Vrei să fii propriul tău șef? Iată spre ce poți opta

De câte ori nu te-ai gândit că ai vrea să fii propriul tău șef, să nu mai fi în postura de angajat și să ai proprii tăi angajați? Nu mai vrei să fii un simplu executant, simți că ești capabil și că poți să o faci mult mai bine decât mulți cărora le-ai slujit, vrei să faci mai mulți bani, să fii propriul tău șef, să iei tu deciziile pe care le consideri cele mai bune, conștientizând totodată faptul că toate astea înseamnă responsabilitate. Acest gând nu îți mai da pace de ceva timp și ai început să te gândești mai mult la tine pe termen lung.
În România, a-ți deschide o firmă necesită multă muncă, o investiție, birocrație și cunoașterea legislației pentru a fi sigur că totul va fi așa cum trebuie.
În funcție de planurile pe care le ai și de pasiunile tale, le ce te pricepi tu mai bine să faci, îți vei alege domeniul de activitate și tipul de firmă, ca formă juridică pe care vrei să-l deschizi. Cele mai răspândite și mai agreate sunt : Societățile cu răspundere limitată- SRL-urile, sau PFA-urile – Prsoană fizică autorizată. 

Iată câteva diferențe între cele două forme juridice pe care ar trebui să le știi pentru început:
Pentru înființare SRL:
– Înființarea unei societăti cu răspundere limitată (S.R.L.) este cea mai răspandită formă juridică datorită răspunderii limitate a asociaților. Valoarea capitalului social este foarte mică, minimumul cerut de lege este 200 lei, iar capitalul este împărtit în părti sociale egale. Acestea nu pot fi mai mici de 10 lei. Poate fi constituită de un asociat unic, iar numărul maxim este de 50 de asociați și administratori, asociații putând fi persoane fizice și persoane juridice.
Pentru înființare PFA :
– Numele PFA este dat, în general, de numele persoanei fizice care urmează să se autorizeze ca PFA, iar durata acțiunii de înființare este de 3-5 zile lucratore din momentul în care dosarul este pregătit pentru ONRC. Un lucru important de știut ar fi și acela că PFA-urile se constituie neplătitoare de TVA. Cei care doresc să devină plătitori de TVA înainte de atingerea plafonului de 300.000 lei urmează să facă o cerere în acest sens la ANAF. Aceștia pot avea și angajați, iar întreaga răspundere pentru datoriile acumulate de întreprindere revin persoanei fizice care deține acest statut.

Dacă din motive administrative sau economice se presupune că ai nevoie de o schimbare sediu social ar trebui să știi că durata acestei acțiuni durează între 5-7 zile lucrătoare dacă schimbrea are loc în același județ, sau de 20 zile lucrătoare dacă e vorba despre alt județ. În ultimul caz, e posibil să fie nevoie de schimbarea denumirii în cazul în care în acel județ mai există o societate cu nume asemănător sau identic.

Pentru înființarea unei firme te-aș sfătui să apelezi la o echipă de consultanți specializați în asistentă juridică și comercială, o „Fabrica de firme” , care să- ți ofere cele mai bune sfaturi și să te ajute la infiintarea firmei. Aceștia vor pregăti, depune, ridica și înmâna actele finale pentru înființarea firmei sau pentru orice alte servicii de care ai nevoie.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

13 Comments

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Multumim pentru sfaturi.

 2. multe onformatii, multe reguli, si din pacate, multe hartii, cam asa merge la noi! mai mult te descurajeaza

 3. Si pe mine ma batea gandul la un moment dat, insa taxele si impozitele m-au facut sa dau inapoi…

 4. Atata vreme cat nu ai un venit constant, baban, multe contracte, ca blogger nu prea merita sa iti faci PFA-uri si alte cele. Mie mi se pare mai simplu sa lucrez pe contracte. Cand am sa ajung sa ma intretin din activitatea pe blog, voi face si pasul acesta.

 5. viatainculori Mihaela spune:

  Prietenul meu tocmai si-a infiintat un PFA ca sa isi poata desfasura activitatea legal si am trecut si eu pe PFA codul 7311 pentru agentiile de publicitate care sa ma ajute cu blogul.

 6. Tot incerc de ceva vreme sa pun pe picioare o afacere dupa ce am vazut ca nu-i dracu chiar atat de negru.

 7. viatainculori Urban Story spune:

  Cand mi-am facut firma am apelat si eu la profesionisti. Foarte utile sfaturile

 8. viatainculori Claudia spune:

  Ca sadeschizi un II sau un PFA e simplu si poti sa faci singurasta. Dar pentru un SRL e mai complicat si cel mai bine e sa apelezi la o firma specializata.

 9. E un pic de umblat, insa e convenabil sa umbli, pentru a nu apela la o firma.

 10. viatainculori Rokolla spune:

  Sa stii ca sunt tare bune solutiile oferite si ma gandesc si eu la un PFA. Inca nu sunt pe deplin convinsa, dar cochetez cu acest gand

 11. E ideal sa fii propriul tau sef, doar ca dupa ce tragi linie si vezi cat trebuie sa dai statului, ti se cam apleaca.

  Si eu am propriul SRL si mi s-a parut o varianta mai convenabila decat PFA. E mult mai versatila forma aceasta si poti realiza mai multe tipuri de activitati pe firma.

 12. Eu sunt propriul meu sef si sincer muncesc mai mult decat daca eram un simplu angajat.

 13. viatainculori Paula Ion spune:

  Ma bate gandul si pe mine sa deschid o mica afacere si sfaturile tale au picat la fix.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: