Echipează-ți mașina cu tipul de anvelope potrivit

Ca să citez un clasic în viață, că “ Iarna nu-i ca vara”, cred că ar trebui deja să ne gândim că iarna ne poate lua pe nepregătite, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori. Și mă refer aici la toate aspectele, dar cel mai adesea li se întâmplă autorităților și firmelor de dezăpezire, dar și posesorilor de mașini care ar trebui să fie pregătiți pentru echiparea acestora cu anvelope adecvate.
Indiferent de tipul mașinii pe care o deținem, nu ar trebui să uităm că performanțele acesteia depind în mare parte și de tipul anvelopelor folosite. În primul rând, acestea ar trebui să fie potrivite în funcție de sezonul în care ne aflăm și să fie echipate cu anvelope corespunzătoare, putând astfel să se dapteze condițiilor meteorologice sau de carosabil.
Pe lângă siguranța pe care ți-o oferă în trafic, atât ție cât și celorlalți participanți la trafic, cred că nu mai e cazul să spun și despre amenzile la care te expui în cazul în care ești depistat că nu ai anvelope iarnă în condițiile prevăzute de lege. Utilizarea anvelopelor de  iarnă în sezonul rece, NU este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului, obligatoriu trebuie folosite atunci când afară ninge, este lapoviță sau circuli pe porțiuni de drum cu zăpadă sau polei. Drumurile în astfel de condiții sunt imprevizibile și reprezintă o adevărată provocare pentru anvelopele care trebuie să ofere performanțe foarte bune în materie de tracțiune, lucru pe care nu ți-l conferă anvelopele de vară, fiecare dintre ele având caracteristici diferite. Anvelopele de iarnă acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).anvelope
O alternative a anvelopelor de iarnă ar fi montarea de anvelope all season, în cazul în care circulația se face în zone cu ierni mai blânde, iar drumurile parcurse nu sunt extrem de dificile, de exemplu în orașe unde zăpada nu este un impediment constant. În condiții severe de iarnă, însă, cu temperaturi sczute și zăpezi mai mari, obligatoriu este nevoie de montarea de anvelope de iarnă. Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”).

anvelope
Așadar, fiecare tip de anvelope oferă anumite performanțe și se pretează pentru anumiți șoferi, în funcție de tipul autovehicului, modul de utilizare al acestuia sau condițiile climaterice.
Ca o recomandare ar fi să achiziționezi anvelope noi, fie din magazinele tradiționale, sau mai simplu, online pe site-uri specializate și la prețuri rezonabile.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

11 Comments

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Maine-poimaine vine iarna asa ca trebuie neaparat sa le schimbam.

 2. viatainculori Mihaela Curea spune:

  Sotul meu are nevoie de anvelope noi si alege mereu pe baza unor criterii bine stabilite.

 3. Si eu am nevoie de incaltari noi pentru aceasta iarna 😀

 4. noi ne-am propus sa le schimba la anul pe cele de vara si al meu zicea ceva de anvelope all season, dar eu nu sunt de acord cu ele. Cred ca nu sunt nici asa sigure si pana la urma iau d-astea si in 3 ani trebuie sa le schimb. Ori ca fac asa, ori ca iau de vara si de iarna, tot cam aia e, ca daca le schimbi, te tin ambele tipuri 6 ani, nu?

 5. of, si eu ma uit la masina ca ar cam merge schimbate anevlopele de iarna, sunt cam vechiute. doar ca am ceva probleme cu ea iarna si ma gandesc daca merita pentru cat circul cu ea…

 6. Am aflat ceva nou de la tine, ce inseamna initialele simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” de pe anvelope.

 7. Anul acesta nu mai scap nici eu fara anvelope noi . Anul trecut am fost la limita cu ele , dar anul acesta clar imi trebuiesc unele noi!

 8. Si noi trebuie sa ne cumparam anvelope de iarna. Nu stiu de ce, dar tot mai sigure mi se par iarna-vara decat all season.

 9. Si noi trebuie sa ne cumparam anvelope de iarna. Nu stiu de ce, dar tot mai sigure mi se par iarna-vara decat all season.

 10. viatainculori Rokolla spune:

  M-am tot documentat in privinta anvelopelor si am ajuns la concluzia ca aceasta sarcina i-o pun in carca sotului. Sigur se va descurca mai bine ca mine

 11. Noi schimbam anvelopele in functie de sezon, pana acum nu ne-am gandit sa luam anvelope all season. Interesan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares