Ce-ai face pentru copilul tău?

Dacă pui întrebarea asta unui părinte, răspunsul va veni invariabil același: TOTUL.
Însă, de multe ori, asta nu e neapărat valabil. Da, copilul are parte de dragoste părintească, de haine, de rechizite, de mâncare diversă, acces la TV și internet, cam de orice ar vrea. Însă, când copilul cere vreun telefon mobil de ultimă generație, puțini părinți i-ar lua. Nu vorbesc de copii de bani gata, ai căror părinți le satisfac orice capriciu, ca nu cumva să-i lipsească ceva copilului. În acest caz, tot îi lipsește ceva acelui copil: EDUCAȚIA!

Și ce-i mai greu pentru un copil de bani gata când va trebui, mai devreme sau mai târziu, să aibă singur grijă de el, de casă, poate de un frate sau soră mai mică. să vedem atunci ce va face copilul râzgâiat care știa că se ocupă tăticul sau mămica de toate cele.

Știu un caz în care un copil de bani gata a rămas singur pe lume la 22 de ani. În primii doi ani a distrus toată averea părinților, a vândut case, mașini, bijuterii, proprietăți. A rămas cu un apartament de 3 camere, în centrul Bucureștiului, o mașină vechiuță, de acum 10-12 ani și cu teribilul gând că va trebui să muncească, să se poată întreține.
Nu lucrase decât o singură vară, în cadrul companiei tatălui său, companie pe care o pierduse după moartea acestuia. Așadar, nu avea experiență în niciun domeniu, doar licența în drept. Și el credea că va lucraimediat ca avocat al unor personalități sau chiar judecător. Credea că din vorbă se va rezolva totul în jurul lui și mulțimea va sta să-l asculte ca pe Mesia. Nimic mai fals. a observat că trebuie să muncească zdravăn într-un cabinet de avocatură, unde nu-l primeau decât pe un post de jurist debutant, pe salariul minim pe economie.
A trebuit să strângă din dinți și să se apuce de muncă. Avea de plătit întrețineri din urmă, lumina, telefonul, toata angaralele. Încet-încet, a lăsat ieșirile în cluburi, băuturile scumpe, țigările de foi și viața pe care o ducea.
În prezent s-a lăsat de tot de fumat, după ce trecuse pe țigări normale. Nu că n-ar avea bani, ci pentru că pur și simplu nu le mai voia. În club a ieșit ultima dată anul trecut, la o petrecere organizată de firma de avocatură unde lucrează deja ca avocat, nu ca jurist debutant.

Și-a făcut o familie, are un copil pe care-l iubește ca pe ochii din cap. Îi cumpără cam de toate copilului, însă nu-l ține în puf. Când i-a cerut acesta un iPhone 6, i-a dat altceva. O lecție de viață, alături de alt telefon mai slab. L-a învățat că nu are nevoie de un telefon de fițe, pentru a se făli în fața colegilor. Explicația nu i-a priit cine știe ce copilului însă.

Dar mi-a plăcut că a pricepul lecția pe care i-a oferit-o tatăl său, odată cu onomastica de 10 ani. Copilul ceruse o petrecere de ziua lui. Fusese invitat la ziua unui coleg și-i văzuse pe animatorii profesioniști de la www.paradisulpersonajelor.ro. Taică-su a zis “OK, cum să nu, am să-ți fac o petrecere de pomină.

A fost o petrecere superbă, cu tort, copii, personaje de desene animate, artificii, confetti, muzică, de toate. Iar când tatăl său trebuia să plătească pentru distracție, a dat din colț în colț, că n-are bani. Vorbise înainte cu cei de la Paradisul Personajelor și le explicase că vrea să-i dea o lecție de viață copilului. Cel mic, contrar așteptărilor sale (credea că va alerga la maică-sa să-i ceară bani), a venit cu pușculița. Și-n pușculiță avea suma pe care trebuia s-o plătrească.
– De unde ai atâția bani?
– Din alocație și banii de buzuinar pe care mi i-ați dat. Știam de la George
(colegul la care onomastică fusese anul trecut) cam cât costă toată petrecerea așa că am strâns bani.
– De ce?
– Pentru că nu e chiar pentru orice copil și nici noi n-o ducem extraordinar de bine. Am strâns banii, mi-a mai dat și bunica. Am toată suma.

În ziua aceea toată lumea a învățat o frumoasă lecție de viață. Copilul a înțeles că și taică-su muncește pentru un iPhone sau pentru o petrecere, pentru mâncarea de-o au pe masă, iar tatăl lui n-a mai văzut un copil de 10 ani în fața lui, ci un bărbat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *