Cum faci dintr-un hobby o afacere?

Vechiul meu prieten, Vladimir, şi-a deschis un magazin pentru vânători şi pescari. El însuşi este un pasionat de vânătoare, iar la pescuit merge adesea. De mai multe ori mi se plânsese că nu găseşte nu ştiu ce unelte speciale pentru pescuit, în afara unor făcături chinezeşti cam scumpe şi de proastă calitate. Şi uite că şi-a transformat un hobby într-o afacere de familie. Pe lângă magazinul fizic, şi-a înfiinţat şi un magazin online. De altfel, astăzi vom vedea cum să faci dintr-un hobby o afacere.

Vladimir mi-a spus că poate fi găsit la magazinul fizic, pe care m-a invitat să i-l vizitez. Soţia lui are grijă de magazinul online. Am trecut într-o după-amiază să-i văd magazinul. Mi s-a părut destul de bine amplasat şi m-am gândit că şi-ar putea face vad în acel loc. Vlad plasase o firmă luminoasă, care pe timpul zilei nu funcţiona. Asta mi s-a părut a fi o greşeală şi i-am şi spus:
– De ce nu aprinzi tu firma luminoasă, doar fiindcă eşti zgârcit şi vrei să faci economie de electricitate?
Furtun Luminos Albastru la metru

– Nu m-am gândit la asta, răspunse Vladimir, dar firma se aprinde singură, când nu mai există destulă lumină naturală, tocmai ca să nu mai am grija ei.
– Mda, dar eu unul aş fi procedat în aşa fel încât să atrag cât mai mult atenţia asupra magazinului, iar o firmă luminoasă sare în ochi.
– O să mă gândesc la asta, promit! Mai ai vreo observaţie serioasă de făcut? Ce te mai nemulţumeşte?
– Dacă chiar te interesează părerea mea, prea puţin avizată, ce-i drept, să ştii că aş atrage şi mai mult atenţia asupra faptului că există un nou magazin în cartier…
– Păi am răspândit fluturaşi pe aici, prin apropiere, mă întrerupse Vladimir.
– Foarte bine, dar aş fi atras atenţia mai mult asupra magazinului fizic, eventual prin alte lumini colorate. Le-aş fi pus de jur-împrejurul vitrinei, care mi se pare cam mică, la o adică.
– N-ar fi prea ca la ţară, băiete?

Am mai discutat puţin pe tema asta, în timp ce ne îndreptam spre biroul lui. Era prea mic, după gustul meu, dar mi-am explicat acest lucru prin faptul că aşa rămânea mai mult loc pentru depozitul de marfă. Am luat loc şi Vladimir a rugat o fată să ne facă nişte cafea.
– Să ştii că poate ai dreptate, reluă el. N-ar strica mai multă lumină în vitrină. Dar nici nu ştiu ce să caut.
– Păi caută CabluConectica aici, îi răspundei eu, arătându-i laptopul de pe birou.
– Vorbeşti serios? făcu Vlad. Asta-i o firmă sau ce?
– Da, ştiu de ea din iarnă. Mi-am cumpărat de acolo nişte luminiţe pentru pom. Precis găseşti ceva luminos acolo, un cablu, un furtun ceva…
– Aha! exclamă Vladimir. Uite un furtun luminos albastru la metru! Îmi place site-ul! S-ar vedea frumos albastrul ăsta în vitrină. Plus că mai e şi firma luminoasă verde…
– Da, o să mai ai nevoie de încă ceva roşu, adăugai eu.
– N-o să fie cam ţipător?
– Ba da, dar numai un pic. Eu aşa aş face.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *