Care sunt suplimentele nutritive folosite în sport?

Suplimentele nutritive (vitamine, minerale, proteine, extracte din plante etc.) sunt consumate în sport pentru îmbunătățirea rezultatelor sportive. Combinațiile acestora sunt frecvente, cei care consumă astfel de suplimente folosind în general 2-3 feluri de suplimente nutritive în mod regulat. Suplimentele nutritive consumate cel mai des sunt anti-oxidanții (vitaminele C și E etc.), proteinele și aminoacizii.

Pentru sportivi cel mai frecvent motiv pentru consumarea suplimentelor nutritive e îmbunătățirea performanței, precum și faptul că alimentele consumate, indiferent de cât de bogate sunt în nutrienți, nu sunt de ajuns pentru atingerea performanței dorite. Sunt deja folosite suplimente nutritive în sporturi care n-au nimic în comun cu antrenamentele cu greutăți: fotbal, arte marțiale sau ciclism. Pentru fiecare sport se poate găsi suplimentul nutritiv care se pretează cel mai bine.
5109192523_bb7540ea4e_b

Cei mai mulți dintre noi avem posibilități financiare limitate. Totuși care este suplimentul nutritiv cel mai important, care merită cumpărat, și care e suplimentul care poate fi omis?

Proteina e cel mai important supliment nutritiv. Aportul adecvat de proteine e necesar pentru creșterea masei musculare și în timpul dietei pentru menținerea acesteia. Te poți antrena oricât de mult la sală, dacă nu consumi suficiente proteine.

Multivitaminele de calitate – Antrenamentul cu greutăți și cel cardio pune sarcină mare pe organism, astfel se va simți o lipsă a micronutrienților de bază. Dacă adăugăm și faptul că organismul se regenerează și se dezvoltă, va fi clar că e nevoie de mai mult decât consumul general de vitamine și minerale. În cazul eforturilor mari, trebuie alese multivitamine create special pentru sportivi.

Ulei de pește (Omega 3) – Acest supliment are multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi cea a articulațiilor și reducerea durerilor articulare. Uleiul de pește ajută și la menținerea unei nivel bun al colesterolului și reglează tensiunea arterială, ajută la combaterea durerilor de cap și la depășirea depresiei.

Creatina – După proteină, e regina suplimentelor nutritive pentru creșterea masei musculare. Cu folosirea creatinei te poți antrena mai intens, vei avea mai multă energie și putere. Creatina contribuie la dezvoltarea musculară. Senzația de mușchi „pompați” ajută la concentrarea mentală și motivează.

Formule pre-antrenament – Formulele de pre-workout sunt foarte populare. Aceste suplimente oferă energie, ajută în concentrare, sunt utile împotriva oboselii și stresului, motivează. Cele mai multe formule de pre-antrenament conțin optimizatoare de oxid nitric. Oxidul nitric mărește fluxul sanguin și, similar cu creatina, oferă energie, dar mai și pompează mușchii. Astfel combinația oxidului nitric și a creatinei este optimă.

BCAA sau aminoacizii cu lanț ramificat sunt suplimente populare, ajutând la regenerarea musculaturii și la sinteza proteică. Funcționează foarte bine dacă avem nevoie de rezistență.

Bineînțeles, există și alte suplimente nutritive eficiente, fie că-i vorba de mărirea masei musculare, fie de dietă. Glutamina, optimizatorii de testosteron și formulele post-antrenament sunt alegeri excelente. Aici se pot vedea doar cele mai bune suplimente nutritive, esențiale pentru a avea rezultate la sală.

Trebuie să se știe faptul că mâncarea adevărată nu poate fi înlocuită cu suplimente nutritive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *