Dacă barbutul ar fi o meserie, am avea mii de specialiști

Vorbeam zilele trecute cu un prieten despre situația aproape catastrofală în care se află România. Și-am adus vorba de locuri de muncă.
– Nu spun că ar fi locuri de muncă, însă nici nu se mai dă interesul ca înainte! îmi zicea.
– Cum mă, de ce zici asta?
pacanele– Păi, de exemplu, am un vecin, mai stăm la vorbă o dată pe săptămână. Ăsta n-are serviciu din 2008.
– Dar ce, e bătrân sau cum?
– Nu mă, are 35 de ani. Dar nu-și mai dă intereseul să-și mai găsească de muncă.
– Probabil o câștiga bine din altceva, mai știi?
– Nu, e sărac lipit. Bine că lucrează biata maică-sa, că are el bani de țigări și sucuri. Stă toată ziua!
– Cum așa mă? Și maică-sa aia nu-i face nimic?
– Ce să-i facă? Să-l dea afară din casă? E fi-su. Bun, rău, strâmb, putoare, e al ei și-l iubește așa cum e.
– Păi și ăla ce naiba face mă toată ziua?
continuai eu, mirat de atâta nesimțire.

– Joacă barbut cu băieții de cartier!
– Hai mă, nu se poate!
– Ba bine că nu. Aia face de dimineața până seara. Barbut și păcănele, însă la păcănele îți trebuie mulți bani. Așa la barbut joacă pe bancnote de 1 leu. Mi-a zis o mătușă că dacă barbutul ăsta ar fi meserie, am avea mii de specialiști!
coincise el trist.

Și din păcate, cam ăsta e crudul adevăr. După că că locuri de muncă nu prea găsești, nici să dai cu pușca (eu stau pe bară de aproape 2 ani), nici tinerii nu-și dau interesul pentru un loc de muncă. Se mai merge pe principiul “lasă bă că merge așa“.

O merge acum, dar până când? ajungeți la 40-50 de ani fără serviciu. după aia nu vă angajează nimeni, nici pensie nu veți primi. e timpul să vă apucați singuri de afaceri, să faceți ceva. Parcă imediat după 1990, toți se gândeau să fie patroni, proprii șefi, să nu le sufle în ceafă vren at gagiu, poate cu mai puțină școală decât noi. Exact ca la armată. Când după ce-ai terminat facultatea, tot te încălța. Și erai om la 28 de ani în armată și-ți urla “culcat“, “salt înainte“, “marș“, un mucea de 19 ani, dar cu grad…

Așadar, acum e timpul să vă apucați de afaceri. Nu urlați că n-aveți capital ca să porniți. Dacă aveți ceva în cap, reuțiți cu 100 de lei o afacere. Ați auzit cu toții de povestitrile unor miliardari. Cum au ajuns într-o țară străină cu 10 dolari în buzunar.
Nu-i nevoie să furați. Vă trebuie planul de afaceri bine pus la punct. Și pentru asta, trebuie să citiți cu atenție ce-au spus specialiștii despre asta, nu să citiți presa de scandal.
Știați că puteți aplica pentru fonduri europene? Și că dacă aveți un plan bine pus la punct, veți primi fondurile necesare pentru a porni o afacere de vis?
afaceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *