Cărți versus internet

bookHai să discutăm despre ceva foarte la modă. Internetul. Acesta a apărut în viața noastră din anii 90. Eu aveam conexiune la internet în 1993. Am “lucrat” pe dial up până prin 1996. Apoi am renunțat să mai intru pe net, deoarece costurile erau imense. Am repus internet în casă prin 2002. Lucram la o sală de net pe vremea aia, iar afacerea mergea destul de bine. nu era afacerea mea, zic de afacerea cu sala de net, deoarece toate computerele erau non-stop ocupate. Ziua venea lumea să-și verifice e-mailurile, să comunice cu alții folosind platforme gen mIrc, sau, mai târziu, yahoo messenger.
Copiii veneau să se joace diverse jocuri, țin minte că era nebunie în rețea cu Counter Strike. Noaptea, unii reveneau ca să intre pe site-uri pornografice sau să se converseze cu fetele de la videochat.
Nu știu ce spuneau toți că niciun român nu are acces la fetele noastre, când majoritatea pe care i-am văzut acolo erau români, cu identități furate. Se furau în prostie CC (credit cards) ale americanilor, putând să-ți faci comenzi de pe internet de diferite chestii.
Însă, majoritatea, ca să nu fie prinși de poliție, se mulțumeau să se uite la fetele care se dezbrăcau în fața camerei video. Nu puteau fi prinși, deoarece IP-urile erau de la o sală de net. Nu puteai nici să-l tragi de mânecă pe patron că cineva a furat de pe net, folosindu-se de PC-ul de la sală. Așa că, toata treaba mergea strună.

Însă, odată cu BOOM-ul internetului, cărțile au început să fie uitate, încet-încet. Lumea când avea de căutat ceva, căuta pe internet. Rar mai vedeai pe cineva să caute informații după metoda veche, răsfoind o carte. Azi, abonamentele la librării sunt puține. De fapt, nici nu știu dacă mai există abonamente. Habar n-am.
Mă bucur însă, că sunt anumite cărți pe care nu le găsești on-line. Pentru ele trebuie să te duci la bibliotecă. Pe de-o parte e bine, pe de alta nu-i chiar așa OK, deoarece pierzi timp prețios ducându-te până în centru, apoi căutând în cartea dorită anumite informații. Pe internet e mai ușor, ai căsuță de SEARCH și internetul face totul pentru tine.
Așadar, putem vorbi despre o luptă între internet și cărți? eu sunt de părere că DA.

Internetul e ca un luptător nou, plin de mușchi și steroizi, care bate totul în jur, pe când cartea o văd ca pe un bătrân sfrijit, un fel de Pat Morita (Karate Kid), care e de părere că lupta e inutilă. Dar dacă îl calci mult pe coadă, te bate cu un deget. Aici este puterea cărții.
De exemplu, nu vei găsi Carti de Max Lucado pe internet. Adică le vei găsi, însă doar să-ți faci comandă, nicidecum să le dai jos și să faci ce vrei cu informațiile de acolo.

Într-un război internet vs. carte vom vedea cum internetul câștigă bătălie după bătălie, însă, într-un final, războiul va fi cucerit de carte. sunt anumite informații folositoare pe care nu le vei găsi prea curând pe internet, oricât ne-ar plăcea nouă să nu credem acest fapt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *