Cele mai mari salamandre din lume mănâncă de la Petpal!

Am văzut un filmuleț pe facebook. Un animal diform, ca o șopârlă. Ceva extrem de urât. Ăsta e filmul cu pricina.

Cum filmul prezenta doar câteva secunde, unde animalul mergea acolo liniștit, mai nimeni n-a știut să răspundă la întrebarea firească: “Ce animal e ăsta?
Doar unul a știut să zică salamandră. Însă nu-mi venea să cred că urâțenia aia e salamandră. Doar salamandrele pe care le știam eu sunt negre cu galben au o lungime de maxim 15 cm și sunt cauciucate la atingere.
Asta pe când animalul din videoclip este maron, are un metru și ceva lungime și e slinos. Imposibil să fie salamandră!
Ei bine, chiar aia e. În Asia trăiesc niște specii de samanadre uriașe. În China ajung unele chiar și la 1,80 m, la vârsta de 30 de ani. Acum mă gândesc la cartea “Războiul Samandrelor” de Karel Čapek, unde scriitorul zugrăvea în cuvinte un război între salamandre uriașe care ajung să stăpânească apele lumii, având ciocniri violente cu oamenii. Cartea v-o recomand cu căldură, e genială. Cred că mă reapuc s-o citesc.

Dar dacă în Asia oamenii chiar cresc aceste animale pentru hrană (zice-se că-s o delicatesă – nu mă mir, la 1,80 cm, mănânci din aia cât să saturi 3 familii!), oare cu ce le hrănesc ăștia? Că presupun că nu le dau pâine și orez. Sau pește, ori ce mai bagă în ei asiaticii, cine știe ce gândaci.
Mă gândeasc la faptul că, având asemenea animal de crescut, trebuie să-i iei mâncare de calitate, de la www.petpal.ro

Dar hai să vedem exact ce e salamandra asta de care am tot vorbit.

E un nume comun pentru aproximativ 550 specii de amfibieni, cu aspect exterior asemănător cu al șopârlelor, doar că au coada puternică și botul scurt, fiind mai solide decât șopârlele. Primele fosile de salamandre, din ordinul Caudata, au datează de acum 164 de milioane de ani, fiind dwscoperite China și Kazahstan. Salamandrele contemporane fac parte din specia Urodela. Acestea se împart în 3 categorii.
– unele acvatice pe tot parcursul vieții
– unele terestre
– unele hibride, putând trăi atât pe uscat cât și în apă.

Unice printre vertebrate, salamandrele au capacitatea să regenereze membrele pierdute sau alte părți ale corpului, spre deosebire de șopârle care-și pot regenera doar coada ruptă. E și acesta un sistem bun de apărare. Dacă o șopârlă este prinsă (ca și iguana), aceasta își lasă îăn urmă coada care se zvârcolește, în timp ce ea se salvează fugind, predatorul fiind ocupat cu coada care se mișcă și 10 minute după separarea de corp.

Mie-mi plac salamandrele, sincer să fiu. Însă vorbesc de cele negre cu galben, pe care le cunosc de la țară, unde stăteau să mă pot juca cu ele, fără să mă muște, fără să fugă. Cineva-mi spunea că acestea sunt salamandre de foc, iar legenda spune că nu ard. Însă să nu faceți imprudența să aruncați o biată salamandră pe foc… vouă v-ar plăcea să vă ardă cineva de viu?

Dacă aș ajunge în china, știu că n-aș încerca carne de salamandră. Deși p-acolo nici nu știi bine de cățel mănânci… Depinde de restaurante. Aș mânca însă șarpe, deoarece îmi place. Mi-au plăcut cei 3 șerpi mâncați la țară, copți pe jar. Sunt curios cum i-or face în china.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *