Ai grijă de sănătatea ochilor tăi și când schiezi!

În ciuda faptului că sticla este rezistentă la zgârieturi și are cea mai bună claritate optică, nu este permisă în sporturile de iarnă, deoarece astfel de ochelari de schi se pot sparge și răni grav ochii atunci când sportivii amatori sau profesioniști cad.

Lentilele de protecție folosite de schiori trebuie să aibă calități speciale

Ce-i drept, există și o excepție: ochelarii confecționați din sticlă sunt mai acceptabili în alpinism, unde rezistența acestor accesorii la impact este mai puțin importantă(o cădere fiind în aceste cazuri oarecum mai rară, dar cu efecte mult mai grave, deseori fatale).

Dar la schiat a cădea este ceva extrem de obișnuit, dovadă că puțini pasionați de acest sport de iarnă au scăpat fără măcar o fractură, dacă sunt weekend de weekend la munte imediat ce începe sezonul alb. Ideea este că oasele se mai repară, chiar dacă trebuie de cele mai multe ori să stai și în ghips, însă dacă îți distrugi vederea… lucrurile nu se mai pot restabili așa de ușor. Uneori consecințele putând fi ireversibile, după cum medicii oftalmologi avertizează de multe ori.

Iată de ce lentilele aproape tuturor tipurilor de ochelari de schi ce se comercializează acum sunt din plastic rezistent la căzături. Majoritatea acestor articole sunt confecționate din policarbonat. Este un material preferatde către producătorii renumiți de asemenea accesorii obligatorii pentru schiori, deoarece policarbonatul are o transparență optică bună și o greutate redusă.

Ochelarii de schi NXTse disting printr-o transparență optică mai mare decât policarbonatul, ce se apropie foarte mult ca performanțe de sticlă și, în plus, sunt rezistenți la temperaturi scăzute. Dar și prețul lor este mai mare.

Vestea bună este aceea că ambele materiale absorb 100% razele UV nocive pentru ochiul uman,oferind astfel o protecție oculară excelentă.

Ce sunt ochelarii de schi „cameleon”?

Vremea în munți este foarte variabilă, mai ales pe măsură ce  altitudinea se schimbă. Astfel, nu doar când se urcă  cu telescaunul spre zona cea mai înaltă a pârtiei, dar și când se coboară cu schiurile din vârf, vremea se poate schimba rapid și radical. În partea de sus a muntelui, soarele poate străluci orbitor, iar ceva mai jos se poate intra într-o zonă cu ceață deasă ori pur și simplu niște nori vor întuneca cerul și schimba lumina în zona unde vă aflați.

Pentru a nu avea probleme de vizibilitate în aceste condiții, dacă vă doriți niște ochelari de schi buni în orice condiții, probabil că o pereche de ochelari cu filtru variabil – fotocrom este ceea ce vă trebuie.

În funcție de intensitatea luminii din zona în care schiați la un moment dat,ochelarii de schi se schimbă după gradul de întuneric, oferind ochilor un nivel extrem de confortabil de vizibilitate în cele mai diverse condiții. Nu e de mirare că auzim tot mai des în ultima vreme vorbindu-se în lumea schiorilor amatori de măști fotocromatice.

E nevoie doar de o perioadă de adaptare, mai ales dacă înainte foloseați ochelari de ski obișnuiți, pentru ca apoi să îndrăgiți filtrul fotocromatic așa cum merită. În plus, este și o bună alternativă la ochelarii cu lentile interschimbabile,care nu sunt întotdeauna convenabil de schimbat, mai ales în ger.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

14 Comments

 1. ochelarii sunt foarte importanti in cazul celor ce schiaza, mai ales sa fie din aceia ce se inchid la culoare in functie de cantitatea de lumina. adevarul e ca zapada este foarte deranjanta la ochi, asa ca e musai sa avem o pereche de ochelari care sa ne protejeze ochii!

 2. viatainculori Rox spune:

  Un articol foarte util. Stiu ca albul zapezii e obositor pentru ochi si se pot intampla multe accidente. Orice piesa de echipament are rolul ei 😉

 3. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Multumesc pentru informatii.

 4. viatainculori Aluculesei Brindusa spune:

  imi plac ochelarii cameleon folositi la schiat,sunt foarte importanti,ei ne pot salva ochii si viata,deci trebuie sa stim c ecumparam si de unde cumparam.

 5. Eu port ochelari si constientizez la 25 de ani ce inseamna o lentila buna. Bine, cazul meu nu se prea aseamana cu cel a schiorilor, insa tot pe acolo ajunge, deoarece asemeni noua purtatorilor de ochelari, cei ce cocoara partia, au nevoie de protectie oculara mult mai mare. Zapada ii poate orbi, frigul e incomod si pentru noi, ceilalti, dar sa iti intre in ochi cu ceva km/h in plus fata de un vanticel, iar rezistenta? E foarte importanta. de aceea poate ca nu m-a pasionat schiatul, insa imiplace sa ii admir pe cei mai viteji coborand elegant partia.

 6. viatainculori Cristina Dragomir spune:

  Nu am schiat niciodata pentru ca mi-e frica, dar daca as face-o, sigur nu m-as incumeta sa ma urc pe ski-uri fara o pereche de ochelari de ski buni pentru ca eu oricum am probleme cu ochii si pe un alb imens si la viteza nu as mai vedea nimic.

 7. viatainculori Mihaela spune:

  Nu le am cu sporturile de iarna dar stiu ca atunci cand practici un astfel de sport trebuie sa iti cumperi toate echipamentele de protectie de care ai nevoie, pentru a te putea bucura din plin de experienta si cred ca ochelarii sunt foarte importanti pentru ca trebuie sa vezi pe unde mergi(schiezi).

 8. Ii apreciez pe cei care practica acest sport si investesc in echipament de calitate pentru sanatatea si confortul lor.

 9. Eu sunt anti iarna, anti zapada, anti orice sport de iarna, daca as putea as sta doar in casa, stiu ca asta e un sport in care trebuie sa investesti pentru ca nu e de joaca.

 10. Nu am schiat si nici nu cred ca o voi face vreodata dar cred ca echipamentul este extrem de necesar. Mai ales ochelarii ce protejeaza ochii de lumina puternica a zapezii.

 11. Eu i-as lua pentru portectia UV, este foarte important sa ne protejam ochii.

 12. Nu am schiat niciodata, dar stiu ca si cand urcam pe munte iarna, aveam mereu ochelari potriviti.

 13. viatainculori Rokolla spune:

  In primul rând îmi plac acei ochelari de protecție fin punct de vedere estetic. Mi se pare ca arată foarte bine. Sunt cu atât mai importanți având in vedere ca sunt și utili

 14. viatainculori Oana Durican spune:

  Nu ma pricep la schi, dar banuiesc ca ochelarii de protectie sunt cam obligatorii la un asemenea sport, care implica si viteza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares