Pregătește-ți mașina corespunzător pentru iarnă

Nimic nu poate fi mai neplăcut ca, din cauza neglijenței, să rămâi blocat iarna pe un drum, din cauza faptului că mașina nu a fost pregătită corespunzător pentru sezonul rece. Un proverb românesc spune că „omul gospodar își face vara sanie și iarna car”. Haideți să-i dăm crezare, mai ales că mult timp nu mai este până ne vom trezi cu zăpada la ușă și ne va prinde iarăși nepregătiți pe majoritatea dintre noi.
Iată doar câteva lucruri esențiale de care ar trebui să ții cont:
1 Cauciucuri
Nu știu dacă mai este nevoie să spun cât de important este că mașina să fie echipată cu cauciucuri corespunzătoare pentru acest sezon și că primul lucru la care trebuie să ne gândim, este acela că mașina are nvoie de cauciucuri de iarnă. Cauciucurile de iarnă trebuie să aibă o aderență cât mai bună la carosabil, în condițiile în care gheața și zăpada fac frânarea extrem de dificilă, motiv pentru care sunt realizate dintr-un material mai moale decât cel folosit pentru cauciucurile de vară. Riscul de accidente în trafic ar crește considerabil și ar putea fi pusă în pericol atât siguranța noastră, dar și a celorlalți participanți la trafic.
Utilizarea cauciucurilor de iarnă în sezonul rece, NU este condiționată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului, obligatoriu trebuie folosite însă, atunci când afară ninge, este lapoviță sau circuli pe porțiuni de drum cu zăpadă sau polei.
Nici anvelopele all season, nu sunt atât de eficiente în condiții dificile și la temperaturi scăzute precum cele de iarnă, deși, legea permite utilizarea acestui tip de anvelope, cu condiția ca pe ele să apară inscripționarea M+S.
2. Lanțuri
În caz de zăpadă abundentă sau zăpadă inghețată, este necesară montarea lanțurilor de iarnă și sunt o prezență obligatorie în mașina voastră pentru că este posibil să ajungeți în situații extrem de dificile și acestea vă vor fi de folos, sau de ce nu, poți ajuta un alt participant la trafic care nu este echipat corespunzător. Sper că nu este nevoie să vă mai reamintesc, că nu trebuie să rulați pe asfalt uscat cu lanțuri auto montate pe pneuri.
3 Spray-urile anti-îngheț sau reclete
Înainte de aporni la drum, pentru a avea vizibilitate, trebuie curățate geamurile de zăpadă și gheață, dar și oglinzile retrovizoare. Sunt de preferat spray-urile anti-îngheț pentru geamuri și încuietori, sau racletele cu un plastic mai moale.
4 Lopată de zăpadă
O lopată specială pentru zăpadă și o pungă cu antiderapant, s-ar putea să îți folosească atunci când nici nu te aștepți. Nu este de dorit, dar pune răul înainte și gândește-te că ai putea rămane inzăpezit pe un drum îngust datorită unei alte mașini care nu mai poate să înainteze în fața ta.
5 Antigelul
Antigelul este un lichid folosit pentru răcirea motorului care face un circuit închis între propulsor, de unde preia căldură și între radiator, acolo unde această este cedată. Antigelul protejează motorul importiva înghețului, supraîncălzirii și coroziunii.
Deci, adaugă-l și pe acesta în lista de echipare a mașinii pentru iarnă.

( sursa foto: ProMotor)

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

6 Comments

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Multumesc pentru sfaturi.

 2. viatainculori coco spune:

  este un lucru foarte important atat pentru sofer cat mai ales pentru respectul pentru pasageri, nu ne jucam cu asa ceva!

 3. viatainculori Mihaela Curea spune:

  Incepem sa ne pregatim si noi masinile de iarna, revizii, solutie de parbriz, combustibil bun., solutie de dezghetare rapida a geamurilor.

 4. viatainculori Rokolla spune:

  Ma uit la vremea de afara si am impresia ca nu mai este chiar asa mult pana cand vine iarna

 5. viatainculori Ioana Radu spune:

  Anul acesta am luat permisul (examenul l-am dat chiar pe ninsoare :D, la inceputul anului), iar de vreo luna am inceput sa conduc. Sunt super grijulie cu masina si sigur o sa-mi cumpar toate chestiile necesare pentru iarna.

 6. Cauciucuri de iarna avem noi, luate anul trecut, deci ne prinde iarna pregatiti cum se cuvine. In schimb, la primavara va trebui sa mai facem o investitie sa ne luam si anvelope de vara ca cele pe care le avem acum au 7 ani sarmanele si nu prea mai sunt ok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: