Cumpărăturile online sunt sigure?

Românii au început și ei să-și facă o parte dn cumpărături online. Nu mulți, însă se mișcă treaba. Însă majoritatea sunt încă reticenți la shoppingul pe internet:
– Nu știi unde se duc banii tăi și cum îi recuperezi, dacă e vreo problemă!

De aceea se preferă încă achiziționarea unuio produs “la botul calului“, adică direct la magazin.
– Mă duc acolo, văd produsele, îl aleg pe cel care-mi place cel mai mult, văd specificațiile tehnice, cer și părerea sinceră a celui din magazin, apoi plătesc și iau produsul acasă. În aceeași zi chair, nu să dau banii acum pe-o poză frumoasă, iar produsul, POATE să vină peste 2-3 săptămâni sau chiar mai mult.

Așa gândeam și eu în urmă cu 3-4 ani. Până am făcut primele cumpărături de pe un site din afară. În România mai plătisem o factură, un hosting, un domeniu, chestii “uzuale” și relativ ieftine. Prima experiență cu un produs cumpărat de pe Ebay a fost foarte proastă. Am luat un ceas frumos, care nu mergea. Nu mi-am primit banii pe el, l-am dus la reparat de 2 ori și tot degeaba. Arată doar bine, în rest, funcționează câteva minute și stă. Am zis inițial că nu cumpăr de acolo niciodată. Dar după 3 zile, m-am pomenit făcând o comandă pe un site fantomă. A venit produsul după câteva zile, direct din Germania. Nici până acum nu știu ce site era ăla, deoarece am uitat de el.

Mai există posibilitatea de a-ți cumpăra on-line de pe site-uri de încredere, testate de-a lungul anilor de milioane de clienți mulțumiți. Ebay, Amazon, Aliexpress etc. Un prieten și-a luat o super placă video de pe Ebay cu 200 de dolari. Am râs de el l-am auzit că a dat cu tot cu transport vreo 270 de dolari. Însă i-a venit placa, exact ceea ce comandase. Și mi-a cam rămas râsul în gât, căci el are placă video de se vinde la noi cu 700 de euro, luată cu o treime de preț.

Eu mi-am luat carcasă nouă pentru PC, dar tot nu sunt foarte mulțumit de temperaturi. Mi se par cam mari. Ventilaroarele astea cu care a venit carcasa instalate sunt o prostie. Și cum o minunăție de Scyte costă cât juma de porc, am zis să fac altceva. Să-mi iau un ventilator industrial. Vorbesc câțt se poate de serios. Vreau să-mi bage aer într-o veselie în carcasă. Am văzut câteva ventilatoare axiale, carcasate, dar și un ventilator centrifugal. O fi el ceva mai măricel, însă voi avea 20 de grade, dacă nu mai puțin în carcasă. Seamănă cu o turbină turbo de Porsche! Aștept să-mi ajungă și să-l montez.
Mai văzusem un român “nesănătos” care-și instalase într-un PC un dispozitiv de răcire, exact ca la frigidere. Avea 0 grade oricât ar fi forjat procesorul! Un sistem de ăsta aftermarket merge la OC…

Și chestia asta nu-i nouă. Exact când mă gândeam că ce chestie mișto am făcut eu, îmi dau seama că s-au gândit alții înaintea mea la asta. La stațiile polare, un ventilator centrifugal se pune la aparatul de aer condiționat, la reșou sau ce-or avea ăia să se încălzească. În schimb, procesorul îl pot lăsa descoperit fără probleme. La -40 de gradea fară, abia se încălzește la + 20-24 de grade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *