuni reduse sporind confortul și stabilitatea. Proteza dentară scheletată este indicată când breșele terminale nu pot fi reconstruite cu ajutorul unor punți fixe susținute de implanturi dentare. Un pas importat îl reprezintă adaptarea pacientului cu o proteză dentară scheletată. Datorită dimensiunilor mult reduse ale acestui tip de proteză, adaptarea se va realiza mult mai repede decât în cazul protezei dentare acrilice.
 • Proteze dentare cu capse – sunt lucrări protetice care pot fi îndepărtate de către pacient. Acomodarea pacienților cu acest tip de proteze dentare mobile este mai dificilă însă în urma unor exerciții acomodarea este mai ușoară. O proteză dentară cu capse este comparabilă din anumite puncte de vedere cu o proteză fixă. Printre avantajele protezelor mobile cu capse se numără:

– stabilitate ridicată, protezele dentare cu capse nu se mișcă în gură și nu se pot desprinde accidental
– protezele totale pe implanturi se prind doar de gingie, asigurând o mai bună masticație și dicție
– grad ridicat de confort
Pentru mulți dintre noi, protezele dentare fac parte din viața cotidiană, milioane de oameni poartă proteză dentară, aceasta ajutându-i să mănance, să vorbească și să zambească plini de încredere în fiecare zi.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

11 Comments

 1. viatainculori Adriana Ivan spune:

  Mătușa mea are proteză cu capse și se simte foarte bine cu ea. Eu cred că aș opta tot pentru una cu capse, dacă ar fi cazul.

 2. viatainculori Valeria Chertes spune:

  E bine totusi sa nu ajungem la proteza.

 3. viatainculori coco spune:

  indicat ar fi sa nu se ajunga la asa ceva, dar se intampla!

 4. viatainculori Missbear spune:

  Mama cred ca si a pus cu punte, imi amintesc ca era tare bucuroasa. Insa doar la cateva masele a avut nevoie.

 5. viatainculori Deyutza spune:

  Mostenesc pe bunicul si pe mama, sper totusi sa nu ajung la proteza curand:))

 6. viatainculori Mihaela Curea spune:

  Sper să ajung la această etapă cât mai târziu! Dar e bine că există soluții!

 7. viatainculori Cristina Dragomir spune:

  eu sper sa ajung cat mai tarziu sa am nevoie de proteza, de aia ma si duc periodic la stomatolog si am grija de dintii mei.

 8. viatainculori ghelbere elena spune:

  Daca nu avem grija de dantura noastra mai devreme sau mai tarziu ajungem la proteza.

 9. Mi.e teama de stomatolog, sper sa nu ajung vreodata la asa ceva

 10. viatainculori Diana Ion spune:

  Sp0er sa mai dureze ceva timp pana ajung la proteza, insa este un articol folositor pentru cei care au nevoie!

 11. viatainculori Rokolla spune:

  Vine o vreme cand trebuie sa apelam si la asa ceva. Nu este o metoda tocmai placuta, dar decat sa nu avem dinti deloc, este bine ca avem si alternativa asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: