Ce trebuie sa stii cand alegi un hidrofor

Este un termen cunoscut de aproape toata lumea, il auzim peste tot, insa putini sunt cei care stiu de fapt ce este si cum functioneaza un hidrofor. Dupa o documentare prealabila va prezint un scurt ghid practic care va va arata ce trebuie sa stiti cand alegeti un hidrofor.

Piata ofera varietate din toate punctele de vedere. Spre exemplu, poti gasi hidrofoare de putere ridicata sau mai redusa, hidrofoare de adancime mare sau mai mica, hidrofoare cu vase de expansiune de volume mari sau mai reduse. Cum alegi varianta cea mai buna pentru tine? Citeste in continuare!


In primul rand, trebuie sa stii ca hidroforul este in fapt un sistem care alimenteaza o locuinta cu apa. Pentru cei din mediul rural care isi doresc sa nu ramana inmarmuriti in traditie, fara a beneficia de evolutiile tehnologice, hidroforul este o dotare de dorit in orice gospodarie. Selectia unuia potrivit cu situatia faptica trebuie sa tina cont de urmatoarele elemente:

  1. Marimea vasului de expansiune

Cunoscuta si sub denumirea de rezervor, marimea acestei componente a hidroforului este determinata de numarul de consumatori, frecventa consumului si presiunea apei din sistemul de alimentare.

Cu cat rezervorul este mai mic, cu atat si pornirile hidroforului vor fi mai dese si consumul de apa mai ridicat. Spre exemplu, pentru o familie de 4 persoane sau mai mult, trebuie achizitionat un hidrofor cu un vas de expansiune de cel putin 50 de litri, pentru a optimiza consumul de energie electrica si de apa. Vasele pot avea capacitati diverse, iar cele mai utilizate sunt cele de 24 de litri. Totusi, daca nevoile de consum o impun, va trebui aleasa o versiune de capacitate mai mare.

  1. Adancimea de pompare

Inainte de a cumpara un hidrofor va trebui sa stii care este adancimea putului sau fantanii din care urmeaza sa fie pompata apa. Cu cat adancimea este mai mare, cu atat vei avea nevoie de un produs din categoria hidrofoare de putere sau hidrofoare de adancime. Acestea pot pompa fara probleme apa in locuinta, chiar daca distanta dintre hidrofor si luciul apei este de 30 de metri.

In cazul in care adancimea nu este atat de mare, poate fi ales un hidrofor cu putere de aspiratie de pana la 9 metri. Se va dovedi practic si util, furnizand apa curenta necesara, fie pentru alimentarea locuintei, fie pentru irigatii sau alte scopuri. Trebuie stiut insa faptul ca pentru sistemele de irigatii sunt recomandate hidrofoare de putere mai mare.

  1. Sisteme moderne, cu solutii automatizate

Fara doar si poate oricine isi doreste sa aiba cat mai putine interventii la echipamentele pe care le achizitioneaza. Hidrofoarele nu fac exceptie, prin urmare e recomandata achizitia unui hidrofor cu sistem integrat automatizat, mai exact cu pompa auto-amorsanta, care va opri automat echipamentul atunci cand sesizeaza lipsa apei.

Solutiile moderne, automatizate, presupun, de asemenea, si un plus la partea de eficienta energetica. Trebuie luat in calcul si acest aspect, intrucat nimeni nu isi doreste consumatori foarte mari si facturi uriase la energia electrica. Prin urmare, alegeti un hidrofor cu un consum de energie redus!

Documentarea si informarea temeinica ar trebui aplicata de fiecare data inainte de a face orice achizitie. Acesta este si cazul hidrofoarelor, in a caror selectie veti fi ajutati de recomandarile de mai sus. Pentru informatii suplimentare despre hidrofoare, puteti accesa si site-ul www.shop-einstal.ro.

One thought on “Ce trebuie sa stii cand alegi un hidrofor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *