Vrei să NU ți se uzeze hainele prea repede? Încearcă aceste trucuri!

Te-ai săturat să ți se lase și să ți se decoloreze hainele după câteva spălări? Nu-ți place mirosul de „închis” pe care îl capătă îmbrăcămintea din șifonier? Iată câteva recomandări pentru a păstra hainele ca noi pentru mai multă vreme!

Sfaturi pentru haine ca să își păstreze culorile, forma și aspectul general

 • Când te întorci de la serviciu, nu-ți pune direct în șifonier geaca, haina de purtat în exterior, sacoul sau încălțămintea: mai lasă-le jumătate de oră afară, să se aerisească. În plus, pune în încălțări câte un pliculeț de ceai, nou sau folosit, pentru a extrage eventuala umezeală adunată peste zi.
 • Nu-ți depozita rochiile în șifonier împăturite sau, și mai rău, îngrămădite pe unde apuci. Ia-ți o husă de aici, introdu rochia pusă pe umeraș, pe care îl atârni apoi în spațiul destinat din dulap. E bine să procedezi la fel și cu costumele.
 • Ai grijă ca razele soarelui să nu pătrundă direct în șifonier, pentru că îți va decolora anumite haine. De asemenea, dacă ai o lumină montată în dulap sau în dressing, e indicat să nu o uiți aprinsă, pentru că va avea același efect ca razele soarelui.
 • Nu pune niciodată haine umede în șifonier, pentru că vor atrage formarea mucegaiului.
 • Spală-ți hainele și usucă-le bine înainte de a le pune în șifonier pentru mai mult timp, deoarece urmele de mâncare, loțiuni de corp, parfum etc. pot atrage insectele. Având în vedere că mirosul de balsam sau detergent pălește după o vreme, e bine să-ți pui în șifonier un odorizant sau un săculeț cu plante aromatice confecționat de tine, care să păstreze un aer proaspăt pentru mai mult timp.
 • Nu-ți supraîncărca șifonierul, pentru că materialele din care sunt confecționate hainele au nevoie să respire. Verifică-ți anual toate articolele de îmbrăcăminte și, dacă ai unele pe care nu le-ai purtat de mai mult de doi ani, renunță la ele. Dacă ai câteva încă bune pe care nu le mai porți, le poți curăța și dona sau, dacă ai unele noi, pe care nu le-ai purtat niciodată, există site-uri pe care le poți vinde.
 • Pentru a păstra forma și culoarea hainelor pentru mai mult timp, e indicat să le speli cu apă mai rece (30-40°). Dacă ai un detergent eficient, nu trebuie să îți setezi mașina de spălat pe cea mai ridicată temperatură posibilă.
 • Pentru a proteja exteriorul hainelor, spală-le întoarse pe dos, mai ales dacă au printuri, broderii sau alte decorațiuni.
 • Evită pe cât posibil clorul și folosește oțetul, un înălbitor mai ușor, dar natural, pentru a păstra fibrele hainelor în stare bună pentru o perioadă mai lungă. Pentru a estompa mirosul de oțet, îl poți combina cu câteva picături de ulei esențial de eucalipt, mentă sau alte arome care îți plac.
 • Usucă hainele pe cât posibil afară, în aer liber. Uscătoarele electrice tind să strice forma hainelor, să uzeze fibrele și să scoată culorile din ele.
 • Când ți-ai murdărit o bluză, un pantalon etc., scoate imediat pata. Cu cât o lași mai mult, cu atât va fi mai greu de îndepărtat și, în procesul de eliminare a acesteia, e posibil să deteriorezi materialul.

Dacă vrei să nu ți se decoloreze hainele, să nu se lase țesătura și să nu capete mirosuri neplăcute, ține cont de aceste câteva reguli de curățare și depozitare: spală-le cu apă mai rece, usucă-le afară și depozitează-le spațiat.

Sursă foto: pixabay.com

 

viatainculori
viatainculori
Am trecut prin toate culorile pe care mi le-a oferit viața, pe unele le-am iubit, pe altele le-am urât. Prea târziu am înțeles că puteam să-mi aleg culorile pe care le doream, că puteam să-mi construiesc propriul meu curcubeu. Printr-un început timid, încerc să adun gânduri, trăiri, stări, informații pe care să le împărtășesc cu voi, cei care ajungeți să poposiți în casa mea. Nu mă lovi, sunt scorpion și voi scoate acul atunci când nu te aștepți și când crezi că te-am uitat.

1 Comment

 1. viatainculori Valeria Chertes spune:

  Mulțumesc pentru sfaturi,am sa țin cont de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares