La ce se foloseste poliamida si ce trebuie sa stii despre aceasta fibra

Un material dur, poliamida prezinta o rezistenta sporita la uzura, dar si la impact. Aceasta prezinta proprietati excelente de frictiune si se foloseste intr-o multitudine de aplicatii industriale. Ca material in sine il poti cumpara sub forma de tuburi extrudate, bare sau sub forma de placi. Cu toate acestea, se foloseste intr-o varietate de scopuri, iar asta se datoreaza excelentei pe care o prezinta si durabilitatii.

Poliamida – unde se foloseste si ce o recomanda

Multi o aleg pentru a asigura functionarea optima a aplicatiilor ce folosesc in mod normal repere din aluminiu, bronz ori alte astfel de material neferoase. Se deosebeste poliamida prin greutatea redusa ce o prezinta, cel putin in comparatie cu bronzul, dar si pentru proprietatile mecanice excelente si pentru faptul ca este mai ieftina.

Este foarte important sa alegi atent orice element sau accesoriu realizat din poliamida, pentru a te asigura ca nu interactioneaza cu factorii de mediu. Spre exemplu, semifabricatele din poliamida au capacitatea de absorbtie a umezelii cand sunt depozitate. Asta inseamna ca ii sunt influentate proprietatile – atat cele mecanice, cat si cele electrice.

Este de preferat un astfel de material in ceea ce priveste rolele si rotile din dotarea unei arii vaste de dispozitive si echipamente. Un set de roti poliamida, spre exemplu, va creste rezistenta la impact. Totodata ajuta considerabil si in ceea ce priveste stabilitatea dimensionala a reperelor. Mai ales acolo unde este necesara o precizie deosebita este un aspect de prevazut in proiectare.

De obicei exista un model standard de poliamida PA6 – cea folosita in cazul semifabricatelor. Aceasta poate avea o culoare naturala alba sau neagra. In cazul acesteia din urma sunt prezenti si aditivi, motiv pentru care caracteristicile de frictiune sunt vizibil imbunatatite. Astfel, poliamida prezinta o rezistenta sporita impotriva razelor UV, dar totodata si in caz de compresiune.

Pentru ca fiecare aplicatie are cerinte personalizate, acolo unde se foloseste poliamida este necesar a fi adaptata potrivit acestora. Trebuie ca produsul final sa prezinte caracteristici mecanice imbunatatite, iar pentru asta sunt adaugati aditivi diversi, care sa contribuie la un rezultat optim.

Care sunt cele mai comune aplicatii in care se foloseste poliamida?

Exista o serie de aplicatii uzuale ce utilizeaza semifabricate din poliamida. Sunt raspandite in industrii tot mai variate si se folosesc pentru a realiza produse diverse, cu prelucrare mecanica. Iata cateva exemple in acest sens: carcasele pentru rulmenti, rotile pentru scripeti, pinioane si roti dintate, lagare de alunecare, distantiere, tije filetate, bucse, amortizoare de vibratii, componente ce necesita rezistenta la uzura, etc.

Spre exemplu, poliamida este ideala in ceea ce priveste rotile din dotarea unor echipamente si dispozitive de miscare datorita avantajelor pe care le prezinta. Asigura o rulare usoara, mai ales pe suprafetele netede. Totodata aceastea sunt favorabile in cazul unor sarcini de incarcare ridicate, necasante. Sunt preferate in experior si pentru faptul ca prezinta o rezistenta chimica buna, in contactul cu apa sarata.

Fiecare achizitie ce vizeaza articole ce au in compozitie poliamida trebuie facuta responsabil, dintr-un magazin de incredere. In cazul rotilor, tente.com/en-ro este o sursa recomandata.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

5 Comments

  1. viatainculori Valeria Chertes spune:

    Multumesc pentru articol, sa stii ca nu stiam pana acum aceste lucruri.

  2. FiiFiind de formație inginer mecanic am avut de multe ori ocazia să testez acest produs!

  3. si eu de ce m-am gandit la confectii cand am citit de poliamida? Oi fi incurcat bocanele si m-am dus cu gandul la poliester, poate? Sper sa nu se supere poliamida asta pe mine si sa mi se strice rotitele de la scaunul de birou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: