Călărețul de aramă de Paullina Simons – scurt rezumat

Trebuie să recunosc, că am ales cartea „Călărețul de aramă„, scrisă de Paullina Simons, ca pe o alternativă a altei cărți care nu mai era pe stoc și pot să spun că a fost una dintre cele mai bune alegeri pe care am făcut-o în materie de cărți. În ultimul timp am tot citit cărți despre cel de-al doilea război mondial, una mai impresionantă ca alta, dar parcă aceasta le-a intercut pe toate. Ororile războiului, cred că nu le-am putea descoperi în nicio carte de istorie așa cum le descoperim aici. Cele 900 de pagini ale cărții m-au captivat în totalitate încă de la început și voi încerca să fac un rezumat, deși, e destul de greu să cuprind totul în câteva cuvinte.
Odată cu asediul orașului Leningrad de către forțele germane în timpul celui de-al doilea război mondial, se înfiripă și povestea de dragoste a Tatianei Metanova cu Alexander.

Tatiana, o adolescentă inocentă de doar 17 ani, ce face parte dintr-o familie modestă, trăiește împreună cu mama, tatăl, fratele geamăn Pașa, sora ei Dașa, bunicii din partea tatălui, în doar două camere, o baie și o bucătărie comună. Pe tot parcursul povestirii, Tatiana, în ciuda vârstei, a trupului ei firav și delicat, a inocenței, va da dovadă de o forță incredibilă, atât fizic cât și mental.

Alexander, în vârstă de 24 de ani, cu o poveste incredibilă în spate. Ofițer din Armata Roșie, venise din America împreună cu părinții săi care credeau în ideile socialismului rus, dovedindu-se însă a fi o grseală. Părinții lui fuseseră arestați și mai apoi uciși, iar el, rămas singur a fost nevoit să-și însceneze moartea dar făcând și acesta o greșeală fatală. Întâlnindu-l pe Dima, al cărui tată lucra la închisoarea unde era arestat tatăl lui, acesta îi spune intraga poveste în schimbul unei facilități de a-și mai vedea o dată tatăl. Cu acest secret, Dima, ” cel mai bun prieten al lui” îl va șantaja mereu pe Alexander ca nu cumva acesta să renunțe la planul pe care și-l făcuseră împreună, acela de a fugi în America.

Cei doi se întâlnesc întâmplător, pe când Tatiana plecase după provizii pentru familie, fiindcă ei îi reveneau mai toate sarcinile casei. E dragoste la prima vedere, o dragoste diferită de ceea ce cunoscuse Alexander până acum, și necunoscută Tatianei, fiindcă nu mai fusese niciodată îndrăgostită.

Dar întâmplarea face ca rivală ei pentru inimă ofițerului să fie chiar Dasa, sora ei mai mare. Prinsă între dragostea de soră și dragostea pentru Alexander, inima Tatianei devine și ea, un câmp de bătălie. Între timp, Leningradul e izolat de restul tării, căzand în mâinile forțelor naziste, familia lor va trece prin momente dramatice, făcand eforturi să-și procure hrană și să rămană în viată. Tatiana însă își pierde rând pe rând familia, mai întâi fratele geamăn, apoi tatăl, bunica maternă și verișoara, care între timp se mutaseră la ei. Rămase singure, cele două surori trebuiau neapărat să părăsească Leningradul pentru a nu cădea și ele pradă morții din cauza foametei, mai ales. Alexander le ajută să părăsească Leningradul urcându-le într-un camion pentru a putea ajunge în satul unde se retrăseseră bunicilor lor, când a început războiul. Între timp, Dașa își da seamă că între cei doi s-a înfiripat ceva. Slăbite de utimele puteri, în condiții grele de imaginat reușesc să părăsească Leningradul. Peripețiile nu sunt puține și nici ușoare, Dașa se îmbolnăvește grav și ea, Tatiana trebuie să lupte pentru amândouă, mai ales pentru sora ei. Era dispusă să facă orice, chiar să renunțe la Alexander, la propria-i viață, dacă acesta era prețul pe care trebuia să-l plătească, doar ca surorii ei să-i fie bine.

Ce se va întâmpla mai departe, ce soartă vor avea cei doi, va supraviețui Dașa, va reuși Alexander să scape de amenințările lui Dima, cel care își dorea cu orice preț să ajungă în America, cine este “ Călărețul de arama” și ce rol are în această poveste, sunt multe întrebări și răspunsuri care le veți găsi acest minunat roman.

Mulțumesc Libris.ro pentru această lectură de excepție.

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

17 Comments

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Mi se pare drăguță aceasta carte ,mulțumesc pentru recenzie.

 2. viatainculori Cristina spune:

  Calaretul de arama este si pe lista mea de lecturi, dar nu am ajuns inca la ea. Cred ca m-a speriat tocmai numarul mare de pagini, dar pare destul de captivanta din descrierea ta, asa ca banuiesc ca nici nu simti cand o parcurgi.

 3. viatainculori viatainculori spune:

  Problema nu este numarul mare de pagini, tot ai vrea sa mai fie, dar manevrarea cartii e dificila 😀

 4. Foarte interesant! Ce e drept, am cautat sa citesc carti de istorie pentru ca sa inteleg mai bine istoria omenirii, insa parca nu m-a fascinat nimic mai mult decat ce ai scris in aceasta recenzie scurta. Am sa o adaug in lista de dorinte pentru luna februarie…tot vine Sf.Valentin:))

 5. Sper ca anul acesta sa acord o mai mare atentie lecturii, asa ca am pus romanul pe lista de citit.

 6. Libris. ro este locul de unde imi procur si eu de cele mai multe ori cartile preferate.
  Am sa trec in lista si recomandarea ta!

 7. Cred că mi-ar plăcea tare mult să citesc această carte, e pe gustul meu.

 8. viatainculori Mirela Marin spune:

  Palpinată carte! M-ai convins că trebuie citită pentru că finalul poate fi și mai interesant.
  Voi căuta ”Călărețul de aramă”.

 9. viatainculori Deyutza spune:

  Oo armata rosie, pare interesanta cartea… sper ca in 2019 sa reusesc sa citesc si eu mai mult

 10. 900 de pagini? Cred ca aceasta carte a fost scrisa pt mine! Adevarul e ca incep sa imi placa aceste scrieri din timpul razboiului…

 11. viatainculori sosoi paula spune:

  am citit si vazut atat de multe filme despre razboi incat mereu cred ca nu ma mai poate surprinde nimic si de fiecare data ma insel 🙁

 12. Sa stii ca stateam in dubii in legatura cu aceasta carte. Citisem pareri pro si contra, dar acum m-am hotarat sa ii dau o sansa.

 13. Desi cartile istorice nu ma prea atrag, m-ai facut foarte curioasa!

 14. Tre mult mi-a placut recenzia ta! E genul meu de carte…am trecut-o pe lista!

 15. viatainculori Rokolla spune:

  O poveste de dragoste interesanta care se impleteste cu multa actiune. Sunt tare nerabdatoare sa-mi iau si eu cartea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
%d blogeri au apreciat: