Principiul de functionare al convertizoarelor electrice + alte lucruri interesante

Convertizoarele de frecventa, denumite si variatoare de frecventa, sunt acele echipamente electronice ce au rolul de a controla si comanda viteza de rotatie a motoarelor de curent alternativ. Cum fac acest lucru? Ele regleaza mai intai frecventa si marimea tensiunii ce traverseaza motorul.

Pana a ajunge sa vorbim despre modul in care acestea functioneaza, trebuie sa facem o scurta clasificare a acestora. Desi principiul de functionare a ramas acelasi inca din anii ’60, convertizoarele electrica au fost influentate de tehnologia in continua dezvoltare, suferind modificari in ceea ce priveste elementele constructive semiconductoare, dar mai ales modificari ale procesorului. Astfel, din punct de vedere al principiului de functionare, variatoarele de frecventa se impart in:

 • Convertizoare de frecventa cu circuit intermediar;
 • Convertizoare de frecventa fara circuit intermediar.

Principiul de functionare

Convertizoarele de frecventa schimba tensiunea de retea intr-o tensiune continua. Apoi, prin intemerdiul circuitului intermediar de stocare a energiei, bateria conservatoare, transforma tensiunea continua intermediara in una alternativa cu alti parametri de amplitudine si frecventa. Avand in vedere multitudinea transformarilor dintr-o stare in alta pe care le sufera tensiunea, de aici reiese denumirea de invertor, convertor de frecventa. Mai exact, el schimba de doua ori forma de energie din reteaua de alimentare: altervativ – continuu – alternativ.

Principiul constructiv

De regula, convertizoarele de frecventa sunt construite din 3 etaje integrate intr-un circuit de comanda. Ce face acesta? El va controla si comanda activitatea convertizoarelor intocmai dupa cum prevedere aplicatia la care sunt conectate.

Astfel, cele 3 etaje ale echipamentului electronic sunt:

 • Etajul redresor – este conectat la reteaua de alimentare a motorului ce poate fi monofazata sau trifazata. Rolul sau este de a genera o tensiune pulsatorie, de curent continuu pe care o va directiona apoi catre urmatorul etaj.
 • Etajul intermediar – este format dintr-un circuit pentru netezirea tensiunii pulsatorii continue si un circuit de inductivitate pentru deparazitarea impulsurilor tensionate. El va prelua si filtra tensiunea pulsatorie de la iesirea etajului redresor.
 • Etajul de conversie – el face conversia din curent continuu in curent alternativ. In continuarea etajului intermediar va transforma tensiunea continua in tensiune alternativa cu frecventa si amplitudine variabila.

Avantajele utilizarii convertizoarelor de frecventa

In primul rand, variatorele de frecventa sunt o componenta de o mare importanta in toate industriile. Faptul ca pot contola viteza motorului, le-a facut sa fie extrem de cautate si utilizate in cadrul proceselor industriale. Totodata, printre cele mai de interes avantaje se numara:

 • Economia la energie – acest avantaj este mai usor de observat in cazul in care folosesti o pompa sau un ventilator;
 • Mentenanta redusa;
 • Conditii de lucru imbunatatite;
 • Optimizarea proceselor industriale – convertizoarele de frecventa reduc tipul in care motoarele de productie trebuie sa fie oprite pentru racire.

Astfel de dispozitive electronice sunt disponibile la Bmes. Acolo vei afla si alte detalii, in completarea celor enuntate anterior, dar si particularitati ale fiecarui tip in parte. Motoarele monofazate si trifazate de care ti-am spus mai sus se gasesc in cadrul aceluiasi magazin – le poti vizualiza si capata informatii pretioase despre fiecare model in parte.

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

1 Comment

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Mulțumim pentru recomandare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares