Cum de suntem pe locul 7 în lume la fotbal?

În clasamentul mondial al echipelor naţionale de fotbal, FIFA/Coca-Cola, România ocupă un neverosimil loc 7, înaintea unor state ca Anglia, Spania, Olanda, Italia sau Franţa şi, sincer, nu-mi dau seama cum de se întâmplă asta, când văd că jocul tricolorilor lasă mult de dorit. Generalul Anghel Iordănescu are o marotă: în echipa naţională trebuie să fie câţi mai mulţi stelişti. Ei bine, cu toate că jocul naţionalei noastre e neconvingător, în statistici, avansăm. Poate îmi explică cineva pentru ce merite suntem pe locul 7 în lume la fotbal…

Baza de selecţie a naţionalei noastre e extrem de restrânsă. La Steaua (aşa-zisa FCSB), puţini fotbalişti merită să îmbrace tricoul naţionalei (Adi Popa şi Chipciu, în ciuda faptului că ultimul e contestat de mulţi), iar dintre stranieri, doar Maxim joacă la un nivel acceptabil în campionatul german. Se mai spun lucruri frumoase şi despre Răzvan Cociş, cel care în vederile fostului selecţioner, Piţurcă, trebuia să figureze neapărat în naţională. Însă acesta joacă într-un campionat (al Statelor Unite) care nu reprezintă o forţă pe plan mondial. În plus, a şi împlinit 33 de ani.

Mai mult, câţiva fotbalişti din primul 11 sunt accidentaţi, nu au echipă (ca Raţ), sunt nerefăcuţi (Marica) sau au ajuns la nişte formaţii necunoscute (Torje şi Keşeru). Şi totuşi, România e pe locul 7 în lume, Dumnezeule mare! Dintre jucătorii mai tineri, nu văd pe nimeni mai răsărit. Poate doar fundaşii Toşca, A. Marc şi Steliano Filip ar merita să fie selecţionaţi, în lipsă de altcineva mai de soi, deşi ultimul s-a impus, în ultima vreme, pe postul de mijocaş stânga.

Postul de portar e acoperit, dar nu şi cel de fundaş dreapta. Cristian Săpunaru a dispărut nu ştiu pe unde, Paul Papp a jucat catastrofal în ultima vreme, Luchin (care atunci când juca la Dinamo era o soluţie pentru naţională) e ieşit din formă, Gabi Tamaş, care putea fi o soluţie de avarie, nu se ştie pe unde a mai ajuns între două restaurante, Alexandru Măţel a eşuat la Dinamo Zagreb, iar alt fundaş care să joace pe dreapta nu mai văd.

Fundaşi centrali mai găsim, pe lângă tinerii Toşca şi Marc ar mai fi câţiva, în afară de Gardoş (accidentat) şi Chiricheş, între care Moţi, Dragoş Grigore şi Dorin Goian, deşi ultimul se apropie de “pensie”. Pe stânga ar fi tot Toşca sau Filip, fiindcă Ştefan Radu refuză naţionala, iar la mijloc intervin iar probleme. Nu ştiu de ce, Iordănescu se preface că nu-l vede pe Budescu, un mijlocaş de creaţie de preferat lui Sânmărtean, fiind mai tânăr şi mai vivace. La mijloc ar mai fi Prepeliţă şi Tănase, dar ceilalţi care mai jucau, de obicei, ca Bourceanu, Anton şi Nistor, sunt ieşiţi din formă.

În atac e iarăşi o problemă. În afară de “turcii” Torje şi Stancu, ambii mult sub forma care i-a consacrat, ar mai fi noul “bulgar” Keşeru. Marica n-a jucat, iar fotbaliştii mai tineri s-a văzut că nu constituie o soluţie. Ei bine, cu acest lot, cocoţat conjunctural pe locul 7 în lume, şansele de viitor ale naţionalei României sunt limitate. Ca să aflăm ultimele noutăţi din fotbal, trebuie să căutăm pe internet “stiri uefa 2016” şi vom fi la curent şi cu isprăvile tricolorilor.
uefa2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *