Carte sau e-book?

Internetul a apărut în viața românilor prin anii 90. Eu aveam conexiune la internet în 1993. Am “lucrat” pe dial up până prin 1996. Apoi am renunțat să mai intru pe net, deoarece costurile erau imense. Am repus internet în casă prin 2002. Lucram la o sală de net și am reușit să-mi trag fir până acasă. Atunci toate computerele erau non-stop ocupate. Ziua venea lumea să-și verifice e-mailurile, să comunice cu alții folosind platforme gen mIrc și yahoo messenger.
Copiii veneau să se joace diverse jocuri, țin minte că era nebunie în rețea cu Counter Strike. Noaptea, unii reveneau ca să intre pe site-uri deocheate sau să se converseze cu fetele superbe de la Studio de Videochat profesionist.
Se zicea atunci că niciun român nu are acces la fetele noastre, când majoritatea pe care i-am

văzut acolo erau români, cu identități furate. Se furau în prostie CC (credit cards) ale americanilor, putând să-ți faci comenzi de pe internet de diferite chestii. Până și eu am avut un website doi ani, plătit de un prieten cu un CC “împrumutat“.
Însă, majoritatea, ca să nu fie prinși de poliție, se mulțumeau să se uite la fetele care se dezbrăcau în fața camerei video. Nu puteau fi prinși, deoarece IP-urile erau de la o sală de net. Nu puteai nici să-l tragi de mânecă pe patron că cineva a furat de pe net, folosindu-se de PC-ul de la sală.

Odată cu internetul, cărțile au început să fie uitate, încet-încet. Lumea când avea de căutat ceva, căuta pe internet. Rar mai vedeai pe cineva să caute informații după metoda veche, răsfoind o carte. Azi, abonamentele la librării sunt puține. De fapt, nici nu știu dacă mai există abonamente. Librăriile nu am văzut să mai aibă aceeași căutare, ca pe vremuri.
Mă bucur însă, că sunt anumite cărți pe care nu le găsești on-line. Pentru ele trebuie să te duci la bibliotecă. Pe de-o parte e bine, pe de alta nu-i chiar așa OK, deoarece pierzi timp prețios ducându-te până în centru, apoi căutând în cartea dorită anumite informații. Așadar, putem vorbi despre o luptă între internet și cărți? Eu sunt de părere că DA.
Știu că, unele cărți vechi nu le vei găsi în format e-book pentru toți banii din lume. La fel și cu alte cărți rare.

Internetul e ca un luptător nou, plin de mușchi și steroizi, care bate totul în jur, pe când cartea o văd ca pe un bătrân sfrijit, un fel de sensei, care zice că lupta e inutilă. Dar dacă îl calci mult pe coadă, te bate cu un deget. Aici este puterea cărții.

Într-un război internet vs. carte vom vedea cum internetul câștigă bătălie după bătălie, însă mi-ar plăcea să cred că războiul va fi cucerit de carte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *